reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wypowiedzenie umowy na zastępstwo na macierzyńskim

adzata116

Początkująca w BB
Hej. Byłam zatrudniona na umowę na zastępstwo_Obecnie do końca lutego jestem na macierzyńskim. Otrzymałam właśnie świadectwo pracy, gdyż zastępowany pracownik wrócił. Stąd moje pytanie. Czy w takiej sytuacji nadal będę miała płacone wynagrodzenie w takiej samej kwocie?. Co z moim ubezpieczeniem i ubezpieczeniem syna którego podłączylam do siebie po porodzie? Niestety dodzwonienie się do ZUSU graniczy z cudem 😞

reklama
Hej. Byłam zatrudniona na umowę na zastępstwo_Obecnie do końca lutego jestem na macierzyńskim. Otrzymałam właśnie świadectwo pracy, gdyż zastępowany pracownik wrócił. Stąd moje pytanie. Czy w takiej sytuacji nadal będę miała płacone wynagrodzenie w takiej samej kwocie?. Co z moim ubezpieczeniem i ubezpieczeniem syna którego podłączylam do siebie po porodzie? Niestety dodzwonienie się do ZUSU graniczy z cudem 😞

Syn nie będzie miał ubezpieczenia ale w Polsce wszystkie dzieci mają bezpłatne leczenie.
Ty będziesz dostawała macierzyński z ZUS i z tego tytułu będziesz miała ubezpieczenie do czasu wygaśnięcia zasiłku

Tak jak powyzej:
1. Musisz napisać pismo do ZUS z prośbą o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za pozostały czas.
2. Ze względu na pobierany zasiłek będziesz miała prawo do świadczeń zdrowotnych.
3. Tracąc status pracownika, z ubezpieczeń zostało wyrejestrowane także dziecko.
4. Najprościej by ojciec dziecka zgłosił je do swojego ubezpieczenia. Jeśli nie może, to daj znać. Napiszę co można zrobić, ale jest to bardziej skomplikowane.

PS. Generalnie dziecko będzie mogło korzystać z lekarzy itp, ale wszędzie (np. na receptach) będzie się pojawiało DN - a ty będziesz się ciągle tłumaczyć

Tak jak powyzej:
1. Musisz napisać pismo do ZUS z prośbą o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za pozostały czas.
2. Ze względu na pobierany zasiłek będziesz miała prawo do świadczeń zdrowotnych.
3. Tracąc status pracownika, z ubezpieczeń zostało wyrejestrowane także dziecko.
4. Najprościej by ojciec dziecka zgłosił je do swojego ubezpieczenia. Jeśli nie może, to daj znać. Napiszę co można zrobić, ale jest to bardziej skomplikowane.

PS. Generalnie dziecko będzie mogło korzystać z lekarzy itp, ale wszędzie (np. na receptach) będzie się pojawiało DN - a ty będziesz się ciągle tłumaczyć
Podepnę się do punktu 4. żeby nie powielać. Jeśli ojciec nie może zgłosić dziecka do ubezpieczenia bo nie ma umowy to może to zrobić babcia lub dziadek.

Tak jak powyzej:

A czy do napisania tego pisma jest jakiś konkretny druk czy po prostu trzeba to zrobić od ręcznie ?

Ja pisałam odręcznie, ale to już dawno było. Pani mi podyktowała, co mam napisać, bo na pewno chcieli bym wpisała daty od kiedy do kiedy.
Nie wiem czy obecnie nie jest to druk ZAM.
Przedstawiałam też świadectwo pracy.

reklama
Do góry