reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyniki badań mamuś

U mnie też żadnej poprawy w wynikach, a wręcz pogorszenie. Niewielkie co prawda, ale anemię mam dalej, pomimo diety bogatej w żelazo i przyjmowania Sorbiferu.Widocznie też noszę małego krwiopijcę ;) Gin mnie uspokoił, że poziom żelaza podwyższa się wolno i dopiero po ok. 3 miesiącach powinny być widocne zmiany, a teraz chodzi głównie o to, żeby ten poziom utrzymywał się mniej więcej na jednakowym poziomie, a nie spadał drastycznie. Przepisał mi znowu Sorbifer i kwas foliowy 15mg, mam kontynuować dietę i zaprzestać brania magnezu, bo upośledza wchłanianie żelaza.

A to moje wyniki:
Leukocyty 11,1 (norma 4,8 - 10,8) było 10,0

Erytrocyty 3,43 (norma 4,2 - 5,4) było 3,59
Hemoglobina 10,5 (norma 12 - 16) było 11,0
Hematokryt 30,6 (norma 37 - 47) było 32,0

Mam nadzieję, że następne będą lepsze...

reklama
Ja jutro idę na badanie glukozy, najbardziej mnie martwi, nie cała ta słodkość glukozy, ale to, że od rana do nie wiem kiedy będę na czczo, mój żołądek tego nie przezyje. :(
Jak będę miała wyniki to sobie porównamy Leyna, bo do lekarza idę dopiero w przyszły piątek.

Hej dziewczyny! nie orientujecie sie ile kosztuje zrobienie prywatnie tego badania na obecność glukozy??

Ja mam kolejne badanie krwi i moczu za miesiac - cieawe czy cos mi pomoga zaywanie Sorbiferu - 2 tabletek dziennie, rano i wieczorem...Mam nadzieje, ze bedzie chociaz troszke lepiej.
Na glukoze tez pewnie mnie wysle - tyle ile teraz chodze po lekarza, to nigdy :)

Nie dotarłam dzisiaj na badanie, ale jutro już na pewno idę. Dam ci znać Jaaga ile kosztuje.

dominique faktycznie mała wampirka rośnie Ci w brzuchu ;)
ciekawe, że mimo zażywania Sorbiferu wyniki nadal spadają... może zbyt mała dawka?
jeśli lubisz sok z czarnej porzeczki to polecam, bo on zawiera dużo witaminy C a wit C poprawia wchłanialność żelaza

Leyna, gin mi wytłumaczył, że taka różnica (czyli spadek poziomu), choć mała, może wynikać właśnie ze zbyt małej przyjmowanej dawki (zwiększył mi Sorbifer do 3 tabletek dziennie), od tego, że przyjmowałam przez ostatnie dwa tygodnie równolegle magnez na skurcze macicy, a on upośledza wchłanianie żelaza często, poza tym dzidzia dużo urosła przez ostatni miesiąc.

Jak już wcześniej pisałam, żelazo ogólnie jest gorzej przyswajalne przez organizm (podobno najlepiej z czerwonego mięsa, bo jest to tzw. żelazo hemowe), więc troche trwa, przynajmniej u takich osób jak ja, ze skłonnością do anemii, zanim poziom zacznie rosnąć.

Sok z czarnej porzaczki bardzo lubię i piję go często :)

Dziewczyny, a srednio raz na ile lekarz kieruje Was na morfologie krwi i badanie moczu?
Ja caly czas lece na Sorbiferze 2 razy dziennie, Magnez B6, kwas foliowy i Feminatal po 1 tabletce dziennie. Nie sadzicie, ze jest tego ciut za duzo?:)
A soczek porzeczkowy jest pyszny :) Zwlaszcza z absolutem ;) hehehe, ale to dopiero za kilka miesiecy

reklama
Mnie co miesiąc kieruje na morfologię krwi i badanie ogólne moczu. Skierowanie na glukozę mam dostać na początku maja, czyli prz następnej wizycie.

Sandra, ja też brałam prawie to samo co Ty, a teraz dostałam receptę na kwas foliowy 15mg (trzeba brać w niedokrwistości) i nie biorę już magnezu.

Do góry