reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

WYPRAWKA - czyli rzeczy potrzebne dla dzidzi i mamy ;)

Łączę się w bólu...osobiście przesunęłam pana od remontu na czwartek bo pogoda do dupy i wietrzyć nie ma jak :/ Wejdzie w czwartek...gruntowanie i inne góry...mamy spać na kanapie w salonie...malowanie, tapety, listwy...i wymiana my na górę a on na dół...jejuuu ciekawe ile to potrwa...

Życzę oby jak najkrócej.
A masz podpisaną umowę z fachowcem czy tak jak u nas ktoś robi po znajomości? Bo teraz wiem, że to był błąd. Nic nie mogę mu wytknąć, że się pierdzieli. No ale z drugiej strony mamy dużo taniej.... I tak źlei tak niedobrze.

reklama
Życzę oby jak najkrócej.
A masz podpisaną umowę z fachowcem czy tak jak u nas ktoś robi po znajomości? Bo teraz wiem, że to był błąd. Nic nie mogę mu wytknąć, że się pierdzieli. No ale z drugiej strony mamy dużo taniej.... I tak źlei tak niedobrze.

Też mamy bez umowy...po znajomości...:/ Obyśmy tej oszczędności nie żałowały...

Też mamy bez umowy...po znajomości...:/ Obyśmy tej oszczędności nie żałowały...

No ja poniekąd pluję sobie w brodę. Życzę, aby u Ciebie było inaczej bo to nie czas na nerwy, atrudno je opanować. Ale właśnie z drugiej strony za 3tyś to nikt by mi 2 pokoi nie zrobił niestety. A dzięki temu więcej kasy na maluszka mamy.
My naszego "fachowca" zawsze ceniliśmy. To nasz sąsiad, a także mój kolega z podstawówki, nawet ze dwa lata w jednej ławce siedzieliśmy.
Kilka lat temu robił nam remont całego parteru plus korytarza na piętrze - wszędzie gładź gipsowa, malowanie, płytk w kuchni i w łazience i chyba największa rewolucja to wyburzanie ściany i łączenie 2 pokoi w jeden salon. I wtedy całość zrobił w 1,5 miesiąca. A teraz dwa durne pokoje robi miesiąc i kilka dni.

No ja poniekąd pluję sobie w brodę. Życzę, aby u Ciebie było inaczej bo to nie czas na nerwy, atrudno je opanować. Ale właśnie z drugiej strony za 3tyś to nikt by mi 2 pokoi nie zrobił niestety. A dzięki temu więcej kasy na maluszka mamy.
My naszego "fachowca" zawsze ceniliśmy. To nasz sąsiad, a także mój kolega z podstawówki, nawet ze dwa lata w jednej ławce siedzieliśmy.
Kilka lat temu robił nam remont całego parteru plus korytarza na piętrze - wszędzie gładź gipsowa, malowanie, płytk w kuchni i w łazience i chyba największa rewolucja to wyburzanie ściany i łączenie 2 pokoi w jeden salon. I wtedy całość zrobił w 1,5 miesiąca. A teraz dwa durne pokoje robi miesiąc i kilka dni.

Miesiąc?!!!!!!!
OMG!!!!!
No nie...ja myślałam, że wejdzie do pokoiku Małej w czwartek i w piątek do sypialni już...ja chyba nie wiem w co się pakuję...

Ja pokoik dla małej robiłam tydzień ale 3 ściany tylko lekko są zagładziowane bo planuję generalny remont całego domu, a sufit i cały skos był darty do dachówki ocieplany i kładnione płyty także to zrobione już na cacy, oczywiście mój K pomogał, robił mi to mój znajomy za 500 zł i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego ogólnie jak narazie ze wszystkim wydałam na pokoik 2,5 tys

Aaaaa! Miałam napisać z czego składa się laktator AVENT! Zaraz go rozmontuje i napisze bo siostra juz mi go dostarczyła :-D

A więc:
- korpus
- na niego nakłada się nakładkę masująca - bardzo ważny element!
- na nakładce umieszczony jest taki plastikowy ochraniacz (cele higieniczne)
- membrana
- do membrany wchodzi taki plastikowy trzon (wystaje z tej membrany i montuje się na to rączke)
- zaworek - wygląda jak gwiazdka
- rączka
- osłonka na góre laktatora
- do dolnej częsci korpusu przykręca się taka podstawkę uszczelniającą ale przy użyciu laktatora chyba się jej nie zakłada bo niby jak butelke przykręce? ;)
- butelka
- smoczek
- jakieś dyski uszczelniające też są ale ni cholery nie wiem do czego to bo zapakowane w woreczku są to pewnie siostra nawet nie używała ;)

W zasadzie siostra kazała mi sobie dokupić:
- nakładkę masującą
- zaworek w kształcie gwiazki
Jakby nie miała w zaspasie tej membrany z tym trzonem to też :)

Chyba tyle :)

Ostatnia edycja:
Nie chce mi się przerabiać całego wątku...na pewno padła już odpowiedz, ale moje lenistwo ni zna granic:zawstydzona/y:

Jestem na etapie pakowania torby do szpitala i znalazłam na innej stronie takie podsumowanie:

[h=1]Co zabrać do szpitala - Wyprawka do szpitala[/h]
Przygotowanie wyprawki do szpitala powinno odbyć się w okolicach trzydziestego szóstego tygodnia ciąży. Warto zapakować się do sportowej torby, którą bez problemu zmieścić można pod szpitalnym łóżkiem. Przede wszystkim jednak należy dowiedzieć się, co zapewnia szpital, w którym chcesz rodzić. Może bowiem okazać się, że maluch będzie mógł być ubrany tylko w koszulki szpitalne, a jego ciuszki będą potrzebne dopiero na wyjście (ubranka spakowane przez ciebie wcześniej może wtedy dowieźć mąż). Podobnie z innymi, zaproponowanymi tutaj, rzeczami.
[h=2]Niezbędne dokumenty[/h]
  • dowód tożsamości
  • ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku)
  • NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)
  • karta przebiegu ciąży
  • oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)
[h=3]Rzeczy dla MAMY[/h][h=4]Na czas porodu:[/h]
  • koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić
  • jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital)
  • pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
  • woda mineralna niegazowana
  • zegarek do określania czasu skurczów
[h=3]Na okres poporodowy[/h]
  • jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka)
  • podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie)

• majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe
  • trzy koszule nocne do karmienia
  • szlafrok
  • kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic)
  • dwa biustonosze do karmienia
  • herbatka ułatwiająca rozwój laktacji, np. Hipp Natal (zwłaszcza dla pierworódek; na początku brakuje pokarmu, dopiero w trzeciej dobie jest nawał mleka)
  • maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen
  • przybory toaletowe, ręczniki
  • papier toaletowy
  • termometr
  • sztućce, kubek
  • telefon i ładowarka
  • książka do czytania, gdy dziecko śpi, a ty akurat nie odpoczywasz
  • pieniądze na nieprzewidziane wydatki

[h=3]Rzeczy dla DZIECKA[/h]
  • paczka pieluszek jednorazowych, chusteczki jednorazowe do pupy, krem do pupy
  • kilka pieluszek tetrowych
  • trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki)
  • dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka)
  • dwie pary skarpetek
  • rożek lub kocyk
  • ręcznik, łagodne mydełko np. Bambino
[h=3]Przed porodem warto też z mężem omówić kilka spraw, np.:[/h]
  • powiedzieć mu o swoich oczekiwaniach (jeśli towarzyszy Ci przy porodzie – czego od niego wtedy oczekujesz? jak ty widzisz jego rolę?)
  • rozwiązać kwestię jedzenia (większość szpitali serwuje skąpe menu)
  • wskazać, które ubrania powinien ci przywieźć na wyjście ze szpitala (pamiętaj, że po porodzie sylwetka nie wraca natychmiast do pierwotnego kształtu)
  • wskazać, gdzie leżą ubranka dla dziecka na wyjście
  • ustalić sprawę odwiedzin (możesz nie życzyć sobie odwiedzin rodziny w szpitalu lub w pierwszych dobach po powrocie do domu)
  • ustalić sprawę urlopu męża (przysługują mu dwa dni wolnego)

Chciały byście coś dodać??? Czy ta lista jest wyczerpująca?

reklama
Do góry