Dziewczyny, kiedy powoli zaczęłyście zakupy dla malucha? Ostatnio rozejrzałam się po sklepach i to wszystko sporo kosztuje więc nie łatwo kupić wszystko na raz na ostatnią chwilę. Co myślicie o zabobonach i przesądach? Nie trzeba bać się kupować szybciej najważniejsze rzeczy od butelek po kosmetyki, smoczki oraz mebelki i ciuszki? 
reklama
Rozwiązanie
Abstrahując od tego kto jak kupuje...
Poniewaz pierwsza ciąże utraciłam, w drugiej wstrzymałam się z kupowaniem do usg w 12 tygodniu. Muszę przyznać, ze mnie korciło ale wolałam nie. Sama strata ciazy bolała, nie dałabym rady jeszcze oddawać ubranek, wchodzić do sklepów pełnych brzuchatych, szczęśliwych matek...
Z chwila kiedy dostałam usg do łapki i potwierdziło się zdrowe dziecko poleciałam do sklepu POPATRZEĆ na ciuszki. Byłam w temacie zielona, musiałam sobie poczytać, poukładać, popytać.
W pierwszej ciazy musieliśmy zrobić dziecku pokoik wiec w początkowej fazie na tym się koncentrowałam. Kupiłam tylko wózek i nosidelko do samochodu bo była taka okazja ze musiałabym być umysłowo ułomna żeby z niej nie skorzystać.
Po 20 tygodniu...
A była to twoja pierwsza ciaza? Z jakiego powodu tak się stało?Ja się cieszę że jeszcze nic nie zaczęłam kupować, bo poroniłam w 15 tyg. Z zakupami poczekam raczej do momentu 7 miesiąca.
reklama
Marynia88
Moderator
Ja w podobnym czasie zaczęłam kompletować wyprawkę. Dużo ubranek dostałam od rodziny i znajomych ale też kupiłam na olx. Pierwszy wózek miałam po rodzinie, łóżeczko z olx. Rodzina bardzo mi pomogła.Ja dopiero w 6 miesiącu, ale na szczęście bardzo dużo rzeczy dostalam , w sensie ubranka od koleżanki, i super bo mala zaraz wyrosła, łóżeczko od brata pożyczone, nosidlo od siostry, wózek tez od brata ha ha ,
Niektóre rzeczy taniej można trafić właśnie na allegro czy olx, polecam tam się rozejrzeć. Troche kupić okazyjnie trochę w firmowych sklepach i zawsze taniej wyjdzie.
W zabobony nie wierzę więc nie zaprzątałam tym sobie głowy.
reklama