reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyniki badania nasienia

Mimi94

Fanka BB :)
Dołączył(a)
14 Październik 2019
Postów
959
Rozwiązania
0
Dziewczyny błagam o pomoc... Jak to odczytać...?
Screenshot_20200514_211048.jpeg
Screenshot_20200514_210839_com.google.android.apps.docs.jpeg
 
reklama

Mimi94

Fanka BB :)
Dołączył(a)
14 Październik 2019
Postów
959
Rozwiązania
0
1% tylko prawidłowych plemników. Ilość olbrzymia!
Może USG jąder niech zrobi? Często mężczyźni mają żylaki powrózka i dlatego tak słaba morfologia?
Ilość olbrzymia?? Miał usg 2 lata temu i było ok.
 

PatPatPat

Moderator
Członek załogi
Dołączył(a)
17 Wrzesień 2018
Postów
6 949
Rozwiązania
0
Nie

Nie bierze.... Ale zacznie. On myślał że jego to nie dotyczy...
Morfologię zdrowym trybem życia + suplementami też da lekko poprawić. Lekko. Łatwiej poprawić ilość niż morfologię, ale z ilością twój tż nie ma problemu.
 
Dołączył(a)
20 Maj 2020
Postów
1
Rozwiązania
0
witam. Staramy się o dziecko od dwóch lat (ja mam 31 lat, partner 39) , tak naprawdę jesteśmy dopiero na początku tej trudnej drogi. U nas głównym powodem niepowodzeń jest czynnik męski a właściwie morfologia plemników. U mnie stwierdzono hashimoto oraz problemy z poziomem żelaza, okresy mam regularne , owulacje też ( na początku myśleliśmy, że w tym tkwi problem) , jednak obecnie mam wyrównane tsh -na poziomie 1 . Pierwsze wyniki partnera zrobione w ubiegłym roku w sierpniu przedstawiały się tak:

okres abstynencji seksualnej: 3 dni
Objętość : 2 ml
PH: 7,90
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 66 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 132 mln
Ruch postępowy : 26 %
Ruch niepostepowy : 8 %
Plemniki nieruchome : 66%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 0 %
Wady główki i akrosomu : 98%
Wady wstawki : 39%
Wady witki : 15%
Krople cytoplazmatyczne : 6%

Żywotność plemników : 71%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.00 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: astenoteratozoospermia

Byliśmy załamani morfologią i ruchliwością. Szybko udaliśmy się do androloga , w między czasie zrobiliśmy jeszcze jego podstawowe hormony :

TSH 0,605 ulU/ml (0,270-4,200)
FSH 6,39 mlU/ml (1,5-12,4 )
Prolaktyna 14,680 ng/ml (4,0-15,2)
LH 6,69 mlU/ml (1,7-8,6)
estradiol 21,7 pg/ml (7,63- 42,60)
Testosteron 4,19 ng/ml (2,80-8,00)
PSA całkowity 1,810 ng/ml (0,00- 4,00)

Androlog po badaniu stwierdził żylaki powrózka nasiennego 1 stopnia ( do 3,8 mm w próbie valsalvy) , jednak zdecydowanie nie zalecił zabiegu operacyjnego - stwierdził, że żylaki są małe , nie koniecznie one są odpowiedzialne za morfologie 0 a operacja nie daje gwarancji polepszenia .
Zalecił badanie integralności chromatyny plemników oraz suplementacje profertilem .
Po miesiącu stosowania tabletek profertil mój parner wykonał ponowne badanie nasienia oraz badanie na integralność chromatyny:

okres abstynencji seksualnej: 4 dni
Objętość : 2,50 ml
PH: 7,90
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 42 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 105 mln
Ruch postępowy : 45%
Ruch niepostepowy : 17 %
Plemniki nieruchome : 38%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 2 %
Wady główki i akrosomu : 97%
Wady wstawki : 27%
Wady witki : 14%
Krople cytoplazmatyczne : 3%

Żywotność plemników : 80%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.00 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: teratozoospermia

WYNIK CHROMATYNY :

indeks SDF : 12

Ucieszyliśmy się bardzo, że już po miesiącu była poprawa w zakresie ruchliwości oraz , że morfologia z 0 skoczyła chociaż na te 2 % . Wyniki chromatyny również był dobry. Lekarz zalecił dalsze starania, przyjmowanie profertilu i ponowne badania po trzech miesiącach. Troche nam się ten czas wydłużył z różnych względów i ponowne badania partner wykonał niedawno ( oczywiście cały czas przyjmuje profertil , a w ciąże niestety nie zachodzę) Obecny wynik:

okres abstynencji seksualnej: 3 dni
Objętość : 2,00 ml
PH: 7,70
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 68 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 136 mln
Ruch postępowy : 52%
Ruch niepostepowy : 15 %
Plemniki nieruchome : 33%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 1 %
Wady główki i akrosomu : 98%
Wady wstawki : 29%
Wady witki : 12%
Krople cytoplazmatyczne : 1%

Żywotność plemników : 82%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.10 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: teratozoospermia

Jesteśmy rozczarowani tą morfologią , oczywiście nie spodziewałam się cudów bo wiem, że morfologie ciężko podnieść , ale myślałam, że chociaż do tych 3% dobijemy albo że utrzymamy 2 a tu nawet jest spadek do 1 % .Wszystkie inne parametry są dobre , jest tych plemników sporo , ruch jest przyzwoity tylko co blokuje tą morfologie . Partner stara się z całych sił dbać o siebie, nie pije, nie pali , odżywia się w miarę zdrowo i rozsądnie . Ma trzech braci - wszyscy mają dzieci , w rodzinie nikt takiego problemu nie miał.
Moje pytania na chwile obecną jak myślicie czy rzeczywiście żylaki 1 stopnia nie wpływają na to i operacja mogłaby nie tyko nie pomóc na morfologie , ale i spowodować obniżenie innych parametrów? Czy inseminacja w naszym przypadku ma jakikolwiek sens czy od razu lepiej nastawiać się na invitro?
 

MiniMrs1560

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
20 Czerwiec 2019
Postów
64
Rozwiązania
0
witam. Staramy się o dziecko od dwóch lat (ja mam 31 lat, partner 39) , tak naprawdę jesteśmy dopiero na początku tej trudnej drogi. U nas głównym powodem niepowodzeń jest czynnik męski a właściwie morfologia plemników. U mnie stwierdzono hashimoto oraz problemy z poziomem żelaza, okresy mam regularne , owulacje też ( na początku myśleliśmy, że w tym tkwi problem) , jednak obecnie mam wyrównane tsh -na poziomie 1 . Pierwsze wyniki partnera zrobione w ubiegłym roku w sierpniu przedstawiały się tak:

okres abstynencji seksualnej: 3 dni
Objętość : 2 ml
PH: 7,90
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 66 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 132 mln
Ruch postępowy : 26 %
Ruch niepostepowy : 8 %
Plemniki nieruchome : 66%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 0 %
Wady główki i akrosomu : 98%
Wady wstawki : 39%
Wady witki : 15%
Krople cytoplazmatyczne : 6%

Żywotność plemników : 71%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.00 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: astenoteratozoospermia

Byliśmy załamani morfologią i ruchliwością. Szybko udaliśmy się do androloga , w między czasie zrobiliśmy jeszcze jego podstawowe hormony :

TSH 0,605 ulU/ml (0,270-4,200)
FSH 6,39 mlU/ml (1,5-12,4 )
Prolaktyna 14,680 ng/ml (4,0-15,2)
LH 6,69 mlU/ml (1,7-8,6)
estradiol 21,7 pg/ml (7,63- 42,60)
Testosteron 4,19 ng/ml (2,80-8,00)
PSA całkowity 1,810 ng/ml (0,00- 4,00)

Androlog po badaniu stwierdził żylaki powrózka nasiennego 1 stopnia ( do 3,8 mm w próbie valsalvy) , jednak zdecydowanie nie zalecił zabiegu operacyjnego - stwierdził, że żylaki są małe , nie koniecznie one są odpowiedzialne za morfologie 0 a operacja nie daje gwarancji polepszenia .
Zalecił badanie integralności chromatyny plemników oraz suplementacje profertilem .
Po miesiącu stosowania tabletek profertil mój parner wykonał ponowne badanie nasienia oraz badanie na integralność chromatyny:

okres abstynencji seksualnej: 4 dni
Objętość : 2,50 ml
PH: 7,90
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 42 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 105 mln
Ruch postępowy : 45%
Ruch niepostepowy : 17 %
Plemniki nieruchome : 38%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 2 %
Wady główki i akrosomu : 97%
Wady wstawki : 27%
Wady witki : 14%
Krople cytoplazmatyczne : 3%

Żywotność plemników : 80%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.00 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: teratozoospermia

WYNIK CHROMATYNY :

indeks SDF : 12

Ucieszyliśmy się bardzo, że już po miesiącu była poprawa w zakresie ruchliwości oraz , że morfologia z 0 skoczyła chociaż na te 2 % . Wyniki chromatyny również był dobry. Lekarz zalecił dalsze starania, przyjmowanie profertilu i ponowne badania po trzech miesiącach. Troche nam się ten czas wydłużył z różnych względów i ponowne badania partner wykonał niedawno ( oczywiście cały czas przyjmuje profertil , a w ciąże niestety nie zachodzę) Obecny wynik:

okres abstynencji seksualnej: 3 dni
Objętość : 2,00 ml
PH: 7,70
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 68 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 136 mln
Ruch postępowy : 52%
Ruch niepostepowy : 15 %
Plemniki nieruchome : 33%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 1 %
Wady główki i akrosomu : 98%
Wady wstawki : 29%
Wady witki : 12%
Krople cytoplazmatyczne : 1%

Żywotność plemników : 82%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.10 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: teratozoospermia

Jesteśmy rozczarowani tą morfologią , oczywiście nie spodziewałam się cudów bo wiem, że morfologie ciężko podnieść , ale myślałam, że chociaż do tych 3% dobijemy albo że utrzymamy 2 a tu nawet jest spadek do 1 % .Wszystkie inne parametry są dobre , jest tych plemników sporo , ruch jest przyzwoity tylko co blokuje tą morfologie . Partner stara się z całych sił dbać o siebie, nie pije, nie pali , odżywia się w miarę zdrowo i rozsądnie . Ma trzech braci - wszyscy mają dzieci , w rodzinie nikt takiego problemu nie miał.
Moje pytania na chwile obecną jak myślicie czy rzeczywiście żylaki 1 stopnia nie wpływają na to i operacja mogłaby nie tyko nie pomóc na morfologie , ale i spowodować obniżenie innych parametrów? Czy inseminacja w naszym przypadku ma jakikolwiek sens czy od razu lepiej nastawiać się na invitro?
Jeżeli was stać, to podeszłabym do in vitro lub inseminacje zwiększy to szanse na ciąże wiadomo ze naturalnie lepiej i wgl ale może to trwać w nieskończoność a wiek wiadomo nie sprzyja a badania nasienia jak im czapka stoi, my mamy 2 stopień żylak :(
A po zabiegu mogą się parametry jeszcze zepsuć i potem stopniowo polepszać tylko to wszystko się wlecze bo nowa partia Plemników 72dni..
 

PatPatPat

Moderator
Członek załogi
Dołączył(a)
17 Wrzesień 2018
Postów
6 949
Rozwiązania
0
witam. Staramy się o dziecko od dwóch lat (ja mam 31 lat, partner 39) , tak naprawdę jesteśmy dopiero na początku tej trudnej drogi. U nas głównym powodem niepowodzeń jest czynnik męski a właściwie morfologia plemników. U mnie stwierdzono hashimoto oraz problemy z poziomem żelaza, okresy mam regularne , owulacje też ( na początku myśleliśmy, że w tym tkwi problem) , jednak obecnie mam wyrównane tsh -na poziomie 1 . Pierwsze wyniki partnera zrobione w ubiegłym roku w sierpniu przedstawiały się tak:

okres abstynencji seksualnej: 3 dni
Objętość : 2 ml
PH: 7,90
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 66 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 132 mln
Ruch postępowy : 26 %
Ruch niepostepowy : 8 %
Plemniki nieruchome : 66%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 0 %
Wady główki i akrosomu : 98%
Wady wstawki : 39%
Wady witki : 15%
Krople cytoplazmatyczne : 6%

Żywotność plemników : 71%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.00 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: astenoteratozoospermia

Byliśmy załamani morfologią i ruchliwością. Szybko udaliśmy się do androloga , w między czasie zrobiliśmy jeszcze jego podstawowe hormony :

TSH 0,605 ulU/ml (0,270-4,200)
FSH 6,39 mlU/ml (1,5-12,4 )
Prolaktyna 14,680 ng/ml (4,0-15,2)
LH 6,69 mlU/ml (1,7-8,6)
estradiol 21,7 pg/ml (7,63- 42,60)
Testosteron 4,19 ng/ml (2,80-8,00)
PSA całkowity 1,810 ng/ml (0,00- 4,00)

Androlog po badaniu stwierdził żylaki powrózka nasiennego 1 stopnia ( do 3,8 mm w próbie valsalvy) , jednak zdecydowanie nie zalecił zabiegu operacyjnego - stwierdził, że żylaki są małe , nie koniecznie one są odpowiedzialne za morfologie 0 a operacja nie daje gwarancji polepszenia .
Zalecił badanie integralności chromatyny plemników oraz suplementacje profertilem .
Po miesiącu stosowania tabletek profertil mój parner wykonał ponowne badanie nasienia oraz badanie na integralność chromatyny:

okres abstynencji seksualnej: 4 dni
Objętość : 2,50 ml
PH: 7,90
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 42 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 105 mln
Ruch postępowy : 45%
Ruch niepostepowy : 17 %
Plemniki nieruchome : 38%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 2 %
Wady główki i akrosomu : 97%
Wady wstawki : 27%
Wady witki : 14%
Krople cytoplazmatyczne : 3%

Żywotność plemników : 80%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.00 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: teratozoospermia

WYNIK CHROMATYNY :

indeks SDF : 12

Ucieszyliśmy się bardzo, że już po miesiącu była poprawa w zakresie ruchliwości oraz , że morfologia z 0 skoczyła chociaż na te 2 % . Wyniki chromatyny również był dobry. Lekarz zalecił dalsze starania, przyjmowanie profertilu i ponowne badania po trzech miesiącach. Troche nam się ten czas wydłużył z różnych względów i ponowne badania partner wykonał niedawno ( oczywiście cały czas przyjmuje profertil , a w ciąże niestety nie zachodzę) Obecny wynik:

okres abstynencji seksualnej: 3 dni
Objętość : 2,00 ml
PH: 7,70
Wygląd : prawidłowy
Upłynnienie: prawidłowe
Lepkość : prawidłowa

Koncentracja plemników : 68 mln/ ml
Całkowita liczba plemników w ejakulacie ( tsc): 136 mln
Ruch postępowy : 52%
Ruch niepostepowy : 15 %
Plemniki nieruchome : 33%

Prawidłowa budowa morfologiczna : 1 %
Wady główki i akrosomu : 98%
Wady wstawki : 29%
Wady witki : 12%
Krople cytoplazmatyczne : 1%

Żywotność plemników : 82%
Komórki spermatogeniczne : 0.00 mln/ml
Leukocyty: 0.10 mln/ml
Bakterie: brak
Autoaglutynacja: brak

Komentarz: teratozoospermia

Jesteśmy rozczarowani tą morfologią , oczywiście nie spodziewałam się cudów bo wiem, że morfologie ciężko podnieść , ale myślałam, że chociaż do tych 3% dobijemy albo że utrzymamy 2 a tu nawet jest spadek do 1 % .Wszystkie inne parametry są dobre , jest tych plemników sporo , ruch jest przyzwoity tylko co blokuje tą morfologie . Partner stara się z całych sił dbać o siebie, nie pije, nie pali , odżywia się w miarę zdrowo i rozsądnie . Ma trzech braci - wszyscy mają dzieci , w rodzinie nikt takiego problemu nie miał.
Moje pytania na chwile obecną jak myślicie czy rzeczywiście żylaki 1 stopnia nie wpływają na to i operacja mogłaby nie tyko nie pomóc na morfologie , ale i spowodować obniżenie innych parametrów? Czy inseminacja w naszym przypadku ma jakikolwiek sens czy od razu lepiej nastawiać się na invitro?
Tak jak koleżanka pisała też bym chyba próbowała IUI lub IVF. Suplementy cudów nie zdziałają, a czas ucieka.
 
reklama
Dołączył(a)
29 Maj 2020
Postów
2
Rozwiązania
0
Cześć dziewczyny,

my mamy podobny problem. A mianowicie oligospermia ciężka. Lekarz od razu inseminacja lub in vitro. I inseminacja raczej stwierdził, że będzie bez powodzenia, ale można spróbować. Ja załamana, bo mąż ma syna z pierwszego małżeństwa gdzie wyniki miał na podobnym poziomie. Lekarz powiedział że to cud. Ja nie chce na razie myśleć o inseminacji czy in vitro. Podpowiedzcie czy z takimi wynikami i diagnozą komuś się udało? Mąż bierze korzeń macy w tabletkach od 7 miesięcy, teraz powtórzymy wyniki.

a oto wyniki z października 2019:

abstynencja 5 dni
upłynnienie 15 minut
objętość 1,8 ml
ph 8,3
Aglutynacja brak
komórki okrągłe poniżej miliona na ml
Leukocyty nieobecne

LIczba plemników w 1 ml ejakulatu 5,0 ml/ml (3 razy poniżej normy)
Całkowita liczba plemników w ejakulacie 9,1 mln/ejakulat (4 razy poniżej normy)
Plemniki o ruchu progresywnym (typ A +B) 21% (norma powyżej 32%)
Plemniki o ruchu nieprogresywnym (typ C) 20%
Plemniki nieruchome (typ D) 60%
Ruchliwość typ A+B+C 40% (norma od 40 procent w górę)
Liczba plemników progresywnych (typ A+B) 1mln/ml
Morfologia plemników - plemniki o prawidłowej budowie 2% (norma powyżej 4%)
 
Autor Podobne tematy Forum Odpowiedzi Data
A Wyniki badania nasienia Potrzebuję porady 0
P Wyniki badania nasienia Potrzebuję porady 3
K wyniki badania nasienia Staramy się 4
T Złe wyniki badania nasienia Potrzebuję porady 7
S wyniki badania nasienia !! proszę o pomoc Staramy się 1
K Badania - wyniki Ciąża po poronieniu 2
A Badanie - morfologia dwulatka Roczniaki i dwulatki 2
E Wyniki badania histopatologicznego Potrzebuję porady 12
K Niepokojące wyniki badania moczu Potrzebuję porady 8
Milenaa0810 Wyniki z badania glukozy 75g Poleć szpital, lekarza, położną 7
Sokolek96 Wyniki badań luxmed Potrzebuję porady 1
R Wyniki Badan - prosze o porade Potrzebuję porady 8
emotion_sickness Wizyty/badania/wyniki Styczniowe mamy 2019 21
Julianna_Szcz Wizyty/badania/wyniki Grudniowe mamy 2018 76
A Badania,wyniki Potrzebuję porady 2
K wyniki badania Staramy się 10
pola06 nasze wizyty u lekarza zdjecia USG wyniki badania Dzieci urodzone we wrześniu 2016 184
emotion_sickness wizyty, badania USG, wyniki badan Dzieci urodzone w czerwcu 2014 3949
Ssabrinaa Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG) Archiwum listopad 2011 3696
Julisia Nasze wizyty u lekarza (badania, wyniki, usg) Czerwcowe archiwum 7060
namia Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG) Dzieci urodzone w marcu 2011 4493
asmodis Nasze badania w ciazy i wyniki Dzieci urodzone w grudniu 2007 145
K Poronienie samoistne i dziwne wyniki bety Staramy się 15
A Ktg wyniki Ciąża, poród, połóg 9
marina7 Wyniki badań po poronieniu Ciąża po poronieniu 6
B Zle wyniki morfologii :((( Potrzebuję porady 9
P Wyniki badań Ciąża, poród, połóg 6
Mama plus Złe samopoczucie a wyniki badan Potrzebuję porady 3
M Kiepskie wyniki nasienia a poronienia Ciąża po poronieniu 12
agusiaaa2 Wyniki cytologii, jak zinterpretować? Potrzebuję porady 1
kobieta90 Wyniki badań Staramy się 6
M Wyniki badan - prośba o interpretację. Potrzebuję porady 7
Marusia621 Wyniki w 30 tygodniu ciąży Ciąża, poród, połóg 5
Amix95 Wyniki betaHCG Potrzebuję porady 19
T Wyniki pierwszych badań prenatalnych Potrzebuję porady 25
K Wyniki Beta HCG Potrzebuję porady 7
L Wyniki badań ,pomozecie ? Potrzebuję porady 5
K Wyniki cytokin ktoś miał ? Potrzebuję porady 0
N Bardzo złe wyniki hormonów - edit! Staramy się 17
martie Ile czekałyście na wyniki Nifty Pro? Potrzebuję porady 2
A Wyniki z krwi Potrzebuję porady 4
L PROSZĘ O RADĘ. Wyniki transferu Ciąża po in vitro 3
P Interpretacja wyników - infekcja? Potrzebuję porady 6
ewelina_1989 Badanie moczu - wyniki Potrzebuję porady 18
Karolina2102 Wyniki Potrzebuję porady 1
5 Wyniki Potrzebuję porady 8
N nieprawidłowe wyniki prenatalnych... co dalej? Potrzebuję porady 7
T Brak apetytu - dziecko przebadane - wyniki ok - ząbkowanie? Łódź 4
P Złe wyniki badań krwi i moczu Potrzebuję porady 6
Ewa87 Tarczyca -wyniki BB położna radzi mamom 30
Podobne tematy


















































Do góry