reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zakupy.... Wszystko dla naszych Dzieciaczków

TORBA DO SZPITALA

Torba do szpitala

Dokumenty

• dowód osobisty
  • aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM
  • karta przebiegu ciąży
  • skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć)
  • numer NIP pracodawcy lub własny w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej

Wyniki badań

• grupa krwi i czynnik Rh (oryginał)
  • przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh
  • zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
  • odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
  • wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
  • ostatnia morfologia i badanie moczu
  • wynik badania na obecność HIV
Na czas porodu

• ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie)
  • wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu), kapcie
  • jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
  • jednorazowe chusteczki
  • opaska, spinki lub gumka do włosów
  • pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
  • woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
  • termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości
  • termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
  • piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej)
  • lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
  • ulubiona muzyka
  • coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża)
  • dla chętnych: aparat fotograficzny
Dla mamy po porodzie

• koszula z rozcięciem, wygodna do karmienia
  • szlafrok i klapki pod prysznic
  • skarpetki
  • kapcie
  • 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
  • przybory toaletowe i kosmetyki
  • 2 ręczniki
  • 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
  • ręczniki papierowe, papier toaletowy
  • dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza)
  • poduszeczka "jasiek" - przyda się do karmienia
  • 2 staniki do karmienia i wkładki laktacyjne
  • woda mineralna niegazowana
  • telefon komórkowy i ładowarka
  • ulubiny poradnik dla młodych mam

Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu)

• najmniejszy rozmiar jednorazowych pieluch lub pieluchy tetrowe
  • kilka peikluch tetrowych - na pewno przydadzą się np. po kąpieli
  • 3 bawełniane koszulki
  • 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
  • 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
  • skarpetki i rękawiczki (żeby dziecko nie drapało się po buzi)
  • kosmetyki (dowiedz się wcześniej w szpitalu, co będzie potrzebne)
  • ręcznik kąpielowy z kapturem
  • spirytus 70 %, jałowe gaziki do pielęgnacji pępka
  • kocyk lub śpiworek
Na powrót do domu
  • ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu stanie się płaski)
  • odpowiednie do pogody ubranko dla dziecka
  • krem ochronny
  • fotelik samochodowy dla noworodka.

reklama
Mati wyczerpująca lista :tak: Ty serio jesteś niezawodna :-)
jeśli chodzi o zimne okłady itp to mi robili je w szpitalu z własnych środków, ja nie zabierałam ze sobą lodu itp.
Fajny pomysł z piłeczkami do pomasowania pleców - nie miałam niestety a czułam że zaraz mi sie kręgosłup pogruchocze na drobne.
Co do jedzenia i picia w czasie porodu to TYLKO tata będzie mógł, Tobie jedynie łyk wody mineralnej bez gazu pozwolą, a że tatuś w nerwach nic nie przełknie to można sobie odpuścić :-)
Spirytus do odkarzanie też dają zazwyczaj w szpitalu.

No ja tylko skopiowalam liste i wlasnie czekam na takie uwagi, bo zielona jestem :sorry2: Juz dopisalam do niej krem polecany przez e-mame tzn. maść homeopatyczna TRAUMEL S i maszynke jednorazowa (moze sie przydac)... z tym kolkiem do siadania to taka troche ekstrawagancja jest chyba - w kazdym razie nie spotkalam mamy, ktora uzywalaby czegos takiego.
A torby faktycznie lepiej spakowac trzy :-D W kazdym razie mozna spakowac jedna torbe z trzema reklamowkami wewnatrz - latwiej cos znalezc :tak:

Dokładnie- lista perfect!
Ja jeszcze zabrałam swoje środki przeciwbólowe, żeby się nie prosić w razie czego.
Nie miałam termosów z lodem i gorącą wodą i szczerze powiem, nie bardzo wiem po co to?
Poduszki do siedzenia były w szpitalu, za to kółko ratunkowe przydało się w domu.
Warto wziąć ze sobą herbatkę na laktację Hippa. Czasami bardzo się przydaje a jak nie w szpitalu to na pewno się wykorzysta w domu.
Ja miałam swój czajnik elektryczny, kawę, herbatę i koniecznie naczynia i sztućce.
Dobrze zabrać swój termometr, nie we wszystkich szpitalach dają szpitalne.
I jeszcze trzeba mieć spory zapas mineralki.

koleżanka która niedawno rodziła tez mówiła że gruszka w ogóle się nie sprawdziła za to aspirator do noska jak najbardziej:tak:

a co do odparzeń, to mój siostrzeniec urodzony w lipcu miał straszne odparzenia i żadne maści nie pomagały a siostra kupowała już różne, pomógł dopiero taki płyn fioletowy kupowany w aptece, nie wiem jak się nazywa dokładnie jak się nazywa ale bardzo pomógł, owszem bardzo brudził skórę i pieluszki ale warto było

Mi do porodu potrzebna była tylko koszula, wszystko było zapewnione przez szpital :tak: Mega podpaski też, na pierwsze parę godzin :tak:

Do pielęgnacji dziecka wystarczyły pieluszki i mokre chusteczki. No ubranka oczywiście, a do tego miałam rożek. Wszystko zapewniała szpital :tak: W szpitalu nie chcieli nawet używać tego co mamusie przytargały ze sobą :rofl2:

A co dla siebie to juz inna bajka... Warto odwiedzić stronę szpitala albo się do niego przejechać i dowiedzieć sie co tak naprawdę warto zabrac ze sobą

Słyszałyście o tantum rossa? Mi się bardzo przydało :tak:

reklama
Dobrze zabrać swój termometr, nie we wszystkich szpitalach dają szpitalne.

To na 100% bo u nas w szpitalu wojewódzkim nie maja na stanie już termometrów.

A co do reszty trzeba by było się dokładnie dopytać w szpitalu co trzeba a co da szpital.A co szpital to inne zasady!

Do góry