reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Wypłata na macierzyńskim

beginnermum

Zaciekawiona BB
A powiedzcie proszę jak to wygląda na macierzyńskim z pieniędźmi? Bo już się trochę gubię..
;D

Widziałam filmik na tiktoku, gdzie Pani przykładowo dostawała 6k na L4 i decydując się na opcję najpierw 100% potem 70% będzie dostawała najpierw 6k a potem 4200. A jeśli zdecyduje się na opcję 81,5 przez cały czas to będzie dostawała 4890.

Czy to jest prawidłowe? Czy od tego się jeszcze coś odejmuje? Bo wiem, że na tym macierzyńskim już się odprowadzają składki ponownie. Ale czy to już uwzględnione w tym odjętym odrazu 18,5%?

reklama
Jeśli piszesz o kwotach na rękach, to pewnie mniej więcej tak to wygląda (nie chce mi się liczyć).

Osoba pobierająca zasiłek macierzyński podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Nie podlega jednak ubezpieczeniu chorobowemu oraz wypadkowemu. Nie jest też objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, ale osoba pobierająca taki zasiłek zachowuje w tym czasie prawo do świadczeń zdrowotnych z NFZ.

Nie uwzględnia się też w zasiłku kosztów uzyskania przychodu. Stąd te kilka zł różnicy jest.

Jeśli piszesz o kwotach na rękach, to pewnie mniej więcej tak to wygląda (nie chce mi się liczyć).

Osoba pobierająca zasiłek macierzyński podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Nie podlega jednak ubezpieczeniu chorobowemu oraz wypadkowemu. Nie jest też objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, ale osoba pobierająca taki zasiłek zachowuje w tym czasie prawo do świadczeń zdrowotnych z NFZ.

Nie uwzględnia się też w zasiłku kosztów uzyskania przychodu. Stąd te kilka zł różnicy je

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ogólnie to nikt nie wychodzi od kwoty netto, więc to jest bardzo duże uproszczenie.

Zasiłek jest zależny także od liczby dni w danym miesiącu. Zasiłek ustala się dzieląc średnią wypłat z 12 miesięcy przez 30 - zaś kwota do wypłaty to wyliczona kwota x liczba dni zasiłkowych.
Zatem inna wypłata jest w miesiącu, który ma 30 dni, a inna w tym, co ma dni 31 ;-)

+/- kilka zł
Ale tak - mniej więcej tak to wygląda.

Przy wypłacie 100/70, to 100% jest za pierwsze 20 tygodni, a za kolejne 32 jest 70%.

Do góry