• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wyprawka

Madziakk26

Zaciekawiona BB
Hej wszystkim. Termin swojej pierwszej dzidzi mam na marzec. Jestem w 21t. Zastanawiam się kiedy myśleć nad wyprawką i z czego ma się składać. W internecie jest sporo informacji, ale wydaje mi się, że duża część rzeczy po prostu się nie przyda. Napiszcie mi kochane jakie podstawowe rzeczy potrzebuję. To moja pierwsza ciąża i nie mam kompletnie nic. 😉

reklama
Hej wszystkim. Termin swojej pierwszej dzidzi mam na marzec. Jestem w 21t. Zastanawiam się kiedy myśleć nad wyprawką i z czego ma się składać. W internecie jest sporo informacji, ale wydaje mi się, że duża część rzeczy po prostu się nie przyda. Napiszcie mi kochane jakie podstawowe rzeczy potrzebuję. To moja pierwsza ciąża i nie mam kompletnie nic. 😉

Ja bym juz myslala i kupowala 🙂 Trochę tego potrzeba. Pytasz o ciuszki czy raczej o akcesoria? Ja mialam spisaną liste i co miesiac kupowalam część rzeczy. Na pewno duzo pieluch tetrowych lub bawelnianych. Idealne przy ulewaniu, Ciezko tak wypisac wszystko bo tego jest sporo.

I ciuszki i akcesoria.
Z ciuszków - z 10 par kompletów (body plus pajacyk) na 56 i na 62 - to mi się najlepiej sprawdziło
Spodenki itp dopiero ubierałam od większych rozmiarów

Z rzeczy dla mnie nieprzydatnych - łóżeczko (bo
Młody śpi z nami), monitor oddechu (bo śpi z nami), rożki, kołderki (bo zasypia tylko przy piersi więc nakrywam go bambusowym kocykiem lub w ogóle śpi odkryty), elektroniczna niania (nawet nie wypakowałam)

List wyprawkowych jest sporo w internecie. Może spróbuj zrobić własną, a my spróbujemy odnieść się do poszczególnych pozycji?
I nie kupuj za dużo. Jak nawet czegoś Ci zabraknie, to można wyskoczyć do sklepu albo zamówić przez internet z dostawą do domu ;-)

Ja rodzilam w marcu, od grudnia kiedy dowiedzielismy sie ze bedzie dziewczynka zaczynalam zakupy. Pierwszy wozek, pozniej ciuszki, srednio po 7 sztuk kazdego, pajacyki, body, spodenki ze stopkami, wiekszosc na 56 bo synek malutki sie urodzil i corke tez taka przepowiadali, oboje mieli 51cm wiec w tych pierwszych ciuszkach spokojnie pochodzili pierwsze 2 miesiace. Jakies dwa trzy welurowe kompleciki na wyjscie do lekarza czy gdzies, cieplejszy pajacyk do wozka bo spiworka o tej porze roku nie bylo trzeba, ze dwie czapeczki mielismy, pieluszki kupowalam bambusowe, jakies 5-7 sztuk, rozek tez mielismy, no i to chyba tyle bylo na poczatek. Staralam sie nie przesadzac bo przy synu mialam cala komode zawalona a i tak w polowie nie zdarzyl nawet wyjsc. Lozeczko kupilismy dopiero po narodzinach turystyczne, ze szczebelkami maly mi sie obijal, pozniej obgryzal itd itd, finalnie i tak odsprzedalam prawie nieuzywane bo mala spala z nami wiekszosc czasu. Przewijak z wanienką odkupilam za grosze, wygodniej sie nam kompalo dziecko na strelazu niz bezposrednio w wannie, a przewijak najczesciej na lozeczku lezal, tam wszystko pod reką do przewijania i przebierania. Z akcesori to hustawke i nosidło kupilismy jakos na 3 miesiace, monitor, kamerka, niania itd nie byly nam potrzebne wiec nie inwestowalismy. Butelki mialam po synu wrazie w, smoczki kupilam i uzywalam od poczatku tak jak przy pierwszym dziecku, laktator tez mialam po synu, wtedy sie nie przydal wogole, przy corce owszem bo szybko wrocilam do pracy na kilka h i musialam miec sciagniete te dwa trzy razy w tygodniu a i karmienie wieczorne nalezalo do taty od poczatku, mala ladnie zlapala butelke wiec taki schemat sobie wypracowalismy. Przy pierwszym katarku dokupilismy ten odciagacz ktory sie podpina pod odkurzacz.
Z kosmetykow plyn do kapieli, mleczko do ciałka i szampon w piance, akurat u nas sprawdzila sie mustela, do tego bephanten w razie odparzen, sol fizjologiczna i tyle, czasem uzywalam tez oleju kokosowego, na ropiejące oczka dokupilismy jeszcze ziele świetlika, szybko rozwiazalo problem. Duze płatki kosmetyczne do przemywania pupci w domu, chusteczki na wyjscie, to juz w zaleznosci od wlasnych upodobań.
No i to by bylo na tyle chyba. Musisz sobie pospisywac co by Ci sie przydalo, co jest niezbedne, kazda mama ma inne potrzeby i musi pod siebie zrobic liste, nie ma jednej idealnej wyprawki :)

reklama
U nas sprawdziło się zwykle łóżeczko. Wózek używany, fotelik nowy (mam taki z wysuwanymi kółkami i rączką, idealny na pierwsze wizyty u lekarza, jak nie miałam za dużo siły).
Kosmetyki to krem na odparzenia, oliwka i płyn do kąpieli. Musiałam też kupić wanienkę, bo w łazience mamy prysznic.
Ubranka kupiłam na 56, a dzidzia urodziła się 57 długa. Były na nią dobre tydzień. Jakiś cieplejszy kombinezon nawet w marcu może się przydać. Kombinezony są większe niż inne ubrania o tym rozmiarze (np teraz moja dzidzia ma ubranka 68, a kombinezon 56).
A co do ubranek to na początek dobrze jest mieć wszystko rozpinane. Pajacyki też, nie tylko na jedną nogę. Ja się bardzo bałam podnosić dziecko w pierwszym miesiącu 😅

reklama
Co do rzeczy nie będę się powtarzać ale powiem to co się u mnie sprawdziło bardzo to śpiworek, nawet jak syn na początku spal z nami to też w śpiworki i nie martwiłam się czy jest zakryty czy odkryty. Wiem że nie wszystkie dzieci lubią ale u mnie super się sprawdziło. Pieluchy tetrowe tak samo, dziecko często ulewalo, miałam z 20 i co kilka dni pranie mimo to. Podkłady porodowe których używałam podczas zmiany pampersów oraz waciki do przemywania pupy wodą. Szło tego sporo na początku. No i laktator, przy nawale w pierwszych dniach i naszych problemach z karmieniem uratował mi życie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry