- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
hania, jak "camembert" z mleka pasteryzowanego, to można
właśnie pożarłam 2 ogóry kiszone i słoik koreczków po kaszubsku
Aha, czyli tak jak z tymi wszystkimi serami-jak pasteryzowane mleko to ok?
No to będę musiała takiego serka sobie poszukać ;-)
Patili
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 15 Listopad 2011
- Postów
- 907
Anna25: "powiedzcie mi co sądzicie o jedzeniu mozarelli?uwielbiam ją jeść i tak myślę czy mogę?"
Wczoraj zjadlam na kolacje cala mozzarelle! Z miodem!
Mozzarella produkowana jest glownie z mleka pasteryzowanego, zatem nie powinno byc problemow z listeria.
Anna25: "jedyne czego nie jadłam w pierwszej ciąży to sery pleśniowe, a bardzo je lubię"
Smazone mozna bez ryzyka jesc, poniewaz temperatura zabija bakterie. W przypadku na. gorgonzolli mozna sie dodatkowo zabezpieczyc odcinajac skorke, w ktorej jest najwiecej bakterii.
Wczoraj zjadlam na kolacje cala mozzarelle! Z miodem!
Mozzarella produkowana jest glownie z mleka pasteryzowanego, zatem nie powinno byc problemow z listeria.
Anna25: "jedyne czego nie jadłam w pierwszej ciąży to sery pleśniowe, a bardzo je lubię"
Smazone mozna bez ryzyka jesc, poniewaz temperatura zabija bakterie. W przypadku na. gorgonzolli mozna sie dodatkowo zabezpieczyc odcinajac skorke, w ktorej jest najwiecej bakterii.
Nie jestem pewna co do serów pleśniowych smażonych, ale na zimno nie można nawet typu "camembert" i nie chodzi tu o mleko pasteryzowane, ale o pleśń tzn bakterie w niej zawarte - najprościej.
A co do sushi to zawsze sobie można zrobić z wędzonym łososiem, a co do nori to nie ma przeszkód.
A co do sushi to zawsze sobie można zrobić z wędzonym łososiem, a co do nori to nie ma przeszkód.
Agulka2012
Fanka BB :)
cześć dziewczyny! tak się składa że jestem dietetyczką wieć chętnie podzielę się z wami moją wiedzą dotyczącą diety dla przyszłym mam czyli dla nas
CO JEST PRZECIWWSKAZANE:
sery pleśniowe, feta, oscypek
orzechy arachidowe (mogą zawierać szkodliwą pleśń
surowe mięso i ryby, owoce morza
wędzone i mocno słone mięsa i wędliny - powodują zatrzymanie wody w organizmie i obrzęki
nadmierna ilość wątróbki ( nadmiar witaminy A nie jest wskazany)
lodów, serników na zimno i innych produktów na bazie surowych jaj- można zarazić się salmonellą
nadmiar kofeiny (maksymalnie 1 kawa dziennie)
alkoholu
CO JEST ZALECANE:
warzywa i owoce, zwłaszcza surowe ( jako bogate źródło witamin i błonnika)
produkty z pełnego przemiału: ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy ( bogate w witaminy z gr B, magnez i potas)
pij wodę mineralną, soki owocowe, herbaty owocowe. mocna herbata i kawa odwadniają.
produkty mleczne, mleko do 2%, kefiry, maślanki, jogurty, serki
chude mięso i ryby (ale nie surowe!!)
mam nadzieję że pomogła!!
Agnieszka
CO JEST PRZECIWWSKAZANE:
sery pleśniowe, feta, oscypek
orzechy arachidowe (mogą zawierać szkodliwą pleśń
surowe mięso i ryby, owoce morza
wędzone i mocno słone mięsa i wędliny - powodują zatrzymanie wody w organizmie i obrzęki
nadmierna ilość wątróbki ( nadmiar witaminy A nie jest wskazany)
lodów, serników na zimno i innych produktów na bazie surowych jaj- można zarazić się salmonellą
nadmiar kofeiny (maksymalnie 1 kawa dziennie)
alkoholu
CO JEST ZALECANE:
warzywa i owoce, zwłaszcza surowe ( jako bogate źródło witamin i błonnika)
produkty z pełnego przemiału: ciemne pieczywo, kasze, ryż brązowy ( bogate w witaminy z gr B, magnez i potas)
pij wodę mineralną, soki owocowe, herbaty owocowe. mocna herbata i kawa odwadniają.
produkty mleczne, mleko do 2%, kefiry, maślanki, jogurty, serki
chude mięso i ryby (ale nie surowe!!)
mam nadzieję że pomogła!!
Agnieszka
Dziewczyny, może któraś z was wie: w książce, którą dostałam od lekarza, napisane jest, że nie można jeść jajek z płynnym białkiem lub żółtkiem. Nawet dali zdjęcie jajka na twardo jako przykład, jak jajko powinno być ugotowane. Co o tym sądzicie?
Z kolei feta wymieniona jest na liście produktów, które można jeść spokojnie.
Z kolei feta wymieniona jest na liście produktów, które można jeść spokojnie.
Dziewczyny, może któraś z was wie: w książce, którą dostałam od lekarza, napisane jest, że nie można jeść jajek z płynnym białkiem lub żółtkiem. Nawet dali zdjęcie jajka na twardo jako przykład, jak jajko powinno być ugotowane. Co o tym sądzicie?
Ja np. w ogóle nie lubię jajka na miękko (z płynnym żółtkiem) albo nieściętej jajecznicy-więc dla mnie to nie problem ;-) Ale też słyszałam o tym, że białko i żółtko powinny być ścięte-inaczej można zarazić się salmonellą.
tygryskowa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 23 Kwiecień 2010
- Postów
- 1 635
Ja fetę też już jadłam i nie słyszałam aby była szkodliwa.
reklama
Agulka2012
Fanka BB :)
jajko musi być scięte ze względu na ryzyko salmonelli.
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podziel się: