reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

pscółka jak już maluszki będą po drugiej stronie brzucha, to karmienie to będzie temat rzeka:-D
najpierw problemy z cycaniem, przyrostem wagi noworodka, z dietą mamy, jak malucha wysypie, potem rozszerzanie diety dziecka, co ugotować smykowi na obiad, co zrobić z niejadkiem...

a ja niedawno trafiłam na rewelacyjne szczotki do butelek Canpola.
CANPOL SZCZOTKI SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK SMOCZKÓW (2956638398) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
można nawet smoczek wygodnie wyczycić... a mnie szcególnie zachwyciły małe, wąziutkie szczoteczki,
od poczatku picia Gosi z kubeczka tammee tippe wymieniłam chyba z 50 tych kubków, bo po jakimś czasie zarastały ustniki, nie szło ich dobrze wyczyścić, a próbowałam i zapałką, i wodą pod ciśnieniem i w zmywarce. Teraz wchodzi w ten otwór mini szczoteczka i jest super wyczyszczone.
Chodzi o te kubki:
PIERWSZY KUBEK 190 ML; 4M + OD TOMMEE TIPPEE!!!!! (2940099381) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

reklama
Dziewczyny muszę się Wam pochwalić kupiłam wózek. Co prawda tani i nieznanej dla mnie firmy nie widziałam go wcale na żywo ale jestem zadowolona. Może inną kolorystykę bym wybrała bo ostatnio jakoś żywe kolory mi się podobają :)
Kupiłam wózek Adamex Mars https://www.google.pl/search?hl=pl&...urce=og&sa=N&tab=wi&ei=HnsTUeC4N-GK4ATOrYG4BA
Co mi się w nim podoba po obejrzeniu go na żywo i po jeżdżeniu po domu :)
wózek jest lekki gondola duża bo 84 cm w środku. Nosidełko spore od 0-10kg. Dobrze sprężynuje. Koła według mnie solidne mały po złożeniu. Od stelaża się wszystko odpina. Każdy materiał idzie odpiąć i wyprać.
Mam nadzieje że nie znajdę zbyt wiele wad jak zacznę użytkować
Ja wybrałam kolor 31m

Nef - dobrze, ze mi przypomniałaś. Kupię dzisiaj taka szczotkę jak będę na zakupach. Może się przydać.
U nas nie ma problemu z myciem butelek, bo od wiosny ich nie używamy. W domu są szklanki, kubki. Jak gdzieś jedziemy to kupujemy małemu kubuś waterrr, bo tam jest taki niekapek. Jak wypije to wlewamy zwykłego żywca i mały zadowolony :)

dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze o chustach do noszenia malucha. używałyście? zadowolone byłyście? warto się tym zainteresować?wiem że temat juz był, ale kurcze nigdy tego nie używałam i nie znam i zastanawiam się czy kupić. jak kupię to znowu zawiązać nie będę umiała. na zasadzie " a chciałabym a boję się:zawstydzona/y:":sorry2:

Dziewczyny karmienie na pewno nie jest sprawą łatwą - ani dla nas ani dla maluszków, trzeba po prostu trochę poprzystawiać żeby mieć wprawę. Dobrze jak jest wyrozumiała położna która pomoże bez marudzenia, u mnie w szpitalu jedna mówiła że dziecko pięknie je bo aż słychać jak ciągnie a za chwilę przychodziła druga i mówiła że źle jest przystawiona bo mlaszcze :eek: a mała już na łóżku porodowym zmasakrowała mi brodawki na szczęście mąż dowiózł osłonki i już poszło z górki :tak:córa wyciągnęła sobie przez nie sutek i nauczyła się łapać. Co do zastojów ja nie dopuszczałam jak czułam że się coś dzieje to szybko rozmasowywałam, ewentualnie ciepłą tetrę przykładałam i nic się nie działo natomiast położna na nawał zdecydowanie odradzała laktator - kazała tylko trochę ściągać nawet ręką delikatnie ucisnąć i tylko ten nadmiar co wyleci ściągnąć broń boże pierś opróżniać bo to sygnał dla organizmu żeby więcej produkował. U mnie się sprawdziło córę karmiłam 9 m-cy pewnie karmiłabym dalej ale wróciłam na 12-tki do pracy a i jej zębiska już wyszły i pierw było gryzienie i śmiech a później ewentualnie jedzenie tak więc w sumie odstawiła się sama:-p
Dobrze pokazać tatusiowi jak wyglądają nakładki w razie czego bo jak poprosiłam swojego jak byłam w szpitalu to mi kupił ale wkładki....:-D

muro - u nas się chusta niesprawdziła - najpierw mała w niej płakała, a potem jak się przyzwyczaiła to z kolei mi było niewygodnie się tak obwiązywać, ale może to dlatego że wojowałam z nią zimą i machanie rękoma w kurtce nie było zbyt wygodne... Jak szybko kupiłam, tak szybko wydałam szwagierce.
Zakupiłam za to nosidło Tuli (teraz nazywa się już Tula) i życie mi uratowało (w tym roku targaliśmy naszą prawie dwulatkę po górach zakładając ją z nosidłem na plecy). Szczególnie jak inne mamy wojowały w zaspach śnieżnych, a ja małą ciach na brzuch i luz :) Tylko że dziecko nie może być do niego za małe, moja miała niecałe 5 mies. jak zaczęła być tak noszona (chodziło o długość nóżek, żeby było dziecku wygodnie, ale teraz dorobili jakieś wkładki dla maluszków, tylko nie wiem jak się sprawdzają).
Ostatnio jak weszłam na ich stronę to przeżyłam szok jeśli chodzi o ceny, bo my płaciliśmy za nie 350zł, co już i tak było dla mnie mega kwotą.
Nasze wygląda tak:
Tula - Nosidełka i Chusty do Noszenia Dzieci — Cheeky Owls - Nosidełko Ergonomiczne Tula

Teraz pewnie i te 420zł bym dała, gdybym nie miała nosidła po Ninie, bo w przeciwieństwie do wózka nosidło wykorzystałam w 200% :) Odpadły problemy z przeciskaniem się z wózkiem lub pozostawianiem wózka przed sklepem, ręce zawsze miałam wolne więc i zakupy mogłam przytargać, no i nie musiałam po kilka razy drałować na moje 2 piętro żeby znieść/wnieść wózek i dziecko. Dziecko też się szybko od nosidła "uzależnia" - Nina usypiała w nim w moment, no ale czemu się dziwić - można wtulić się w mamę, jest cieplutko i słychać znane z "wcześniejszego życia" bicie serca mamy... :)

witam,
phel według mnie bardzo ważne jest nastawienie i po prostu czekanie do porodu, ja bardzo chciałam karmić córkę i karmiłam piersią aż do zeszłego roku,czyli jak córcia miała 2 lata i 4 miesiące :szok:. Położne w szpitalu jak sprawdzały po porodzie (miałą cc) pokarm to wszystkie stwierdzily ze nie mam pokarmu, ale ja sie uparłam i powiedziałam że chce spróbować przyłożyć do piersi. Okazało się potem że mam pokarmu na bliźniaki a nie na jedno dziecko :-D. Teraz jestem bardziej za butlą ale czas pokaże jak to będzie. Na razie maluszki są w brzuszkach i niech lepiej tam do kwietnia siedzą. POtem będziemy się martwić czym karmić :-)

z wątkiem dotyczącym karmienia i innych problemów z tym związanych to jest niezły pomysł :-) można by było dodać jeszcze pielęnację maluszka :)

ja zamówiłam sobie suszarkę na butelki (może troche droga ale to wydatek na pare lat) Suszarka na butelki i smoczki Deluxe (2930198977) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

anezram ładny ten wózek :) napisz jak się sprawuje :)

muro - u nas sie chusta sprawdziła... Trzeba tylko nabrać wprawy w wiązaniu. O nosidłach TULA też duzo pozytywnego słyszałam. Może kupię. Zobaczę jak mi pójdzie wiązanie chusty z antkiem u boku ;). Najważniejsze przy tego typu rzeczach to zdrowe bioderka maluszka... Poza tym nózki dziecka powinny byc ułożone w żabkę, a nie zwisać prosto w dół.

Ja dzisiaj kupiłam stanik Alles.. 75D. Ogólnie byłam nastawiona na całkiem inny rozmiar, ale ten był najwygodniejszy. Widziałam super koszulę do karmienia i chyba sobie ja kupię :p - Koszulka Alles Mama Azurro Na żywo wygląda ładniej :)
Kupiłam jeszcze jakieś pierdółka, których nie miałam. Pozostało kupić proszek aby wyprać ciuszki i pampersy.
A no i wózek, bo sobie tego małżonek zażyczył ^^

reklama
Do góry