reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Zatrzymanie laktacji

Hej, piszę bo nie mam już pomysłu na moje piersi.
Jestem mamą KPI.
Dwa tygodnie temu dostałam zapalenia piersi, chodzi o lewą pierś. Mam ogromny nawał mleka mimo że synek ma już trzy miesiące. Z lewej piersi zawsze odciągałam po 160 ml. Tyle miałam mleka.
Zapalenie wyleczyłam antybiotykiem, trwało to około tygodnia.
Postanowiłam że chce zakończyć laktację i dostałam lek dostinex.
Pół tabletki przez 4dni. Później jedna tabletka tygodniowo.
Opróżniać piersi do uczucia ulgi. No i tu pojawia się problem. Mam wrażenie że lewa pierś nie zmniejsza laktacji ani trochę wręcz produkuje jeszcze więcej. Prawa już prawie nic nie daje mleka. Odciągam z niej około 30ml. A z lewej nadal mogla bym ściągnąć na spokojnie 120 ml. Ale tego nie robię, ściągam przypuśćmy 80ml.
Problem w tym że ta pierś ciągle jest twarda. To jest ulga na 2h max i znowu jest to samo (ulga, ale pierś nadal jest w dotyku twardawa, ze zgrubieniami w środku, dużo większa od prawej).
Proszę pomóżcie mi co mam zrobić w tej sytuacji. Dziekuje za wszelkie rady, ja już rozkładam ręce.
Dodam że dziś przyjęłam czwartą dawkę tej tabletki.

reklama
Hej, piszę bo nie mam już pomysłu na moje piersi.
Jestem mamą KPI.
Dwa tygodnie temu dostałam zapalenia piersi, chodzi o lewą pierś. Mam ogromny nawał mleka mimo że synek ma już trzy miesiące. Z lewej piersi zawsze odciągałam po 160 ml. Tyle miałam mleka.
Zapalenie wyleczyłam antybiotykiem, trwało to około tygodnia.
Postanowiłam że chce zakończyć laktację i dostałam lek dostinex.
Pół tabletki przez 4dni. Później jedna tabletka tygodniowo.
Opróżniać piersi do uczucia ulgi. No i tu pojawia się problem. Mam wrażenie że lewa pierś nie zmniejsza laktacji ani trochę wręcz produkuje jeszcze więcej. Prawa już prawie nic nie daje mleka. Odciągam z niej około 30ml. A z lewej nadal mogla bym ściągnąć na spokojnie 120 ml. Ale tego nie robię, ściągam przypuśćmy 80ml.
Problem w tym że ta pierś ciągle jest twarda. To jest ulga na 2h max i znowu jest to samo (ulga, ale pierś nadal jest w dotyku twardawa, ze zgrubieniami w środku, dużo większa od prawej).
Proszę pomóżcie mi co mam zrobić w tej sytuacji. Dziekuje za wszelkie rady, ja już rozkładam ręce.
Dodam że dziś przyjęłam czwartą dawkę tej tabletki.
Odciągaj z tej lewej normalnie 15-20min, opróżnij ją. I wydłużaj stopniowo przerwy między sesjami, aż sesja wypadnie i ilości będą mniejsze.
Tylko od razu mówię, że to potrwa raczej miesiące niż dni.

Do góry