reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wyniki badań krwi

Sylwia241297

Zaciekawiona BB
Hej dziewczyny. Staramy się od 8 miesięcy, za mną 3 ciąże biochemiczne. Dostałam dzisiaj wyniki badań:
LH 8,3
FSH 4,9
Progesteron 27,5
Estradiol 542

Badanie robiłam w połowie cyklu, faza około owulacyjna. Mieszkam w UK i pani pielęgniarka powiedziała, ze wszystkie wyniki są w normie i nie mam się czym przejmować jeśli chodzi o te konkretne badania. Co o tym myslicie? Wydaje mu się ze estradiol jest za wysoki a fsh za niskie.

reklama
Hej dziewczyny. Staramy się od 8 miesięcy, za mną 3 ciąże biochemiczne. Dostałam dzisiaj wyniki badań:
LH 8,3
FSH 4,9
Progesteron 27,5
Estradiol 542

Badanie robiłam w połowie cyklu, faza około owulacyjna. Mieszkam w UK i pani pielęgniarka powiedziała, ze wszystkie wyniki są w normie i nie mam się czym przejmować jeśli chodzi o te konkretne badania. Co o tym myslicie? Wydaje mu się ze estradiol jest za wysoki a fsh za niskie.

Ciężko w sumie to ocenić, bo w PL zaleca się robić te badania na samym początku cyklu (poza progesteronem, ten 7 dni po owulacji)

Tak jak na tej liście co już Ci wrzucałyśmy:

31.jpg

po 3 ciążach biochemicznych to już się powinno zrobić konkretniejsze badania.
Koniecznie : zespół antyfosfolipidowy i trombofilia
Jak widać w ciążę możesz zajść ale jest problem by utrzymać.
Progesteron 7 dni po owulacji.

Ten progesteron jest moim zdaniem zbyt wysoki jak na ten moment cyklu.
Nie masz PCO lub torbieli na jajnikach?
W okresie nastoletnim miałam 2 razy torbiel zarejestrowana u gina. Później już nie miałam żadnych objawów torbieli. Robiłam usg jajników 3 miesiące temu i nic na nich nie było.

po 3 ciążach biochemicznych to już się powinno zrobić konkretniejsze badania.
Koniecznie : zespół antyfosfolipidowy i trombofilia
Jak widać w ciążę możesz zajść ale jest problem by utrzymać.
Progesteron 7 dni po owulacji.
Niestety tutaj nie zrobią mi tego co chce. Maja swoją politykę i brak logiki w działaniach wiec wszystko jest na opak … dwa miesiące temu udało mi sie „wyprosić” badanie krwi na progesteron. Doskonale wiem, ze powinno sie go robić w 21 dniu cyklu. Pani pielęgniarka (bo na tym poziomie rozmawia sie z pielęgniarka a nie lekarzem) tez k tym teoretycznie wiedziała i ustaliliśmy date badania (21 dzień mojego cyklu). Podczas tej samej rozmowy zaleciła 3 dodatkowe badania które opisałam wyżej. Czekałam na wyniki tydzień (tutaj to norma) po czym musiałam czekać dodatkowe 5 dni na „wizyte” telefoniczna z tą sama pielęgniarka aby omówić wyniki. Podczas rozmowy dowiedziałam sie, ze progesteron nie został „zlecony” a reszta badań (lh,fsh, estradiol) była zrobiona w złym czasie cyklu. Wiec miesiąc czekania żeby usłyszeć, ze wszystko jest do śmieci hahaha żenada… wiec stwierdziła, ze lh, tsh i estradiol powinno sie badać w połowie cyklu i po moim niezbyt przyjemnym tonie głosu powiedziała, ze odrazu można zrobić progesteron podczas tych badań, dobrze wiedząc, że nie jest to odpowiedni czas na badanie progesteronu 😂😂😂 wiec najprawdopodniej „pani pielęgniarka” nie ma pojęcia o takich badaniach pod katem trombofilii i zespołu antyfosfolipidowego… nie mam słów na tych ludzi tutaj i cała ich służbę zdrowia

reklama
Do góry