Jezu, dziewczyny, ile wy już macie.. ja nie mam nic

oprócz ciuchów, a nawet nie planuję na razie kupować bo nie mam gdzie trzymać
Zazdrocham!
Z niezbędników co powinnyśmy mieć:
1. majtki poporodowe z siateczki takie jasnofioletowe - broń boże nie takie z flizeliny
EDIT _ najważniejsze - wkładki laktacyjne!!!!! tylko firmy penaten / johnson & johnson!!! inne przeciekają i są sztywne i gryzą w cycki

oraz PODUSZKA DO KARMIENIA - no wg mnie obowiązkowo.
Kółko poporodowe dla rodzących SN też wskazane
2. podkłady i podpaski bella maxi soft
3. PURELAN - najlepsza maść na sutki -ta i tylko ta
3. osłonki na sutki z aventu
4. smoczki - mi się najlepiej sprawdziły anatomiczne z nuby - najmniejsze rozmiary
5. butelki - można dobierać do laktatora, ale ja brałam z firmy SUAVINEX - najładniejsze, smoczki anatomiczne. z mojego dośw. słabe były dr browns itp, ale niektórzy chwalą te antykolkowe z medeli - nie wiem, nie sprawdziłam
6. laktator TYLKO mini electric z medeli
7. termometr - douszny z microlife na podczerwień
8. pieluszki 1 jedna paczka na start - polecam te najdroższe, kremowe z pampersa, na pierwsze 2 mies warto zapłacić więcej. Są dużo miękksze.
9. pieluszki tetrowe / bambusowe dużo - o ile karmicie piersią, jak butelką może być mniej, zawsze też można dokupić. Z motherhood są fajne
10. na pupę - SUDOCREM albo LINOMAG - cała reszta jest do d.. paradoksalnie

i to uwaga zależy od dziecka - u dwóch starszych tylko sudocrem się sprawdzał, młodszy wyłącznie linomag, bo s. nic nie pomagał a wręcz pogłębiał odparzenia - dziwne, ale tak jest, lepiej sprawdzić.
11. na pępek - octenisept albo skinsept, plus gaziki. albo zamaczać patyczek do uszu i też pędzlować, w roztworze wodnym spirytusu - tylko proporcje na necie trzeba sprawdzić.
12. mleko w pogotowiu warto jedno mieć opakowanie na kryzysy laktacyjne albo brak pokarmu - najlepsze chyba enfamil
13. chusteczki - pampers albo huggies
14. do pielęgnacji - to już dowolnie, niby psioczą na Johnson& Johnson, a ja używałam i były super, nic nie dzieje się ze skórą dwóch młodszych dzieci. A starszaka smarowałam przez pierwsze miesiące non stop emolientami, do kąpieli - parafina, do masażu - parafina, potem balneum, oilatum wszystko, i co? skóra sucha jak cholera, bo nie wytworzyło naturalnej bariery. także uważajcie na emolienty - raz na kilka dni kilka kropel do kąpieli, ale uważam że nie ma sensu. objawowo przy przesuszeniu. lepiej zainwestować w jakieś eko-produkty hipoalergiczne jak już, ale mówię, ja używałam linii PENATEN NATURALS - do kupienia na necie, bo w PL wycofali, ale teraz też tylko i wyłącznie to. krem do buzi, nawilżający, zimowy, oraz mydełko do mycia i balsam/mleczko
15. niedrapki spadają z łapki - lepiej kupić skarpetki ze ściągaczem, serio. A najlepiej takie pajacyki z zakładkami na rękawach, co zastępują niedrapki (w mothercare lub next przy małych rozmiarach są).
16. czapeczki najlepsze są pilotki, super są w H&M, bo dobrze dopasowane i nie nachodzą na oczy.
17. dla nas po ciąży najlepsze i od razu zakupić i od końca ciąży już używać - serum medeli skoncentrowane (! nie zwykłe, to skoncentrowane jest połowę mniejsze ale wiele lepsze) na rozstępy i brzuch. Pomaga od razu po kilku dniach jest różnica w kolorze np rozstępu i jędrności skóry
18. rożek - ja uwielbiałam, bez usztywnienia, na rzep. służy jako kołderka też.
19. kocyk - jeden grubszy ew. kołderka, jeden cieńszy
20. skarpetki ze ściągaczem grubsze i takie prążkowane bez ściągacza
21. fajne są śpiworki do spania dla takich tyciaków zamiast kołderek na początek

ale bez rękawów, takie na ramionka rozpinane na suwak.
pościel - poduszka płaska ofc (niepotrzebna przez pół roku lekko) i poduszka klin pod materac
22 materace ja miałak kokos, ale teraz chyba po najniższej linii oporu kupię w ikei z prześcieradłami na gumkę
23 WAŻNE cerata na gumce ew. 2 prześcieradła nieprzemakalne. !!
24. lampka do kontaktu albo inna np dotykowa, w sensie na dotyk się włącza
25 maskotka z nagranym biciem serca
26 karuzelka z projektorem na suficie = fajne ale na potem
27 leżaczek bujaczek bądź huśtawka z wibrą - bez tego ani rusz
28 mata edukacyjna z brzegami, czyli nie płaska ale z zabudowaniami

a używamy od 1 mies
29 czarno białe akcenty mile widziane, dzieci widzą tylko kontrasty na początku
30 zawieszka do wózka z wibracją i melodyjką też od 2 mies mniej więcej już
31 staniki do karmienia min. 2 szt na start - potem dokupicie resztę, jak zobaczycie czy karmicie czy nie. fajne są w H&M też koszulki do karmienia, z wbudowanymi stanikami, super do piżamy - nie musisz mieć stanika, koszulki, tylko koszulka ze stanikiem - genialny wynalazek. są też takie w oysho jak któraś ma po drodze.
32. bluzki do karmienia itp i piżamy = uwzględniajcie to już przy zakupach ciążowych
Z ciuszków:
body z długim x 6
body z krótkim x3
pajacyki cienkie x 4 (ze stópkami i łapkami)
pajacyki grube / spioszki np welurowe, polarowe x3
dresik z bluzą z kapturem lub sweterkiem - x2
kombinezonik cieńszy x1 i grubszy, ocieplany, zimowy x1
spodenki na szerokim ściągaczu w pasie, odwijanym x 2 (na wyjścia)
dresiki luźne, ew. spodenki bawełniane, welurowe, polarowe x 3
bluzeczki typu longsleeve x 6
to tak na oko oczywiście. co do rozmiaru - 56 dla normalnie (w sensie nie przedwcześnie) urodzonych dzieci to starcza na ok 4-6 tyg, ale zależnie od firmy może być nawet małe - z H&M są największe.
natomiast dzieci ubrane w 62 na start nawet jak urodzą się ok 60cm to i tak strasznie te ciuchy na nich wiszą, bo maleństwa pierwsze 2-3 tyg są takie "skurczone", nóżki podciągają i ogólnie lepiej na start mieć trochę w tym rozmiarze 56.
dla wcześniaczków lub drobniejszych dzieci ok 50cm to polecam kupować rozm. 50 z H&M lub tiny baby / newborn z Tesco / mothercare / next

ja nie lubię jak dzieci mają za duże ubranka, majta się toto okropnie.