reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupy dla mamy i przygotowania torby do szpitala.

a nie możesz im wysłać książeczki ubezp. listem poleconym z prośbą o podstemplowanie i odesłanie jak najszybsze ze względu na poród?? u nas masa kobiet tak robi.

jeżeli Iza pracuje w zakładzie zatrudniającym ponad 20 pracowników do ZUS nie da takiej pieczątki.

Tak, ponad 20 osób. Ale ze mnie sierotka :sorry:, jeszcze dzisiaj wyślę do nich książeczkę zdrowia. Dzięki :-)

reklama
Dziewczyny zrobiłam postęp i w ramach nudy spakowałam torby do szpitala, dla mnie i dla młodej.
I tak (podkreślone sa rzeczy na liście, do dokupienia i do włożenia)

DLA MNIE
Dokumenty:

• karta ciąży
  • dowód osobisty
  • karta ubezpieczenia zdrowotnego (na śląsku mamy takie plastikowe chipowe)
  • wynik laboratoryjny grupy krwi
  • aktualny wynik układu krzepniecia i morfologia
  • adres poradni dziecięcej do której będzie zgłoszone dziecko
Rzeczy osobiste:
  • 2 ręczniki (duży i mały)
  • 2 koszule nocne kopertowe Muzzy (nie potrzebuje koszuli do porodu)
  • szlafrok
  • pantofle
  • klapki pod prysznic
  • skarpetki (nie znoszę mieć zimnych stóp w nocy!)
  • kosmetyczka, suszarka do włosów
  • podkłady Semi 5 szt
  • wkłady poporodowe Bella 2 opakowania
  • laktator
  • herbatka Bocianek
  • Maść Purelan (Bephanten)
  • 2 biustonosze do karmienia (nie wiem czy się przydadzą czy będę latać bez)
  • telefon+ładowarka
  • aparat foto
  • woda mineralna 1,5 l+mała 0,5 l ze sportowym dziobkiem
Dla dziecka:

• 1 opakowanie Pampers 1 2-5 kg (47 szt.)
  • chusteczki nawilżane
  • rożek
  • kocyk
  • 2 pieluchy tetrowe, 1 pielucha flanelowa
  • 2 "ściereczki" - frotte (takie specjalne dzieciece) do obcierania buzi noworodka (się czasem przydają)
  • 4 kaftaniki z długim rękawem + 1 body rozpinane po całości
  • 2 pary półśpioszków + 1 para śpiochów
  • 4 pary łapek niedrapek
  • 4 pary skarpet (bo nie wiem czy bedę zakładac śpiochy - przy Zuzce nie zakładałam)
  • 1 czapeczka bawełniana
Do wyjścia:

• body z krótkim rękawem
  • komplet (kaftanik + półśpiochy)
  • pajac polarowy
  • czapeczka lekka bawełniana z nausznikami, czapka grubsza (zależy jaka bedzie pogoda)

Abeja, i w jaka torbe udalo Ci sie to wszystko spakowac?
Ja mam dylemat.. mam dwie osobne mniejsze torby dla mnie i dla dzieciaczka... i jak tu pomiescic to wszystko, kiedy w mojej torbie miesci sie tylko :kosmetyczka,dwa MAŁE reczniki, papcie i szlafrok :cool:
A sprobuj czlowieku spakowac sie w wieksza to zaraz beda zale na izbie przyjec czy tam na oddziale, ze po co tyle tego sie zabralo i ze w szpitalu nie ma miejsca zeby kazda z takimi tobolami przychodzila :confused2: wrrrrrrrrrrrrrrr....

Abeja, i w jaka torbe udalo Ci sie to wszystko spakowac?
Ja mam dylemat.. mam dwie osobne mniejsze torby dla mnie i dla dzieciaczka... i jak tu pomiescic to wszystko, kiedy w mojej torbie miesci sie tylko :kosmetyczka,dwa MAŁE reczniki, papcie i szlafrok :cool:
A sprobuj czlowieku spakowac sie w wieksza to zaraz beda zale na izbie przyjec czy tam na oddziale, ze po co tyle tego sie zabralo i ze w szpitalu nie ma miejsca zeby kazda z takimi tobolami przychodzila :confused2: wrrrrrrrrrrrrrrr....

U nas też położne w Szkole Rodzenia uczulały,żeby nie brać walizek,ani dużych tobołów,bo położne ze szpitala sie wkurzają i mówią,że szpital,to nie hotel,tylko same sobie przeczą,bo wymogi nie wiadomo jakie,a chcieliby,żeby człowiek się w "kopertówkę" zmieścił:tak::tak::tak::tak::tak:

Mi jak ktoś powie cos na temat mojej torby to każę mężowi zanieść ją do auta i zacznę o wszystko prosić w szpitalu...o czystą koszulę o szlafrok o klapki pod prysznic itd... będę upierdliwa aż do bólu i myślę że szybko zmieniłyby zdanie:-p

Bo taka p[rawda lista rzeczy jest długa ale najlepiej żeby to wszystko zmieściło się w torebce albo w kieszeni:-p

Ja sie zmobilizowałam i mam juz wszystko kupione,spakowane,mała tez .Jesli chodzi o rozmiar torby,to u nas nic nie mowia .W lipcu miałam spora torbe i wiadomo ze troche rzeczy przybyłom w trakcie i nikt sie o nic nie czepiał.Z reszta jest lista co zabrac wiec nie ma problemu.

reklama
Do góry