reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

marcysiaa83 - witaj na forum :) Cieszymy się, że do nas dołączasz. Masz raczej niskie AMH, więc od razu proponuję Ci suplementację codziennie: olej lniany 2 łyżki dziennie, DHEA Eljot 25 mg (dziennie 50 mg) - to na poprawę jakości jajeczek i na ich większą rekrutację, koenzym Q10 300 mg (do kupienia na All, też na poprawę jajeczek), Omega 3 forte + witamina E (na All najlepiej kupić), kw. foliowy, ale to pewnie bierzesz?
Ja do pierwszej stymulacji stosowałam tylko olej lniany i kw. foliowy i niestety zarodków nie miałam, teraz biorę i mam nadzieję, że wyniki będą lepsze. Dziewczyny z drugiego tematu o in vitro też brały, i wyniki były od razu prawie :) Oczywiście to nie wymóg, ale polecam, jeśli nic nie bierzesz :)
Możesz pisać nam terminy swoich wizyt i co wtedy będzie robione, a ja będę je umieszczała w naszym kalendarzu.
Zastrzyki nie są takie złe, na pewno dasz radę!! Powodzenia!!

Madziula_87 - nie znam się na poziomach estradiolu i prg po transferze, ale co do TSH, ja bym na Twoim miejscu zwiększyła dawkę Euthyroxu o 30-50% i poszła do lekarza na konsultację. Mnie ostatnio moja endokrynolog powiedziała, że jakbym zaszła w ciążę, to muszę do niej przyjść już w 5 tc, by porobić badania tarczycowe, bo to szybko się w ciąży może zmieniać. Acha! I w ciąży pożądany jest wynik TSH na poziomie 2,5.

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki dziewczyny. Kwas foliowy biorę , ale tylko... CZytałam właśnie, że piszecie o tym oleju lnianym... Tak normalnie pijecie łyżką? czy do czegoś dodajecie? Olej lniany to ten, co na wigilię się kupuje przeważnie? Bo tak mi się kojarzy...

Jutro posiedzę na allegro i kupie te wszystkie specyfiki ;)
a co do mojego AMH... Dokładnie 12 stycznia lekarz prosto z mostu powiedział, że jest źle i nie ma co odkladac decyzji o IVF... I chociaż od dawna takie rozwiązanie braliśmy pod uwagę, to ciężko jest... Zresztą cieżko (psychicznie) jest od baaaardzo dawna.... Ech... Same wiecie...

marcysiaa83 - dla ułatwienia (ja kupuję to):

- olej lniany firmy Oleofarm tłoczony na zimno (ma najbardziej znośny smak) - tak, piję go normalnie, z łyżki stołowej i od razu czymś popijam :-)
- Dhea 50mg 120 kaps. Wysyłka gratis (5136111889) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. od razu masz dawkę 50 mg i wystarczy brać raz dziennie
- KOENZYM Q10 Q-10 - 300 MG/ 60 KAPS. - ZDROWE SERCE (5135424770) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
- Biotter Omega-3 + Witamina E Forte 60 kapsułek (4979840556) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
- biorę jeszcze witaminę D3, bo w zasadzie większość ludzi ma jej niedobór lub niski poziom, ze wzg. na nasz klimat D-VITUM FORTE 2000jedn. 120kaps WITAMINA D NOWOŚĆ (5133825943) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. lub Vigantoletten przepisywany przez lekarza.

A kw. foliowego ile bierzesz? Mnie lekarz każe brać 5 mg. Mój mąż (choć u niego jest wszystko ok) dostał od lekarza do brania kw. foliowy 5 mg i Androvit.

W ogóle u Was jest problem tylko po Twojej stronie, czy u męża też coś jest?

Ja mam AMH 29, więc wielkie, ale i tak kazali mi brać nieco suplementów, część biorę na własną rękę :D

Jeśli kogoś interesuje to mam do sprzedania (leki babci i dziadka, których już nie biorą; szczegóły na priv):
Kaldyum 600mg; Lacipil 2mg; Neurontin 100mg; MagVIT B6; Biotropil 1200; Betaloc ZOK 25; Cavinton Forte 10mg; Risendros 35mg; Ranlosin 0,4mg; Tritace 2,5mg; Fluimucil 600mg; Aulin 100mg; Metocard ZK 47,5mg; Furosemidum Polpharma 40mg; Valtap 160mg; Polfenon 150mg; Spironol 25mg; Diuver Torasemidum 5mg.

Marcysia witaj, ja mam nizsze AMH niz Ty a jednak sie udalo :) Suplementy diety ladnie Ci opisala Hess, wtracilabym sie tylko do DHEA bo to jest baaaardzo wazne dla jakosci komorek, zwlaszcza przy niskim AMH, polecam DHEA Eljot 25 mg, ja bralam 3 x1 tabl, mimo, ze doktor zalecal 2x1.

A jak się czujesz? Jakoś inaczej, coś odczuwasz po transferze?
DW i Hess ja nigdy nie brałam i nie biore teraz Euthyroxu, bo u mnie ostatnie TSH bylo 1,700 i lekarz/nic nie właczał! Wczesniejsze wyniki zawsze poniżej 2,000, wiec tez nie było potrzeby brać leków :no:a teraz to już nic z tego nie wiem :-( ...czuje się dobrze, coś czasami zakłuje w jajnikach, ale UU nie czuje... zobaczymy co tym razem z tego będzie już niedługo ;-)

Mnie wczoraj i dziś coś rwalo w pachwninie. Dziś dodatkowo intensywnie bolały mnie plecy, na dole. A piersi troszkę tkliwe, najbardziej z rana, później ok. Zobaczymy co będzie?
Ja zwykle po transferach coś tam czuję, a to brzuch pobolewa, a to piersi, plecy, intensywność jest różna. No i tylko dwa razy beta na chwilę wyszla. Więc chyba nie ma reguły? Choć wiadomo, chciałoby się aby to były TE objawy ;-)

Witaj Marcysia! Ja też boje sie rozpoczecia podawania zastrzyków, ale damy rade;) to tylko malutka igielka! Ja mam wszystko rozpisane na wieczor, wiec zastrzyki bede robić w domu. Na mojego N, raczej nie mam co liczyć, bo predzej zawalu by dostal niz zrobił zastrzyk:p
Ostatnio kupowalam olej lniany oleofarmu w dobrej cenie. Litr za 36pln z groszami. Promocja jest na stronie aptek DOZ. Mozesz zamowic przez internet i odebrac w dogodnym punkcie ;) (u mnie w aptece krzykneli mi 58 pln za litr oleju, a w samym oleofarmie tez cena dużo wyzsza;))

Dw musi byc dobrze!!!

Hess jesli chodzi o leki dziadków, to Aulin bym zostawila w domowej apteczce. silniejsze przeciwbolowe czasami lepiej miec w zanadrzu:) chyba, ze masz pod dostatkiem takich specyfikow;)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, igła może i jest mała, ale to przełamanie się, aby zrobić zastrzyk? Za pierwszym razem zajęło mi to 40 min. Tak, 40 minut starałam się zebrać w sobie i wbić. Raz, a porządnie. Zrobiła to za mnie sąsiadka:-D
Następnie nie było lepiej, negocjowałam z igłą, przekonywałam by sama załatwiła sprawę, ale wkucie to kwestia kilku minut. Samo ukłucie nie jest bolesne, ale rozchodzący się lek - niezbyt chciałabym powtórzyć ten proces. najważniejsze, aby nie podawać od razu z lodówki - lekko ogrzejcie strzykawkę w ręce, będzie mniej bolało.
Jestem z Wami! Ja dałam radę ( a jestem panikarą jakich mało ) to i Wy sobie poradzicie:-)

Do góry