reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Za małe BPD, HC w normie

Cześć dziewczyny,

czy miałyście problem z za małym wymiarem Bpd główki? Czy coś jest nie tak z główką?
Ciąża tydzień 27 wg miesiączki, 26 tydzień wg USG.
BPD 6.1cm
HC 24.9cm
Ac 21.4cm
FL 4.9cm
Waga ok 900g

Jak zaczęłam sprawdzać wymiar BPD, to nie mieści się w siatce centylowej, a z kolei obwód główki jest jak najbardziej ok. Martwię się. Dla przykładu na prenatalnych w 21-22 tygodniu BPD miało 49mm i było w normie. Ok 50 centyl.

Ułożenie dziecka miednicowe. Czy to może przekłamywać wymiar albo doprowadzić do zniekształcenia główki? Kolejna wizyta za 2 tygodnie około.

reklama
Cześć dziewczyny,

czy miałyście problem z za małym wymiarem Bpd główki? Czy coś jest nie tak z główką?
Ciąża tydzień 27 wg miesiączki, 26 tydzień wg USG.
BPD 6.1cm
HC 24.9cm
Ac 21.4cm
FL 4.9cm
Waga ok 900g

Jak zaczęłam sprawdzać wymiar BPD, to nie mieści się w siatce centylowej, a z kolei obwód główki jest jak najbardziej ok. Martwię się. Dla przykładu na prenatalnych w 21-22 tygodniu BPD miało 49mm i było w normie. Ok 50 centyl.

Ułożenie dziecka miednicowe. Czy to może przekłamywać wymiar albo doprowadzić do zniekształcenia główki? Kolejna wizyta za 2 tygodnie około.
Ja wiem, że łatwo mówić, ale uwierz mi że jakby było coś nie tak lekarz byn zwrócił uwagę. Mówię to jako mama czterech brzdzacow urodzonych w krótkich odstępach czasu, to nie zapomniałam. U mnie każde miały małe główki, te wymiary i do dzisiaj oprócz trzeciej mają małe (za małe w siatkach ) główki. U nas to cecha rodzinna.

Ja wiem, że łatwo mówić, ale uwierz mi że jakby było coś nie tak lekarz byn zwrócił uwagę. Mówię to jako mama czterech brzdzacow urodzonych w krótkich odstępach czasu, to nie zapomniałam. U mnie każde miały małe główki, te wymiary i do dzisiaj oprócz trzeciej mają małe (za małe w siatkach ) główki. U nas to cecha rodzinna.
Dziękuję za odpowiedź :) u nas obwód główki jest jak najbardziej ok, jedynie, co to szerokosc główki (bpd) jest za mała jakieś ponad 2 tygodnie względem wieku ciąży.

Tak, u nas też tak było, dwa tygodnie, trzy mniejsze.
Super, dziękuję :) lekarz prowadzący nic nie mówił. W szpitalu lekarka zwróciła na to uwagę, że dziecko ma małą główkę jak trafiłam po krwawieniu lekkim z nadżerki (tu wszystko jest ok) Ale stwierdziła, że jest jeszcze w tych niskich normach i może taka cecha dziecka, ale żeby obserwować. Tylko mi się czarne myśli i analizy włączają jak słyszę coś takiego. Dzieci urodziły się z proporcjonalną główką mimo tych pomiarów?

Super, dziękuję :) lekarz prowadzący nic nie mówił. W szpitalu lekarka zwróciła na to uwagę, że dziecko ma małą główkę jak trafiłam po krwawieniu lekkim z nadżerki (tu wszystko jest ok) Ale stwierdziła, że jest jeszcze w tych niskich normach i może taka cecha dziecka, ale żeby obserwować. Tylko mi się czarne myśli i analizy włączają jak słyszę coś takiego. Dzieci urodziły się z proporcjonalną główką mimo tych pomiarów?
Oboje z mężem jesteśmy wysocy. 176 i 190 cm. Dziecko patrząc po nogach idzie w nas 😅

reklama
A jeszcze dodam, że mi przy dwóch ciążach lekarz napominał o Cc, bo jak główką mniejsza od brzuszka to się może zablokować. W sensie barki lub brzuszek. Ale jakoś nic złego się nie stało. A środkowa dwójka ważyła ponad 4kg i miała prawie 60cm ale wiadomo każda kobieta ma tez inne biodra lub z innego powodu cc

Do góry