Ja u siebie w szpitalu dostałam takie wytyczne:
PRZYGOTOWANIE DO PORODU FIZJOLOGICZNEGO
1. Co należy ze sobą zabrać:
- Dowód osobisty (PESEL),
- Ważną legitymację ubezpieczeniową (pieczątka ważna 3 miesiące) lub kserokopię ostatniego dowodu wpłaty składki ubezpieczeniowej,
- Kartę ciąży,
- Wyniki USG, wyniki badań, karty informacyjne z pobytu w szpitalu, ostatnia morfologia, elektrolity (sód, potas), zapis KTG,
- Oznaczoną grupę krwi,
- Skierowanie do szpitala,
- Jeżeli nie mamy zmienionych dokumentów z nazwiskiem potrzebny jest skrócony odpis aktu małżeństwa.
2. Przygotowanie niezbędnych przyborów:
- Osobiste przybory toaletowe (szczoteczka do zębów, pasta, szampon, mydło, klapki pod prysznic itp.),
- 2 ręczniki, szlafrok, kapcie 2 koszule bawełniane z rozpięciem z przodu,
- majtki bawełniane,
- biustonosz do karmienia piersią z odpinanymi miseczkami.
3. Przygotowanie dietetyczne:
- Na kilka dni przed zbliżającym się terminem porodu należy zastosować dietę lekkostrawną, wyeliminować potrawy smażone, tłuste, ciężkostrawne: groch, kapusta, fasola, bub, gazowane napoje, potrawy bardzo słone itp.),
- W dniu wyznaczonym do cesarskiego cięcia co najmniej 6 godzin przed zabiegiem nie jeść i 4 godziny nie pić.
4. Przygotowanie fizyczne:
Przed porodem należy wykonać następujące czynności:
· Dokładną kąpiel całego ciała,
· Ogolić pole operacyjne jednorazową maszynką (podbrzusze pod spojeniem łonowym oraz spojenie łonowe),
· Zastosować doodbytniczo 1-2 czopki glicerynowe w celu oczyszczenia dolnego odcinka przewodu pokarmowego,
· Zdjąć biżuterię: kolczyki, bransoletki, pierścionki i łańcuszki,
· Zmyć lakier z paznokci i skrócić paznokcie.
Podobno dla maluszka mam dostać wszystkie ubranka, ale i tak zabiorę coś na wyjście, kombinezon i ciepłą czapeczkę.
Oczywiście też fotelik, żeby bezpiecznie przewieźć maleństwo do domku.
No i aparat fotograficzny też chyba się przyda :-)