reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

a ja się dowiedziałam że moja siostra miała sterylizator i chciała mi pożyczyć;-) bo planują drugie dziecko...
ale mimo to chyba skorzystam...
tak samo jest z nianią.... chcieliśmy kupić ... no ale nie wiem czy jest sens jak ona powiedziała że też ma to teraz mi da a jak już nie będę potrzebowała to jej zwrócę....:sorry:
przynajmniej sobie zaoszczędzę.....:-p

reklama
A ja dziś znowu lumpeks napadłam... Wiecie, musiałam pokupować coś chłopięcego skoro siusiaczek nagle sie pojawił :)))
Pewnie, ze tak!!! Ja czekam na wrzesnien jak synek pojdzie do przedszkola i bede mogla spokojnie pochodzic po lumpekasach:tak:. Niby mam po synku wszystko, ale takie zakupki zawsze ciesza:tak:tym bardziej jak bede kupowac dla dwoch synkow:-D:-D:-D

a ja dzisiaj dostałam od siostry 10 reklamówek wielkich ciuchów i zaczęłam przeglądać, ale za dużo tego i przy czwartej wysiadłam i zabiorę się za to jak będę znała płeć bo nie wiem czy zostawiać sukienki czy nie. A później muszę to poukładać wielkościowo i zobaczyć co jeszcze potrzeba. Do tego dostałam komodę z przewijakiem i wanienką do 3 miesięcy, większą wanienkę na stojaku, fotelik samochodowy i sama jeszcze nie wiem co tam jest :)) cieszę się bardzo bo dużo zaoszczędzimy :))
Tylko pozazdroscic:tak:, tak pozytywnie oczywiscie!Ile ja bym dala w pierwszej ciazy aby mi ktos sprezentowal choc czesc z tego na poczatek:tak:, np 1-2 reklamowki ciuszkow, a Ty dostalas i przewijak i mebelki i fotelik, achhhh...nawet teraz bym sie cieszyla choc sporo rzeczy mam:tak::-):-):-)

Ale musze z ubranek dokupic na te najmniejsze rozmiary, bo wprawdzie mialam niby sporo(kazdy mowil, nie kupuj, nie warto, dzieco szybko rosnie), ale z rozmiaru 52, 56 i 62najmniej, i jak malemu pampers przeciekal co chwila, to w ciagu doby wszytko sie zuzylo a wyprane nie zdazylo wyschnac:szok:. Dlatego zamierzam dokupic i nowki i z lumpow:tak::-D

ja jestem świadoma tego że takie coś na świecie istnieje..
ale nie zamierzam zakładać że mogłoby sie to stać u mnie:no:
moja braytowa ma dwójkę dzieci ciągle paliła i sa zdorwe jak ryby a detektora nie potrzebowała...
jśli moje dziecko miałoby jakies problemy po urodzeniu lub coś by mu wykryto to zakupię detektor
:tak:

Kam, masz prawo tak myśleć ale to dotyczy nie tylko dzieci z problemami - noworodek ma słabo rozwinięty układ oddechowy i czasami może przestać oddychać, zaksztusić się nawet własną śliną czy przydusić w łóżeczku np. pozostawiona szmatką lub kołderką. W Stanach jest takich przypadków 3000 rocznie. Pamiętacie przypadek opisywany przez którąś z dziewczyn na forum o przyduszeniu dziecka przez matke podczas nocnego karmienia - taki detektor założony za pieluszkę by pomógł. A myśląc, że może nic się nie stanie to trochę tak samo jak rezygnowanie z innych dobrodziejstw techniki i medycyny i prewnecji np. szczepień.
Ale nie namawiam, tylko piszę własne zdanie...

Tylko pozazdroscic:tak:, tak pozytywnie oczywiscie!Ile ja bym dala w pierwszej ciazy aby mi ktos sprezentowal choc czesc z tego na poczatek:tak:, np 1-2 reklamowki ciuszkow, a Ty dostalas i przewijak i mebelki i fotelik, achhhh...nawet teraz bym sie cieszyla choc sporo rzeczy mam:tak::-):-):-)

Ale musze z ubranek dokupic na te najmniejsze rozmiary, bo wprawdzie mialam niby sporo(kazdy mowil, nie kupuj, nie warto, dzieco szybko rosnie), ale z rozmiaru 52, 56 i 62najmniej, i jak malemu pampers przeciekal co chwila, to w ciagu doby wszytko sie zuzylo a wyprane nie zdazylo wyschnac:szok:. Dlatego zamierzam dokupic i nowki i z lumpow:tak::-D

Moja siostra trzymała dla mnie ciuszki po synku przez 6 lat (część nawet nie noszonych) - w końcu oddała kuzynce a ta je sprzedała :-(

A co do rozmiarów, to jako doświadczona mama napisz mi czy jest sens kupowac takie rozmiary jak 52? Oboje z mężem jesteśmy wysocy (176 cm i 186 cm) i pewno nasz synek tez do małych należał nie będzie. Czy nie lepiej zacząć od 56?

Moja siostra trzymała dla mnie ciuszki po synku przez 6 lat (część nawet nie noszonych) - w końcu oddała kuzynce a ta je sprzedała :-(

A co do rozmiarów, to jako doświadczona mama napisz mi czy jest sens kupowac takie rozmiary jak 52? Oboje z mężem jesteśmy wysocy (176 cm i 186 cm) i pewno nasz synek tez do małych należał nie będzie. Czy nie lepiej zacząć od 56?
Szkoda z tymi ciuszkami:-(
U nas roznice miedzy dziecimi w rodzinie sa jeszcze wieksze, nikt nie trzymal dla mnie:-(

Wiesz, mysle, ze lepiej kupic na 56 a pozniej ewentualnie dokupic te mniejsze, ja tak robilam bo mi ich brakowalo...teraz tez sie waham czy kupowac wczesniej. Pierwszy synek mial tylko 52cm choc ja mam 166 a moj M 191cm, a teraz tez nie wiem jaki bedzie drugi...Chyba kupie ze 4 kompleciki(spioszki, kaftaniki, pajacyki)ale wlasnie uzywane, aby szkoda nie bylo, jakby sie nie przydaly...Moze na USG w 33tc bedzie juz cos mozna przewidziec na temat wzrostu dzieci naszych:sorry:

Kam, masz prawo tak myśleć ale to dotyczy nie tylko dzieci z problemami - noworodek ma słabo rozwinięty układ oddechowy i czasami może przestać oddychać, zaksztusić się nawet własną śliną czy przydusić w łóżeczku np. pozostawiona szmatką lub kołderką. W Stanach jest takich przypadków 3000 rocznie. Pamiętacie przypadek opisywany przez którąś z dziewczyn na forum o przyduszeniu dziecka przez matke podczas nocnego karmienia - taki detektor założony za pieluszkę by pomógł. A myśląc, że może nic się nie stanie to trochę tak samo jak rezygnowanie z innych dobrodziejstw techniki i medycyny i prewnecji np. szczepień.
Ale nie namawiam, tylko piszę własne zdanie...
ja pisałam o tym przyduszeniu.....to było u mnie w mieście....
nie wiem jeszcze się zastanowie... :sorry:

Wiesz, mysle, ze lepiej kupic na 56 a pozniej ewentualnie dokupic te mniejsze, ja tak robilam bo mi ich brakowalo...teraz tez sie waham czy kupowac wczesniej. Pierwszy synek mial tylko 52cm choc ja mam 166 a moj M 191cm, a teraz tez nie wiem jaki bedzie drugi...Chyba kupie ze 4 kompleciki(spioszki, kaftaniki, pajacyki)ale wlasnie uzywane, aby szkoda nie bylo, jakby sie nie przydaly...Moze na USG w 33tc bedzie juz cos mozna przewidziec na temat wzrostu dzieci naszych:sorry:

Chyba tak zrobię - kupię raczej na 56 a jak okaże się mniejszy przy porodzie to się dokupi jak juz będziemy w domku (mam prawie pod blokiem sklep dla dzieci to nawet mąż podejdzie).

ja pisałam o tym przyduszeniu.....to było u mnie w mieście....
nie wiem jeszcze się zastanowie... :sorry:

Tak jak pisałam wcześniej - nie namawiam, bo kazdy zrobi jak uważa, ale czasami lepiej przedobrzyć niż przeoczyć jakieś ryzyko.

Szkoda z tymi ciuszkami:-(
U nas roznice miedzy dziecimi w rodzinie sa jeszcze wieksze, nikt nie trzymal dla mnie:-(

z tego co ja się orientuję to zawsze pierwsze dzziecko jest mniejsze a z każdym kolejnym porodem dzieci są większe...
wiem po moim przykładzie....:-p
brat:3600
siostra:3750
brat:3850
ja..: 4400:-D
nno i u mojej bratowej
synek: 3650
córka:3900

A moja koleżanka pierwszą córkę urodziła 4500 - dziwi mnie to bo i ona i mąż do wysokich nie należą... Ja nie będę miała nic przeciwko jak Mikołaj urodzi się nieduży bo zawsze łatwiej przy porodzie ;-)

reklama
no to nie wiem już jak to działa:-p
u mnie to normalnie wszyscy byli w szoku bo zawsze byłam drobniutka mała i wogóle.... hehe a jak powiedziałam ile przy porodzie ważyłam to wszyscy szok:szok::-D
zobaczymy jak nasze dzidzie się porodzą..
u nas są stroje na newborn ale zauważyłam ze to jest...nie wiem dokładnie....
ale pamiętam że licząc na dziecko to nawet najmniejsze miałoby to jedynie na tydzień....:sorry: więc będę kupować ciuszki od 0-3miesięcy... są minimalnie większe... więc myślę że lepiej tak

Do góry