reklama

Zakupowe szaleństwo!

w takim razie ja chyba tez kupie najpierw tylko mala butelke - chociaz jakby kupic od razu caly zestaw to wychodzi duzo taniej :happy: mam jednak ciagle wielka nadzieje, ze uda mi sie dzidziusia karmic piersia :tak:

sprawdzalam to Oilatum i piorunstwo tanie nie jest :no: ale skoro takie dobre i wychwalane to kupie ;-)

a co bedziecie uzywac do pepuszka?
jest do wyboru ta fioletowa gencjana, spirytus (na ktory w aptece trzeba miec recepte ponoc i czytalam, ze dziewczyny kupuja normalny spozywczy i potem jakos go rozrzedzaja z woda) i jakies juz gotowe waciki nasaczone spirytusem...

reklama
jak sie wybiore do apteki to jeszcze podpytam farmaceutki co ona poleca, bo moja kosmetyczka radzila te gotowe waciki uzywac juz :eek:

a ja sie tam kompletnie na tym nie znam i nie wiem co lepsze :no:
w ogole to dlugo sie ten pepuszek zasusza??

znalazlam takie cos tu na babyboom:

Pępek tworzy się w wyniku mumifikacji kikuta pępowinowego i wygojenia ranki po jego odpadnięciu.
Zazwyczaj trwa to około 2 tygodni , chociaż zdarzają się i takie sytuacje kiedy czas mumifikacji i odpadnięcie kikuta znacznie
się wydłuża . Przez cały ten okres wymagalna jest sumienna pielęgnacja i obserwacja gojenia się miejsca.

Niepokoić i tym samym wymagać będzie konsultacji lekarskiej każde przedłużające się w czasie gojenie kikuta, wszelkie sączenie się treści surowiczo-krwistej o zgniławym zapachu , rozmiękanie kikuta , obrzmienie pierścienia - podwyższenie temperatury ciała wydęcie pierścienia wokół kikuta, niepokój dziecka.

Kikut i pierścień do czasu pełnego wygojenia przecieramy 70% Spiryt. Vini oraz pędzlujemy gencjaną na spirytusie 6 x dziennie . Należy dbać, aby miejsce to było suche oraz zabezpieczony był dostęp powietrza. Każdy zabieg przy pępku wykonujemy po uprzednim umyciu rąk , na których możemy łatwo przetransportować bakterie . Gdy kikut odpadnie, jeszcze profilaktycznie przez 3 dni zaopatrujmy pępuszek.
autor: Beata Sikorska
starsza położna

a tutaj tez fajny artykul o pielegnacji maluszka w ogole

http://www.wapn.pl/artykuly/wiek_rozwojowy/EL_najczestsze_dolegliwosci_wieku_dzieciecego.pdf

Powinien chyba do dwóch tygodni odpaść.. Siostra uważała, nie moczyła podczas kąpieli, a chyba z miesiąc Zuzi nie chciał pępek odpaść :confused: Dopiero położna doradziła, żeby czasem właśnie zamoczyć pępek (podczas kąpieli), potem delikatnie fioletem posmarować naokoło - ponoć wtedy szybciej się zasusza i odpada :tak:

Ja za delikatnie z córki pępuszkiem sie obchodziłam. Przemywając spirytusem należy pępek odginać i dosyć inwazyjnie ten spirytus przykładać. Ja stosowałam do tego pałeczek, nie wiem czy jest jakiś inny sposób?

co do pielęgnacji pępuszka, to powiem z doświadczenia zawodowego, że wystarczy wygencjanowanie w szpitalu. w domu wystarczy sumienne przemywanie spirytusem. spirytus jak najbardziej moze być spożywczy (96%), rozieńczony 2:1, czyli dwie miarki spirytusu i 1 miarka przegotowanej wody. i tym spirytuskiem przemywac przy każdym przewijaniu, a po kąpilei porządnie zmoczyć spirytusem. najwygodniej jest to robić zwykłym patyczkiem do uszu - śmiało wziąć w reke ten kikut i zamoczonym w spirytusie patyczkiem poczyścić pomiędzy skórą a kikutem pępowiny. samo przecieranie gazikeim dookoła pępuszka nic nie da, oprócz podrażnienia skóry.
a te gotowe gaziki Leko są jak dla mnie za sztywne i za suche, trudno nimi dotrzeć do zakamarków pępka.
zamoczenia w kąieli niema co sie tak strasznie bac. jasne ze nie chodzi o to, żeby w czasie kaieli pępek był cały czas pod wodą, ale zachlapanie czy chwilowe zamoczenie nic nie zaszkodzi. ważne zeby po kapieli osyszyć pępek suchym gazikiem i nastepnie potraktować spirytusem.
jesli chodzi o gencjane - jest ok. tylko że brudzi:baffled: .a sumienne traktowanie spirytusem da taki sam efekt.

aha! i pępek ma 21 dni na odpadnięcie. ale jak odpadnie w 22 dniu, to też ok ;-)

A ja mysle, ze zobacze, jak sie sprawdza tutejsza metoda, czyli nie bede uzywac NIC:-)ale przeczytalam kilka opisow mam z UK i okazuje sie, ze nie ma z tym problemow, normalnie sie goi i odpada po 7-9 dniach:-)

reklama
co do pielęgnacji pępuszka, to powiem z doświadczenia zawodowego, że wystarczy wygencjanowanie w szpitalu. w domu wystarczy sumienne przemywanie spirytusem. spirytus jak najbardziej moze być spożywczy (96%), rozieńczony 2:1, czyli dwie miarki spirytusu i 1 miarka przegotowanej wody. i tym spirytuskiem przemywac przy każdym przewijaniu, a po kąpilei porządnie zmoczyć spirytusem. najwygodniej jest to robić zwykłym patyczkiem do uszu - śmiało wziąć w reke ten kikut i zamoczonym w spirytusie patyczkiem poczyścić pomiędzy skórą a kikutem pępowiny. samo przecieranie gazikeim dookoła pępuszka nic nie da, oprócz podrażnienia skóry.
a te gotowe gaziki Leko są jak dla mnie za sztywne i za suche, trudno nimi dotrzeć do zakamarków pępka.
zamoczenia w kąieli niema co sie tak strasznie bac. jasne ze nie chodzi o to, żeby w czasie kaieli pępek był cały czas pod wodą, ale zachlapanie czy chwilowe zamoczenie nic nie zaszkodzi. ważne zeby po kapieli osyszyć pępek suchym gazikiem i nastepnie potraktować spirytusem.
jesli chodzi o gencjane - jest ok. tylko że brudzi:baffled: .a sumienne traktowanie spirytusem da taki sam efekt.

aha! i pępek ma 21 dni na odpadnięcie. ale jak odpadnie w 22 dniu, to też ok ;-)

dzieki Ela za rade
czyli co - trzeba isc do osiedlowego sklepu i poprosic o pol litra spirytu ;-) :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry