reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

ZAKUPY - dla nas i dla maluszkow

od 4 m sie wprowadza warzywka powoli
od 5 m - mieska

zoltka chyba od 7 miesiaca dopiero co drugi dzien pol zoltka zamiast miesa - od 9 miesiaca albo 10 cale zoltko, a na roczek jajko cale.

przetwory mleczne niby od 7-8 miesiaca [jogurty, kefiry[ a dopiero od roku mleko krowie bo b zle strawne

-- mam gdzies rozpiske ale nie chce misie szukac -- JESZCZE DO TEGO DOJDZIEMY :):):):)
Ja sie srednio trzymalam tych zasad zemleko dopiero w tym i tym, alebo jajko co drugi dzien - jakos ciezko mi bylo podazac takim grafikiem :D
Nie da sie poprostu.

Wiem - co do wprowadzania dan - ze ogolnie podstawowa zasada jest - lyzeczka masla lub oliwy z oliwek [ chodzi o tluszcz] niby jak sie daje miesko to juz nie trzeba ale ja dalej dawalam

Tez nie ma co sie bardzo spieszyc i na sile udoroslac dziecko.. Jak slysze ze 'ja juz na 3,5 miesiaca dawalam dziecku zupki' to mne szczela trochu, polozna powidziala ze dziecko powinno miec 'mocne 4 miesiace -butelkowe dziecko - czyli pelne 4 skonczone, juz byc w 5tym miesiacu'

==============================================================
Ja lookalam na ten schemta:
http://mojniemowlak.pl/schemat-zywi...at-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html
tu dla 'cycujacych'
http://mojniemowlak.pl/karmienie-piersia/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-piersia.html

--- glownie patrztlam na to zeby wiedziec jakie owoce czy warzywa jeszcze moge wprowadzic, bo niektorych po prostu - np dyni - nie jadam a dziecku raz na jakis czas dla odmiany :)

Nie da sie poprostu 'isc szablonem' . Czesc wprowadza sie wczesniej czesc pozniej. Czy nop 'kaszki bezglutenowe' niby dziecko w jakims tam czasie ma codziennie jesc a niektore dzieciwogulenie lubia tego, takze to wszystko zalezy od dziecka.
Napewno bedziemy mialu tu temat 'rozszerzanie diety...' wiec wszystkiego sie doksztalcimy :D

Ostatnia edycja:
reklama
Byłam wczoraj na zakupach z moją listą i okazało się, że kupiłam już prawie wszystko jeśli chodzi o kosmetyki i pierdołki dla Dzidziulka :) aż się sama zdziwiłam, że tak zaszalałam, że już tyle mam i ciuszków też w sumie mam sporo a jeszcze czekam na dostawę od koleżanki :D wiec na razie muszę zaprzestać z kupowaniem, no chyba, że coś będzie coś w promocji i się skuszę :D co do jedzonka to ja też chciała bym sama robić zupki itp, tylko muszę kupić blender polecicie mi jakiś? i tam samo termometr jak możecie mi polecić jakaś firmę, z takich co się "strzela", albo przykłada do czoła czy ucha...?

A ja tam wogole nie patrzylam na te zapiski zywieniowe. Jajka tez nie dzielilam. Ale ja juz mowilam ze co do jedzenia to ja inna jestem.

Byłam wczoraj na zakupach z moją listą i okazało się, że kupiłam już prawie wszystko jeśli chodzi o kosmetyki i pierdołki dla Dzidziulka :) aż się sama zdziwiłam, że tak zaszalałam, że już tyle mam i ciuszków też w sumie mam sporo a jeszcze czekam na dostawę od koleżanki :D wiec na razie muszę zaprzestać z kupowaniem, no chyba, że coś będzie coś w promocji i się skuszę :D co do jedzonka to ja też chciała bym sama robić zupki itp, tylko muszę kupić blender polecicie mi jakiś? i tam samo termometr jak możecie mi polecić jakaś firmę, z takich co się "strzela", albo przykłada do czoła czy ucha...?

blender mam braun- jak dla mnie niezawodny :)
termometr o ktorym mówisz mam z Lidla. Moja mama kiedyś kupiła, używała i była zadowolona a teraz mi dała :) kosztował w granicach 50-60 zł.
Wklejam foto

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    26,3 KB · Wyświetleń: 54
termometr mam ten sam z Lidla.jest ok.

Ja co do żywienia dzieci jestem szczególowa i mam hopla na tym punkcie :) . Ale dzięki temu moja córka ma wpojone zdrowe zasady odżywiania.

klaudyna co do zakupow o mzesz po prostu kupowac wieksze rozmiary ;) [jak masz przeczeny fajne]
Body rajtki koszulki... moja cora zanim sie urodzila miala juz ciuchy na pierwszy rok :) A do 2 lat pewnie bede miala jakies rzeczy do dokupienia typu koszulka czy bluza - ale ogolnie duuuuzo oszczedzam dzieki temu tera z:D

A ja tam wogole nie patrzylam na te zapiski zywieniowe. Jajka tez nie dzielilam. Ale ja juz mowilam ze co do jedzenia to ja inna jestem.
ja tez sie nie patrrzylam dokladnie - dla mnie bylo to dobre zeby opatrzyc sie w temacie 'o co chodzi' a pozneij i tak robilam wsystko po swojemu.
pomogly mi tylko te listy kiedy jakie rzeczy wprowadzac - bo sama nie wpadlabym naprzyklad na pomysl zeby dac malej brzoskwinie, morele itp - bo sama tego nie jem [nie lubie owocow i warzyw] a dzieki liscie 'zielonych' wogule wprowadzalam akie rzeczy - inaczej cora by tylko jablka ziemniaki i marchew jadla :D

termometr o ktorym mówisz mam z Lidla. Moja mama kiedyś kupiła, używała i była zadowolona a teraz mi dała :) kosztował w granicach 50-60 zł.
Wklejam foto
mam ten termometr i wlasnie przez niego ostatnio przeszlam na zwykly - elektoniczny pod pache i rteciowy.
Ten tez sie wydawal w porzadku ale jak przyszlo co do czego to to beznadzieja. ://
duza roznica temperatur w pomiarach i wogole.. -nie bede szczegolowo bo nie ma sensu ;D

Uwazam ze jak sie juz kupuje termometr dotykowy to trzeba zainwestowac w jakis naprawde dobry

reklama
Do góry