reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

Kawo trzeba się zawziąć w sobie z tymi wielorazówkami. Ja na sam początek kupię jakieś pampersy, a jak już się nauczę pełnej obsługi takiego maluszka, to przechodzę na wielorazówki. Przy czym pieluszki mam od siostry (na ten czas jedyne co mam :-p). Już kiedyś pisałam, że to nie tylko z uwagi na eko, ale dzieć wbrew pozozrom się nie poci w tych pieluszkach, są też podobno zdrowe dla bioderek i są przeurocze :)
Sama mam nadzieję, że nie wymięknę, bo to duża oszczędność pieniążków jak dla mnie...

reklama
Bellina a twoja siostra zadowolona była? Słyszałam, że finansowo się to bardzo opłaca, ale czy to nie producenci nakręcają sprawę? I wydaje mi się, że łatwiej odpieluchować w wielorazówkach jak GiB pisze.

Swego czasu używaliśmy wielorazówek. Trzeba z początku zainwestować trochę w dobre pieluchy ale szybko sie zwraca. No i przede wszystkim trzeba s wytrwać potem w tym postaowieniu, tak jak bellina pisała. Ja zrezygnowałam po ok 6 miesiącach niestety

No siostrzenica faktycznie jakoś w miarę szybko się odpieluchowała. Pewnie dlatego, że dziecko nie ma sucho jak w pampersie. Przy czym mała nie reagowała na mokre, kwestia przyzwyczajenia :)
Siostra liczyła kase i wyliczyła, że się opłaca. I tak tak była zadowolona. Ja z resztą też, bo w końcu rok z tym terrorystą małym w domu spędziłam jako opiekunka ;-)
Takiemu maluchowi i tak się dużo pierze, więc po prostu trochę dojdzie :) Jedyne co może być dla niektórych uciążliwe (czyt. mój chop mi tego nie zrobi). Jak dziecko już zaczyna więcej jeść niż mleczko, no to zawartość grubszej sprawy należy zakibelkować i spłukać wodą. Mała miała 5 miesięcy jak z nią zostałam, od 6 dietę rozszerzałyśmy, bo ona na cycu była, więc szybko miałam do czynienia z tym faktem - można przywyknąć.

Jak ostatecznie skończyła, to nie powiem, bo nie pamiętam. Też się wtedy wyprowadziłam z rodzinnego miasta, to kontakt troszku mniejszy.
Ale jak ja z nią jeszcze siedziałam, to miała 16 i wszystko grubsze szło w nocnik, siusiu było już tylko na spaniu, ale w pieluszce pomykała.

uhm, no to wydaje mi się, że to indywidualna sprawa dziecka i podejścia rodziców. Mój od początku pampersy używał, kupki odkąd skończył 12 m-cy wyłapywaliśmy na nocnik, a siku jak miał 1,5 roku zaczęliśmy trenować i też w miarę sprawnie nam to poszło. Także ufff ;-)nie jest z moim Dzieckiem tak źle i zostaniemy przy drugim dziecku przy pampersach :-D.
Ale jak ktoś ma silną wolę i nie jest w tej kwestii leniwy jak ja to myślę, że wielorazówki będą ok.

reklama
Do góry