reklama

Zakupowe szaleństwo!

reklama
hehhe
wlasnie teraz to samo pytanie zadalam moim kolerzankom wrzesniowkom
bo nie pamietam :baffled:

nasz przyjeciel jedzie do pl i poprosilabym go o kupienie
i musze wiedziec :dry:

jak mi odpiszą to dam znać Agutku :-)

no wlasnie tak myslalam, bo kiedys w programie tv mowili, ze latwo ja przedawkowac i ze zaraz po porodzie lekarz powinien ja przepisac i zalecic w jakiej dawce poszczegolny maluch ja potrzebuje

a cebion to na co?

Mel ja sie wlasnie zastanawiam ja ta wit d3 skolowac skoro mowisz ze ona na recepte jest .:dry:

czytalam gdzies ze raczej bardzo potrezbn ajest zeby krzywicy zapobiec wiec wolalabym ja miec:eek:

tutaju wit D3 sie nie daje z tego co wiem, za to od razu po porodzie podaja wit K (jesli rodzice chca, bo oczywiscie jest to dowolne), ktora ma zapobiec jakiemus niebezpiecznemu krwawieniu, ktore sie zdarza u 1 na 10,000 dzieci.ktos wie dokladnie o co chodzi?czy to jakas choroba krwi ?

WITAMINA K

Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witaminy K1 i K2 są głównie produkowane przez bakterie jelitowe. Witamina K3 jest syntetyzowana. Czynniki, które niszczą witaminę K to promieniowanie rentgenowskie i inne promieniowania, zamrażanie żywności, aspiryna, zanieczyszczenie środowiska.
13.jpg
W przypadku dłuższego stosowania antybiotyków o szerokim spektrum działania oraz sulfonamidów, może dojść do niedoboru w organizmie witaminy K.

WITAMINA K

Dzienne zapotrzebowanie 65 - 80 mcg

Źródła pokarmowe ZWIERZĘCE: wątroba ROŚLINNE: zielone jarzyny liściaste (kapusta, szpinak), kalafiory, soja

Rola w organizmie Bierze udział w syntezie protrombiny w wątrobie. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym i krwotokom. Jest czynnikiem zmniejszającym nadmiernie obfite krwawienia miesiączkowe. Zapewnia prawidłową krzepliwość krwi

Awitaminoza Krwawienia
Celiaklia

Hiperwitaminoza Nieznana

reklama
A ja się dziś zaopatrzyłam w termometr do pomiaru temperatury wody do kąpieli maluszka i podkład plastikowy do przewijania :happy: Wiem, że to może nie są najbardziej niezbędne rzeczy, ale nie mogłam się powstrzymać :zawstydzona/y: :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry