reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Dziewczyny dzięki bardzo:)
pomocne te wasze opinie:)

jeszcze mam 2 pytania:
1. odnosnie majtek poporodowych to rozumiem że uzywa się albo tych jednorazowych juz z wkładem, albo wielorazowych (czyli takiej siateczki) plus nakleja się na to wkłady typu np baby one?? jakie polecacie te majtki jednorazowe poporodowe i ewentualnie te majtki siateczkowe... bo wklady to chyba kupie baby one... aha no i ile tego moze mi się przydać?
2. jakiej firmy nakładki na brodawki są dobre?? używałyście?

z góry dzięki za pomoc:)

reklama
O ile się orientuje to są majtki jednorazowe i wielorazowe, a wkład czyli te podkłady poporodowe dokupuje się osobno jakie się chce i nie każde mają ten pasek z klejem :-) wtedy miałam takie Majtki poporodowe jednorazowe do porodu 7szt 42-44 (2909093669) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i były ok ale teraz to chyba kupie jakieś wielorazowe też siateczkowe + pare sztuk zwykłych majtów bawełnianych. Słyszałam tylko, ze nie polecają fizelinowych.
Co do nakładek to ja używałam aventu ale teraz chce kupić TT czy dobre nie wiem, okaże się ;-)

Ostatnia edycja:
mm83 co masz na myśli pisząc "nakładki na brodawki"?
Chodzi ci bardziej o osłonki na sutki takie do karmienia? (używałam aventu i z tego co poszperałam po forach to chyba te dziewczyny chwalą najbardziej) Czy może o wkładki laktacyjne (To już temat-rzeka, każdej pasują inne), albo takie muszle osłaniające brodawki?

a to jest moja torba :)

Lista przygotowana tylko teraz musze dokupic rzeczy:)
Torba dla mnie
Szlafrok-
2 koszule do karmienia
ręczniki-ja wzielam 2 ciemne-jeden wiekszy i jeden mniejszy
kapcie
klapki pod prysznic
skarpety
1 stanik do karmienia
wkładki laktacyjne
majtki-najlepiej te siatkowe-bo te jednorazowe nie oddychają
podkłady poporodowe- 3 paczki
papier toaletowy
ręcznik papierowy
kubeczek
sztućce
gumka do włosow dla dziewczyn ktore maja długie włosy
pomadka nawilzajaca-usta wysychają
woda niegazowana z dziubkiem-łatwiej pic
nakładki do karmienie na brodawki
podklad na łóżko
kosmetyki (w malych pojemniczkach (czyt próbki:)
krem do smarowania brodawek
aktualne badania-wiadomo ksiązeczke ciąży, grupa krwi oryginał, ostatnia morfologia, ostatnie badanie moczu, GBS,serologia kiły i HBS, ja wzielam tez ostatnie usg ale chyba niepotrzebnie bo w razie czego to robia,aktualne ubezpieczenie

Torba dla maluszka
rozek lub kocyk-ja wzielam obydwie rzeczy
pieluszki tetrowe i flanelowe-bo dziecku sie ulewa lub jako podkład do przewijania
skarpetki
rękawiczki niedrapki
czapeczki-najlepeij bez wiązania
kaftaniki-3 lub 4
body-3 lub 4
spioszki- 3 lub 4
pajacyki 3 lub 4
pieluchy jednorazowe-paczka mala, najwyzej ktos doniesie
chusteczki nawilzane
podobno kosmetyki do kapania mają ale wzielam w razie czego
wiec mam tez emulsje do kąpania
oliwke do smarowania
i alantan do pupy mam
i maly ręczniczek do kapieli
ahhh i jeszcze laktator:) ale to M doniesie;P

Chyba nic nie pominelam jakby cos mi sie przypomialo to dopisze.''

ja do szpitala nie zabieram zadnych body, ani ręcznika dla dziecka :p kosmetyków tez raczej nie, krem na odparzenia dla mnie zbędny, takiemu maluchowi co chwile sie przebiera pieluche, ja nie smarowałam niczym :p

a podkłady to musze juz zakupić, mam zamiar zacząć za troche na takim spac coby mi łóżka nie zalało jakby czasem wody odeszłY :p

a no i ja zabieram jeszcze jedzenie :D tzn. pewnie jakieś jogurciki, coś co moge do torby włożyć :p
przeraża mnie perspektywa jedzenia ze szpitala ;| no masakra.. jak ostatnio leżałam to dali nam pomidorową z ziemniakami .. jak to zobaczyłam to mi sie zbierało :p

Phelaniu, widzę, że masz torbę bez torby :-D:-D:-D

A ja poczułam jakiś strach, nie wiem dlaczego. Zaczęłam się nagle bać wszystkiego szykować i odstawiam wszytsko na później, obym tylko zdążyła :-)

krolewnazmarcepana rozumiem cie z jedzeniem doskonale...u mnie jest jeszcze gorzej-dostajesz menu ale co tam jest...np. frytki z burgerem:> ja dziekuje za takie jedzenie na porodowce tym bardziej, ze u mnie nie robia lewatywy!

bishopka ja tez odkladam i odkladam, ale teraz juz biore sie w garsc, bo pozniej to niewiadomo....lepiej miec za wczesnie niz za pozno..

phelania
dzieki za podklady, zamowie w takim razie tez pare:)

reklama
Ja używałam takich najzwyklejszych podkładów na łóżko z apteki - chyba urologiczne seni (ale nie jestem pewna poducenta).
Przydały się najpierw dla mnie jak mnie przelewało w nocy, później do przewijania np na łóżku, w samochodzie, na kocyku itp., a na koniec przy odpieluchowywaniu nocnym (u nas młoda oznajmiła z dnia na dzień że jej gorąco i nie chce pieluchy, więc przez kilka dni siurała pod siebie, zanim się nauczyła i podkłady wtedy okazały się niezastąpione).

Do góry