reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Przecudowne te male balerinki!!!!!
Musze sie wam przyznac ze kupujac skarpetki pomyslalam ze glupio tak same skarpetki i dokupilam pare grzechotek............:no:
Ale do koncu roku nic, czekam na wyprzedaze:)
hahaha :-) ale dlaczego ty sie tak katujesz? jak chcesz to kupuj pierdulki :-) lepiej poprawic sobie humor niz sie dobijac :-)
ja szczerze powiem ze gdyby nie tyle rzeczy po wiki to tez bym sie wziela za zakupy, ale ja jestem zakupoholiczka :-D

reklama
kurcze myszko troszke sie boje, ze moze za wczesnie....pewnie lepiej poczuje sie po polowkowym...
mam troszke taki wewnetrzny strach...

ale kupowac zaczac trzeba niedlugo bo ja nie mam nic:( Co lepiej-nawet nie wiem co potrzebuje:)))

na stronie 6 dotka wrzucila liste :-) mozesz sobie ja przejzec, napewno bedzie ci latwiej majac jakis pkt zaczepienia :-)
oto lista:
Inne
- wózek + fotelik (najlepiej od razu 3 w 1)
- łóżeczko + materac (gryczano - kokosowy)
- komoda, regał (jeżeli nie macie niczego na ubranka dziecka)
- wanienka (jeśli macie wannę w domu, polecam tą mniejszą)
- przewijak (ja miałam nakładany na łóżeczko- wygodny i tani)
- termometr dla niemowlaka
- termometr do wody (przynajmniej na początek, choć nie koniecznie)
- folia do łóżeczka (polecam z IKEA- można prać) ja nie mialam i nie bede teraz kupowac
- pojemniki (na pieluchy i na kosmetyki- nie konieczne, ale wygodne) na pieluchy nie mialam za to na chusteczki polecam
- pościel do wózka (x2- wystarczy zwykły kocyk, jeden grubszy, drugi cieńszy)
- poduszka i kołderka (z poduszki i tak nie będziecie korzystały na początku)
- poszewka na pościel (x2 lub 3)
- prześcieradło na gumkę (x3)
- nożyczki ja wolalam obcinaczke
- pojemnik na butelkę (na spacery) nie mialam i pewnie nie kupie
- rękawiczka do mycia u mnie wystarczyla gabeczka, mialam w zestawie do wanienki wygodnie sie dzidzie kapalo:
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://e-dzieciecy.pl/userdata/gfx/492c133685a7b719aae8f24390106eff.jpg
- butelki + smoczki- ok. 120, 140 ml (x2- na wszelki wypadek warto mieć chociaż jedną, ale taniej wychodzi w zestawach)
- szczotka do szorowania butelki
- smoczki (x2 lub 3)
- szczotka do włosków
- odsysacz do noska- Frida
- pieluchy tetrowe (x20)
- pieluchy flanelowe (x5) ja mialam ich wiecej byly mieciutkie, dobre na przewijak na poduszeczke w czasie ulewania...
- ręcznik z kapturem (x2)
- ręczniki kąpielowe (x2)
- kocyki (x2 można nie kupować licząc, że duże się kupiło do wózka)
- podgrzewacz do butelek (bardzo pomocny, w nocnym karmieniu mlekiem modyfikowanym) ja nie kozystalam ale kwestia przypodobania :-)
- pojemnik na mleko modyfikowane (Avent ma taki fajny na trzy posiłki, ułatwia wsypanie np. na spacerze miarki do wody) nie mialam i nie kupie
- łańcuszek do smoczka
- pojemnik na smoczek

Ubranka
- czapeczki na spacer (x2)
- czapeczki po kąpieli (x2)
- rękawiczki (x2)
- skarpetki (x10)
- body z długim i krótkim rękawkiem (x 5)
- pajacyki (x5)
- kaftaniki, lub bluzy (x5)
- śpioszki (x 5)
- dres (x2)

z ubrankami naprawdę nie ma co przesadzać, bo większości nie założycie, tak szybko maluchy rosną

Kosmetyki
- proszek do prania (Jelp, Lovela)
- pieluchy dla noworodków (x3)
- płyn do kąpieli
- patyczki do uszu
- waciki
- krem nawilżający lub oliwka
- krem do pupy (np. Bepanthen, Suuzywalamdocrem, dopisze jeszcze Alantan)
- krem do buzi z filtrem ja uzywalam zwyklego nivea
- nawilżane chusteczki do pupy
- 70% roztwór spirytusu do zrobienia w domu (ja miałam takie jednorazowe waciki nasączone- wygoniejsze)
- gaziki do przemywania oczu
- sól fizjologiczna w małych butelkach do przemywania oczu i zakraplania nosa
- maść majerankowa
- lek przeciwgorączkowy w czopkach
- herbatka z rumianku ja dopisze jeszcze z kopru wloskiego
- Viburcol
- nenedent- baby

Dla Mamy
- stanik do karmienia
- wkładki laktacyjne (mam z Aventu wielorazowego użytku, można prać- polecam)
- koszulki do karmienia (x3)
- majtki jednorazowe
- pieluchy Bella (x2)

ja nie karmilam cyckiem wiec wkladki i podobne nie byly mi potrzebne, natomiast mleko , ogarnij sie jakie sa i jakie chcesz, chwalone sa wszystkie i negatywy tez maja wszystkie, dlatego ze kazde dziecko inaczej przysfaja, moja np pila nestle nan, natomiast corka mojej sis nie tolerowala go i za kazdym razem wymiotowala.... tak samo z pieluchami, tez zobacz jakie wolisz.... dla mnie rewelacyjne byly na poczatku hipp (co stronke podalam ze taniej blizejciebie.pl) a dziewczyny pisaly ze wola huggisy, ktore mi natomiast nie pasowaly, ;-) wiesz wiekszosc rzeczy to jest tylko kwestia tego czy nas stac czy nam sie podoba
i czy my uwazamy cos za przydatne, :-)
u mnie podstawa byly tez, fotelik - bujaczek, i karuzela i niania....
wiec moze najpierw zacznij od swojej listy i poszukaj sobie wszystkiego na allegro czy w sklepach :-) bo tego troche jest :-D

slodkie te skarpeteczki!:) pewnie jak niesmialo zaczne kupowac rzeczy dla maluszka to m.in. zaczne od skarpetek :-)

a ja dalej draze temat wozkow... tak wczoraj rozmawialam z kolezanka i wymyslilysmy, ze w sumie ciezko znalezc fajny wozek gdzie zarowno dobra jest i gondola i spacerowka. i tak wymyslilysmy ze moze by kupic jakas tania gondole (bo to tylko na max 6 miesiecy), a w spacerowke zainwestowac w porzadnego Maclarena, bo duzo dobrego o nich slyszalam... tylko mam taki problem - czy mozliwe jest jezdzenie zima w Polsce takim Maclarenem, ktory kolka ma jednak mniejsze niz wozki 2w1??
czy to raczej wozki na warunki angielskie, a w PL konieczne sa wielkie kola na zaspy?

myslalam o takiej spacerowce:
..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE 2012 sklep internetowy: Maclaren TECHNO XLR 2012 wózek spacerowy z FOLIĄ, OSŁONKĄ/ ŚPIWORKIEM w zestawie

ja szczerze powiem ze prawie wogole nie korzystalam ze spacerowki, a to dla czego, moja sie urodzila w zime czyli gondola, lato przyszlo niby spacerowka miala byc ale jakos nie bylo potrzeby bo a to na kocyk zeby polezala, a to do roweka takiego 3-kolowca, czasem spacerowka byla grana jak na spacer (ale to wystaczyla ta z wozka 3 w 1, pozniej jesien - deszczowo to i sie wychodzic na dlugo nie chcialo i przyszla zima a z nia sanki na ktorych wychodzilismy na spacer :-) pozniej mala zaczela chodzic i nie bylo mowy zeby ja wlorzyc do wozka, chodzilismy na bliskie ale dlugi spacery :-) wiec ja stwierdzilam ze ta spacerowka z wielofunkcyjnego mi zupelnie wystarczy :-)
dodam ze moja wiki robi kilometry i jest mniej zmeczona niz my ;-) wiec czy warto?

ha ha ha ha white_orchid ale mnie rozbawiałaś :-) a gdzie do rodziny jeździsz ??? bo zależy od roku :-) czasem zima mroźna i prawie bez śniegu innym razem więcej opadów ( nie licząc rejonow polski gdzie góry i śniegu zawsze więcej)...ale przecież po polach i bezdrożach ganiać nie będziesz to będzie odśnieżone, ja bym raczej martwiał sie o piach i place zabaw...duże koła zapewniają lepszą amortyzację niż te piankowe małe...i ogólnie ja wiem, ze każdy ma inne podejście, ale moj młody raczkował od 6 m-ca ale pewnie siedział dopiero w 8 a do 10 jeździł w gondoli, kolejna sprawa, że w gondoli dużo cieplej zimą. Ja chce kupić gondolę, która ma podnoszone oparcie...w poprzednim x-landerze nie było takiej opcji i było trochę awantur jak młody był ciekaw świata a tu pozycja tylko leżąca. więc kombinowałam z poduchami i w ogóle, co tez nie jest za dobre dla młodego kręgosłupa...

Prowadzilam w zyciu kilka wozkw, niestety nazw ich nie pamietam, bo wowczas zainteresowana nie bylam ;-) jednak musze przyznac ze te z malymi kolami na dziury w chodnikach, trawe, lesne sciezki to byla masakra...
Ja zastanawiam sie nad maxi cosi, mutsy urban i x-lander. Nie wiem, moze jakis inny typ sie pojawi :-/ poki co wybieralam wirtualnie, w grudniu moze do sklepu sie wybierzemy zeby potestowac.

White ja mam teraz dla córci takiego Maclarena Maclaren Volo , ale szczerze powiem ze był on kupiony tylko na wyjazd i chyba raczej w zime go nie widzą. Nawet na lekko wybiostej drodze nie jest zbyt dobry w prowadzenia a co dopiero po śniegu :). Najlepiej sprawdza sie w supermakecie :-D. Wczesniej miałam Peg Perego Peg Perego Wózek Pliko Switch Compact i cały zimowy czas sprawidził sie rewelacyjnie, takze moge go w 100% polecic.

Dziewczynki jak juz pisałam wczesniej jestem nastawiona na wózek 2w1 MAxi Cosi, dokłądnie taki
2w1 Mura 4+gondola Maxi Cosi wózek wielofunkcyjny (2703491688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
ale wczoraj natknęłam sie na to cudo 2w1 wózek MOODD wózki Quinny jak buzz (2703492495) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i teraz nie wiem. Co myslicie na ten temat ? Widziała juz moze któras z Was ten Quinny ?

ticker.php

ticker.php

jejku dziewczyny piszecie tak o tych wyprawkach dla dzidziuszków a ja nawet nie przegladam i nie zastanawiam się co trzeba:crazy: bo boję się, że to jeszcze za wcześnie i nie chcę niczego zapeszyć... ostatnio byłam zła na koleżankę, która kupiła mi dwa body - przecudne, prześliczne z kubusiem puchatkiem:-D.... że za szybko

reklama
Oliwka ja tez mam takie same odczucia i absolutnie nic nie kupuje ;-) narazie kończy sie tylko na oglądniu, bo wiem z poprzedniej ciąży że pół roku na wybranie wózka to dla mnie zdecydowanie za mało czasu hahaha takze od początku szukam faworyta.

Jeśli chodzi o ubranka i inne rzeczy to nawet o nich nie myśle, a w sklepie to raz odważyłam sie pooglądac spioszki bo nawet tego sie boje. Straszny ze mnie zabobon i wogóle. No ale czas wyluzowac i wbic sobie do głowy ze jest i bedzie oki :-)

ticker.php

ticker.php

Do góry