reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupy dla mamy i maleństwa

Laktatora na razie nie kupuję, poprzednio użyłam go kilka razy, mleka miałam pod dostatkiem tak, ze odciągnąć mogłam nawet ręką. Najpierw zobaczę jak sytuacja będzie się teraz prezentowała i w razie konieczności kupię na miejscu. Z opinii klientek i znajomych mogę polecić elektryczny laktator Medela - na niego praktycznie nie ma zażaleń czy reklamacji.

Nakręcona przez Was szał zakupowy i ja w końcu zakupiłam pierwsze akcesoria :-) jako, że poprzedni przewijak popękał na łączeniach oto nowy zakup:
DSC05870.jpg

Załączniki

• DSC05870.jpg
    DSC05870.jpg
    21,6 KB · Wyświetleń: 69
reklama
Piekne ciuszki dziewczyny :-)... co do laktatora to ja jestem zdania ze nie ma sensu inwestowac odrazu w elektryczny ...bo niestety nie u kazdej z nas laktacja moze tego wymagac. Mi starczal reczny medeli a teraz dokupilam aventa .

Ja w pierwszej ciąży też używałam ręcznego avent i w zupełności mi wystarczył. Nie miałam jednak problemu z laktacją, a używałam go raczej jak musiałam gdzieś wyjść bez małego lub gdy mi zostawało za dużo pokarmu.

nadrabiam po przerwie.. ja laktator mam ręczny, bo dostałam po koleżance. Też słyszałam, że ręczne raczej gorsze, ale znowu tyle kasy wydawac na elektryczny..:/ ja kupię, jak sobie radzić z ręcznym nie będę;)

Jak juz bede na swoim to popiore i uprasuje ciuszki dla mlodego to wam sie pochwale nimi :) a co do laktatora to mialam to szczescie, że dostalam w spadku po kolezance i to eletryczny. Ewentualnie mam sobie w nim wymienic ta buteleczke, a tak to jest super. Teraz szukam wózka jak glupia. Kiedys pisalam o bebetto, bylam nim wrecz zauroczona, ale kolezanka mnie przekonala do maxi cosi mura 3albo4. Z tym, ze planuje kupic uzywany tu w Niemczech. I przekopuje calymi dniami ebay w poszukiwaniach :) A czy ktoras z was ma moze wozek taki 3 kolowy? Tzn ze z przodu dwa kolka polaczone obok siebie i do tego skretne. A nie te proste jedno kolo jak w niektorych.. Bo bardzo.ciezko tu znalezc 4 kołowe, a jak juz są to jak na uzywane maja cene z kosmosu! Podzielcie sie opiniami jak owe posiadacie ;)

Jezu, dziewczyny, ile wy już macie.. ja nie mam nic ;) oprócz ciuchów, a nawet nie planuję na razie kupować bo nie mam gdzie trzymać ;)

Zazdrocham!

Z niezbędników co powinnyśmy mieć:

1. majtki poporodowe z siateczki takie jasnofioletowe - broń boże nie takie z flizeliny
EDIT _ najważniejsze - wkładki laktacyjne!!!!! tylko firmy penaten / johnson & johnson!!! inne przeciekają i są sztywne i gryzą w cycki ;)
oraz PODUSZKA DO KARMIENIA - no wg mnie obowiązkowo.
Kółko poporodowe dla rodzących SN też wskazane :)
2. podkłady i podpaski bella maxi soft
3. PURELAN - najlepsza maść na sutki -ta i tylko ta
3. osłonki na sutki z aventu
4. smoczki - mi się najlepiej sprawdziły anatomiczne z nuby - najmniejsze rozmiary
5. butelki - można dobierać do laktatora, ale ja brałam z firmy SUAVINEX - najładniejsze, smoczki anatomiczne. z mojego dośw. słabe były dr browns itp, ale niektórzy chwalą te antykolkowe z medeli - nie wiem, nie sprawdziłam
6. laktator TYLKO mini electric z medeli
7. termometr - douszny z microlife na podczerwień
8. pieluszki 1 jedna paczka na start - polecam te najdroższe, kremowe z pampersa, na pierwsze 2 mies warto zapłacić więcej. Są dużo miękksze.
9. pieluszki tetrowe / bambusowe dużo - o ile karmicie piersią, jak butelką może być mniej, zawsze też można dokupić. Z motherhood są fajne
10. na pupę - SUDOCREM albo LINOMAG - cała reszta jest do d.. paradoksalnie ;) i to uwaga zależy od dziecka - u dwóch starszych tylko sudocrem się sprawdzał, młodszy wyłącznie linomag, bo s. nic nie pomagał a wręcz pogłębiał odparzenia - dziwne, ale tak jest, lepiej sprawdzić.
11. na pępek - octenisept albo skinsept, plus gaziki. albo zamaczać patyczek do uszu i też pędzlować, w roztworze wodnym spirytusu - tylko proporcje na necie trzeba sprawdzić.
12. mleko w pogotowiu warto jedno mieć opakowanie na kryzysy laktacyjne albo brak pokarmu - najlepsze chyba enfamil
13. chusteczki - pampers albo huggies
14. do pielęgnacji - to już dowolnie, niby psioczą na Johnson& Johnson, a ja używałam i były super, nic nie dzieje się ze skórą dwóch młodszych dzieci. A starszaka smarowałam przez pierwsze miesiące non stop emolientami, do kąpieli - parafina, do masażu - parafina, potem balneum, oilatum wszystko, i co? skóra sucha jak cholera, bo nie wytworzyło naturalnej bariery. także uważajcie na emolienty - raz na kilka dni kilka kropel do kąpieli, ale uważam że nie ma sensu. objawowo przy przesuszeniu. lepiej zainwestować w jakieś eko-produkty hipoalergiczne jak już, ale mówię, ja używałam linii PENATEN NATURALS - do kupienia na necie, bo w PL wycofali, ale teraz też tylko i wyłącznie to. krem do buzi, nawilżający, zimowy, oraz mydełko do mycia i balsam/mleczko
15. niedrapki spadają z łapki - lepiej kupić skarpetki ze ściągaczem, serio. A najlepiej takie pajacyki z zakładkami na rękawach, co zastępują niedrapki (w mothercare lub next przy małych rozmiarach są).
16. czapeczki najlepsze są pilotki, super są w H&M, bo dobrze dopasowane i nie nachodzą na oczy.
17. dla nas po ciąży najlepsze i od razu zakupić i od końca ciąży już używać - serum medeli skoncentrowane (! nie zwykłe, to skoncentrowane jest połowę mniejsze ale wiele lepsze) na rozstępy i brzuch. Pomaga od razu po kilku dniach jest różnica w kolorze np rozstępu i jędrności skóry
18. rożek - ja uwielbiałam, bez usztywnienia, na rzep. służy jako kołderka też.
19. kocyk - jeden grubszy ew. kołderka, jeden cieńszy
20. skarpetki ze ściągaczem grubsze i takie prążkowane bez ściągacza
21. fajne są śpiworki do spania dla takich tyciaków zamiast kołderek na początek :) ale bez rękawów, takie na ramionka rozpinane na suwak.
pościel - poduszka płaska ofc (niepotrzebna przez pół roku lekko) i poduszka klin pod materac
22 materace ja miałak kokos, ale teraz chyba po najniższej linii oporu kupię w ikei z prześcieradłami na gumkę
23 WAŻNE cerata na gumce ew. 2 prześcieradła nieprzemakalne. !!
24. lampka do kontaktu albo inna np dotykowa, w sensie na dotyk się włącza
25 maskotka z nagranym biciem serca ;)
26 karuzelka z projektorem na suficie = fajne ale na potem
27 leżaczek bujaczek bądź huśtawka z wibrą - bez tego ani rusz
28 mata edukacyjna z brzegami, czyli nie płaska ale z zabudowaniami ;) a używamy od 1 mies
29 czarno białe akcenty mile widziane, dzieci widzą tylko kontrasty na początku
30 zawieszka do wózka z wibracją i melodyjką też od 2 mies mniej więcej już
31 staniki do karmienia min. 2 szt na start - potem dokupicie resztę, jak zobaczycie czy karmicie czy nie. fajne są w H&M też koszulki do karmienia, z wbudowanymi stanikami, super do piżamy - nie musisz mieć stanika, koszulki, tylko koszulka ze stanikiem - genialny wynalazek. są też takie w oysho jak któraś ma po drodze.
32. bluzki do karmienia itp i piżamy = uwzględniajcie to już przy zakupach ciążowych ;)

Z ciuszków:
body z długim x 6
body z krótkim x3
pajacyki cienkie x 4 (ze stópkami i łapkami)
pajacyki grube / spioszki np welurowe, polarowe x3
dresik z bluzą z kapturem lub sweterkiem - x2
kombinezonik cieńszy x1 i grubszy, ocieplany, zimowy x1
spodenki na szerokim ściągaczu w pasie, odwijanym x 2 (na wyjścia)
dresiki luźne, ew. spodenki bawełniane, welurowe, polarowe x 3
bluzeczki typu longsleeve x 6

to tak na oko oczywiście. co do rozmiaru - 56 dla normalnie (w sensie nie przedwcześnie) urodzonych dzieci to starcza na ok 4-6 tyg, ale zależnie od firmy może być nawet małe - z H&M są największe.
natomiast dzieci ubrane w 62 na start nawet jak urodzą się ok 60cm to i tak strasznie te ciuchy na nich wiszą, bo maleństwa pierwsze 2-3 tyg są takie "skurczone", nóżki podciągają i ogólnie lepiej na start mieć trochę w tym rozmiarze 56.
dla wcześniaczków lub drobniejszych dzieci ok 50cm to polecam kupować rozm. 50 z H&M lub tiny baby / newborn z Tesco / mothercare / next :) ja nie lubię jak dzieci mają za duże ubranka, majta się toto okropnie.

Ostatnia edycja:
Aenye dobra robota , swietna lista :-):-):-)

... ja ze swojej strony jeszcze dorzuce swoje trzy grosze ;-)

warto zainwestowac w muszle laktacyjne, bardzo pomagaja przy nawale gdy podczas odciagania mleka czy tez karmienia leci nam z drugiej piersi , chronia rowniez przy podraznionych , obolalych sutkach . Wygladaja tak 914_1.jpg .Jak dla mnie swietne i tym razem kupie na 100 procent.

Druga dosc przydatna zecza sa otulacze , dzialaja troche podobnie jak rozek ale nie sa sztywne i bardziej przylegaja do ciala. Wiekszosc dzieci uwielbia byc mocno opatulone bo czuja sie jak w lonie i nie przeszkadzaja im machajace raczki. Przetestowalam i dzieci na prawde sa spokojniejsze :tak: 540x405_hit-otulacz-rozek-usa-becik-spiw-54051177.jpg

.....a co do kosmetykow uwazam ze nie ma co swirowac , poprostu metoda prob i bledow dobrac kosmetyki , inaczej sie nie da :sorry: Jak tak jak aenye kupilam J&J pieknie pachnie i wcale moich dzieci nie uczulal.Emolienty jak dla mnie sa przereklamowane mam prawie cala butelke nie zuzyta.

Załączniki

• 914_1.jpg
    914_1.jpg
    22,6 KB · Wyświetleń: 71
  • 540x405_hit-otulacz-rozek-usa-becik-spiw-54051177.jpg
    540x405_hit-otulacz-rozek-usa-becik-spiw-54051177.jpg
    22 KB · Wyświetleń: 49
dziewczyny a używałeście jakiejś elektronicznej niani, którą polecacie? Muszę się zacząć rozglądać, ale może któraś ma już jakiś wypróbowany przez siebie, bądź polecony przez kogoś?

aenye, porannakawa - dzięki za super listę dziewczyny :tak:

aenye
- mam jeszcze pytanie o laktator - przeczytalam, że mini electric medeli jest mega głośny (nie da sie rozmawiać, spać przy nim, zagłusza nawet TV :eek:) czy to prawda? Bo kolejny model medeli, który jest scharakteryzowany jako "cichy" jest dwa razy droższy!!! Czytaj masakrycznie drogi...

reklama
wiesz co faktycznie jest głośny, jakoś nigdy jednak mi to nie przeszkadzało. ale jak napisałaś to pamiętam, że głośny był. i nie mam porównania z innymi elektrycznymi, kupiłam z polecenia za pierwszym razem i potem też używałam (ale śmiesznie - bo sprzedawałam, nie planując kolejnego dziecka i musiałam kupować drugi ;) ).
W sumie może i są inne laktatory dobre, naprawdę nie mam zdania, na pewno jednak ELEKTRYCZNY!!! i markowy - żadne babyono czy coś, philips, braun, takiego rodzaju.

jeszcze przydatne - podgrzewacz do butelek!!!!!!! ja tym razem będę korzystać, bo nie chcę karmić w nocy piersią, na noc butla i w nocy butla.
sterylizator do butelek - ja nie używałam, bo mam zmywarkę, jak ktoś ma to bez sensu, ja wyparzam normalnie z naczyniami i w d.. ;)
otulacze super sprawa i dziewczyny - CHUSTY!!! chustujemy dzieci, bo to jest genialne, cudowne, przyjemne i wygodne na max :D

Do góry