reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Hejka,

Mam pytanko... odnośnie pierwszej nocy malucha ;)...

czy do spania używacie rożka na początek? czy od razu do spiworka do spania? czy raczej kocyk... posciel mi położna kategorycznie odradziła ze wzgledu na śmierć łóżeczkową i ewentualne przyduszenie sie dziecka... ale poleca wlasnie te śpiworki, tylko takie 3,5 kg malenstwo od razu w spiworku? moze jednak pierwsze tygoodnie do rożka pakować?

reklama
Hejka,

czy do spania używacie rożka na początek? czy od razu do spiworka do spania? czy raczej kocyk... posciel mi położna kategorycznie odradziła ze wzgledu na śmierć łóżeczkową i ewentualne przyduszenie sie dziecka... ale poleca wlasnie te śpiworki, tylko takie 3,5 kg malenstwo od razu w spiworku? moze jednak pierwsze tygoodnie do rożka pakować?

moja córka urodziła sie 17 pazdziernika wiec w domku wolałam zeby było jej ciepło wiec tak ja kładłam spac...

spanie.JPG

a teraz to chyba tez małego w rożek i pod cienka kołderke....

xmenka- - ja planuję śpiworek.
Właśnie czekam na paczkę z pościelą: wsad do poduszki i kołderki, ochraniacz, 2 komplety pościeli o jednakowym wzorze i kolorze (żeby oba pasowały do ochraniacza, jak jeden komplet będzie w praniu) i do kompletu właśnie śpiworek. Wiem że przez dłuższy czas kołdry i poduszki nie będę używała,ale chciałam żeby "na przyszłość" wszystko grało.

Hejka,

Xmenka ile tu juz było dyskusji na ten temat!
Ja na początku zawijałam w rożek (mięciutki, bez żadnych kokosowych usztywnień) a śpiworki i kołderki dopiero kiedy Tosia machała łapkami i zawijanie jej zaczęło przeszkadzać. Zamiast rożków można też zawijać po prostu w kocyk.
Ale zaraz mi się dostało od kilku przeciwniczek rożków, więc powiem ci tak - jak dla mnie na początek rożek, ale Ty sama musisz zobaczyć jak Tobie i dziecku będzie wygodnie.

xmenka;my zaopatrzylismy sie w dobry gatunkowo rozek bez falbanek itp. :-) jak bedzie potrzeba to w ciagu 2 dni wymienimy go na spiworek i juz ;-)

Dzieki za info ;)

Po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego, to chyba też zacznę od rożka ;) zobaczymy jeszcze jakie bedzie mieć upodobania mój syn ;), a i śpiworek bedzie czekał w rezerwie ;)

A co do rożka to usztywniany czy nie :p?

Ostatnia edycja:
no i zatkało mnie pod czym ma spac dziecko mam komplet do łozeczka rozek i kocyki ale sppiworka nie mam i tej poduszki kata tez nie :szok: i nie wiem co bezpieczne pozatym jak kupie ten spiworek to jaki ma byc pokazcie swoje
no i te wałeczki zabezpieczajace
jak w to wszystko dziecko zapakowac hehe

Ostatnia edycja:
Nie dajcie się zwariować. Ja przy pierwszym dziecku nie miałam ani rożka, ani specjalnej poduszki, ani zwykłej poduszki, nie miał też jakiegoś super-wypasionego łóżka i miał się dobrze. Rożkiem może być zwykły kocyk, dziecko może spać i bez rożka, w samych śpioszkach bez śpiworka. Kiedy potrzeba była przekładania na boki podczas snu kładłam zrolowaną pieluchę tetrową i wystarczyło.

Dziewczyny w lato dzieci najpradopodobenej będą spać pod flanelką lub cieniutkim kocykiem lub w ogóle bez niczego.

Co do klina to też bym go od razu nie kupowała. Ja go kupiłam bo mały dużo ulewał a śpiąc na niej problem się zmimalizował więc polecam.

Rożki mam dwa jeden sztywny, drugi miękki ale ja przy Fifie ich nie używałam nie czułam się pewnie trzymając w nich malucha i wolałam bez niczego. Za to mój tata na początku tylko brał małego w rożku co komu pasuje:sorry:

reklama
Do góry