marzena9
Fanka BB :)
dziewczyny wczoraj zrobilam sobi test z gazety i sie zalamalam bo wyszlo ze jestem zla, wyrodna matka; glodze swoje dziecko i nie urodzi sie zdrowe
A test byl pod tytulem "czy jesz zdrowo"
mam nadzieje ze nikt mnie nie zabije jak go tu zamieszcze bo ciekawa jestem czy Wy jecie zdrowiej od mnie i ja jestem jakas inna czy to test jest glupi
1. ile razy w ciazgu tygodnia jesz tluste morskie ryby(np.makrela, sardynki lub sledzie)?
a) mniej niz raz w tyg
b)1 lub 2 razy w tyg
c) wiecej niz 3 razy w tyg.
2. jak czesto pijesz alkohol (rowniez piwo lub mala szklanke czerwonego wina)?
a) czesciej niz 2 razy w tyg
b) raz na 2 tyg
c) nigdy
3. czy czesto siegasz po produkt weglowodanowe np.płatki, pelnoziarniste pieczywo, kasze?
a) 1-3 razy w tyg
b) 4-6 razy w tg
c) kazdego dnia
4. na jakim tluszczu smazysz potrawy?
a) na margarynie lub smalcu
b) na oleju slonecznikowym, sojowym lub lnianym
c) na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym
5. jak czesto jesz zielone warzywa(np. brokulu, szpinak, fasolke szparagowa)?
a) raz w tyg
b) 2-3 razy w tyg
c) codziennie
6. ile porcji warzyw straczkowch spozywasz tygodniowo?
a) wcale
b) 1 porcje
c) wiecej niz 3 porcje
7. jak czesto jesz produkty nabialowe lub sojowe (jesli jestes uczulona na mleko)?
a) wcale
b) 1-2 razy dziennie
c) 3-4 razy dziennie
8. czy wlaczasz do diety orzechy, migdaly, suszone owoce?
a) bardzo rzadko
b) 1-2 razy w tygodniu
c) wiecej niz 3 razy w tygodniu
9. Jak czesto siegasz po swieze lub mrozone owoce i warzywa?
a) raz dziennie lub rzedziej
b) jem 2-3 porcje dziennie
c) co najmniej 4 razy dziennie
10. jak duzo wypijasz czarnej herbaty lub kawy?
a) wiecej niz 2 filizanki dziennie
b) 2 filizanki dziennie
c) filizanke dziennie
za kazda odpowiedz:
a) 2 punkty
b) 8 punktow
c) 10 punktow
i teraz wyniki testu:
ponizej 70 punktow (to co wyszlo mi)-w duzym skrocie:
trzeba natychmiast zmienic diete bo glodzimy dziecko i moze mu to powaznie zaszkodzic
70-92 punkty:
nie jest zle ale moze byc lepiej.trzeba sie przyjrzec co jeszcze mozna zmienic na lepsze
powyzej 92 punktow:
ideal! tak trzymac
Dochodze do wniosku ze musze zrezygnowac z pracy i tylko robic zakupy i gotowac.zeby zjadac 3 razy w tygodniu rybe morska(czytalam gdzies ze makrela b bo za tlusta), do tego kasze(ja nienawidze kasz), do tego codzinnie zielone warzywo(moze byc),ze 3 porcje roslin straczkowych(ilez mozna jesc szparagowa i groszek?bo te z puszek to juz tez niebardzo bo mniej odzywcze niby), 3-4 razy dziennie cos nabialowego(niby da rade ale jak to upchnac w kilku posilkach zeby w pracy sniadania nie robic godzine?), ponad 3 razy w tyg orzechy(tylko bron Boze orzeszki ziemne bo uczulaja dziecko) i ze 4 razy dziennie owoce lub warzywa koniecznie swieze lub najwyzej zamrozone (w zimie?pomaranczki sa super teraz ale cos wiecej?)to nic tylko musialabym jesc bo naraz niewiele moge wcisnac w siebie
Nie wspomnieli nawet o miesie,a gdzie miejsce na nasze zachcianki? a cos slodkiego to juz nie wolno!Im wicej czytam o tym co mi wolno jesc a co nie to dola lapie! a mnie sie wydawalo ze jak zjem rano serek ziarnisty w pracy, potem soczek kubus 250ml,potem kanapki z zoltym albo wedlinka i pomidorkiem albo ogorkiem, potem jogurtek albo serek a w domciu na obiad kawal miesa z surowka i jeszcze cos na kolacje typu owoce z puszki albo mleko, albo parowka albo koktajl to juz bedzie dobrze! chba przestane sie stresowac i nie bede czytac tych glupot w gazetach tylko przejde do dzialu "zachcianki" i pociesze sie ze jednak ludzie jedza normalnie 
mam nadzieje ze nikt mnie nie zabije jak go tu zamieszcze bo ciekawa jestem czy Wy jecie zdrowiej od mnie i ja jestem jakas inna czy to test jest glupi
1. ile razy w ciazgu tygodnia jesz tluste morskie ryby(np.makrela, sardynki lub sledzie)?
a) mniej niz raz w tyg
b)1 lub 2 razy w tyg
c) wiecej niz 3 razy w tyg.
2. jak czesto pijesz alkohol (rowniez piwo lub mala szklanke czerwonego wina)?
a) czesciej niz 2 razy w tyg
b) raz na 2 tyg
c) nigdy
3. czy czesto siegasz po produkt weglowodanowe np.płatki, pelnoziarniste pieczywo, kasze?
a) 1-3 razy w tyg
b) 4-6 razy w tg
c) kazdego dnia
4. na jakim tluszczu smazysz potrawy?
a) na margarynie lub smalcu
b) na oleju slonecznikowym, sojowym lub lnianym
c) na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym
5. jak czesto jesz zielone warzywa(np. brokulu, szpinak, fasolke szparagowa)?
a) raz w tyg
b) 2-3 razy w tyg
c) codziennie
6. ile porcji warzyw straczkowch spozywasz tygodniowo?
a) wcale
b) 1 porcje
c) wiecej niz 3 porcje
7. jak czesto jesz produkty nabialowe lub sojowe (jesli jestes uczulona na mleko)?
a) wcale
b) 1-2 razy dziennie
c) 3-4 razy dziennie
8. czy wlaczasz do diety orzechy, migdaly, suszone owoce?
a) bardzo rzadko
b) 1-2 razy w tygodniu
c) wiecej niz 3 razy w tygodniu
9. Jak czesto siegasz po swieze lub mrozone owoce i warzywa?
a) raz dziennie lub rzedziej
b) jem 2-3 porcje dziennie
c) co najmniej 4 razy dziennie
10. jak duzo wypijasz czarnej herbaty lub kawy?
a) wiecej niz 2 filizanki dziennie
b) 2 filizanki dziennie
c) filizanke dziennie
za kazda odpowiedz:
a) 2 punkty
b) 8 punktow
c) 10 punktow
i teraz wyniki testu:
ponizej 70 punktow (to co wyszlo mi)-w duzym skrocie:
trzeba natychmiast zmienic diete bo glodzimy dziecko i moze mu to powaznie zaszkodzic
70-92 punkty:
nie jest zle ale moze byc lepiej.trzeba sie przyjrzec co jeszcze mozna zmienic na lepsze
powyzej 92 punktow:
ideal! tak trzymac
Dochodze do wniosku ze musze zrezygnowac z pracy i tylko robic zakupy i gotowac.zeby zjadac 3 razy w tygodniu rybe morska(czytalam gdzies ze makrela b bo za tlusta), do tego kasze(ja nienawidze kasz), do tego codzinnie zielone warzywo(moze byc),ze 3 porcje roslin straczkowych(ilez mozna jesc szparagowa i groszek?bo te z puszek to juz tez niebardzo bo mniej odzywcze niby), 3-4 razy dziennie cos nabialowego(niby da rade ale jak to upchnac w kilku posilkach zeby w pracy sniadania nie robic godzine?), ponad 3 razy w tyg orzechy(tylko bron Boze orzeszki ziemne bo uczulaja dziecko) i ze 4 razy dziennie owoce lub warzywa koniecznie swieze lub najwyzej zamrozone (w zimie?pomaranczki sa super teraz ale cos wiecej?)to nic tylko musialabym jesc bo naraz niewiele moge wcisnac w siebie