@Czoperka @KIKI83 dzięki za odpowiedzi

dziś pytałam tu i akurat na szkole rodzenia było o wyprawce

położna też mówiła, że zwykłe wystarczą, ale pewnie jak
@BubblesGirl i
@julia0903 spróbuję te dla niemowląt, a potem zwykłe
Pajacyków mam 33

plus te nowe do szpitala.
W tym jasnym kombinezonie synek wychodzil ze szpitala, miał 50cm a kombinezon na 3/6m czyli 62 chyba. Troszke w nim plywal, ale posłuzyl, do marca praktycznie. ten niebieski tez jest na 62 ze smyka i ten ciemny tez 62 i wlasnie do niego zakladalismy bambosze.
to taka w skrocie moja wyprawka
wow świetne zapasy

to ja mam może taki jeden stosik
@BasiaBM a ja tak się zachwyciłam tą zarą że zapomniałam składy posprawdzać, ale i tak się pewnie na kilka skuszę, więc dzięki za info jak działać
co do apliktora do oczyszczania noska polecano mi "Sopelek 3" podobno tańszy niż "Katarek" i ma dwie końcówki, ale jest na odkurzacz, mi to akurat nie przeszkadza
@MiMeMi niezły zestaw kocyków

ja mam tylko dwa tkany i polarowy, myślałam, że starczy :/ ale chyba jednak rozszerzę kolekcję
@olivka85 dzięki za wskazówkę z podkładem

zapisałam sobie
na szkole rodzenia dowiedziałam się też parę rzeczy, o które tu pytałam albo tu się przewijały, więc tak:
- wanienka ikea fajna, ale na krótko, bo jest mała
- na początek tak do 22 dnia życia do kąpieli wg jakiejś tam uznanej organizacji zaleca się emolienty, a potem mogę jak najbardziej np. masło shea czy olej kokosowy (choć mam bardzo otwartą położną, która twierdzi, że jak chcę dziecko traktować naturalnymi rzeczami, to mogę od razu, ale oficjalnie musi zalecić tak jak mówią)
- proszek do prania dla niemowlaka można używać tak do pół roku, potem można mieszać z normalnym lub prać tylko w normalnym, najważniejsze, żeby nie mieszać ubranek niemowlęcych z bielizną dorosłych
- nie ma przeciwwskazań do kąpieli w wiaderku

to wyłącznie mój wybór w czym kąpie, a ona może mnie nauczyć nawet w zlewie

- dziecko można kąpać co 2-3 dni (ja myślałam, że codziennie, o kilkudniowych przerwach dowiedziałam się jakiś czas temu od koleżanki, która mieszka w Niemczech i tam tak zalecają)
- materac piankowy nie do końca jest dobry - trzeba uważać, żeby nie był dostosowujący się do ciała, bo dzieci mogą nabawić się wad postawy, najlepiej jeśli pianka to z czymś jeszcze, żeby przekładać
Zawsze to jakiś głos w dyskusji