reklama

Zgaga w ciaży

reklama
witam
miałam zgagę w ciąży i urodziłam dwa tygodnie temu śliczną dziewczynkę ( dodam że trzecią) która jest łysa a na zgagę jest dobry sprawdzony sposób babci-zjeść łyżeczkę surowych płatków owsianych i to pomaga

Dla mnie zgaga była jedna z najgorszych dolegliwosci ciazowych, oprocz tego w zasadzie nic mi nie dolegało! ALe zgaga była masakryczna, duzo przytyłam dziecko tez było duze wiec zoladek mega scisniety! Ja stosowałam renni, bo jak mi pani w aptece dała jakis plyn, jak zaczełam skutki uboczne czytac, to stwierdziłam ze juz chyba zgaga lepsza. Ale rannie pomaga.

U mnie najgorzej jest wieczorem, najczęściej kiedy już leżę i próbuję spać. Pomaga wypicie mleka 1,5% - o dziwo nawet moja wrodzona nietolerancja laktozy z niektórych mlecznych produktów, niektórych firm się nie pojawia. Właściwie pomaga tylko mleko... Choć w pierwszej ciąży podjadałam przy zgadze suszone morele i też działało.

Mnie zgaga męczy od przeszło miesiąca! To faktycznie okropna dolegliwość, już wole bóle pleców czy spuchnięte nogi...
Rennie na mnie nie działa, jest za słaby, w chwilach słabości łykam Ranigast, w sumie to nie wiem czy można czy nie, łykam i już, w ulotce pisze, że ciężarne powinny się skonsultować z lekarzem, czyli to co wszędzie.... Przy najbliższej wizycie spytam o jego wpływ na ciążę, ale podejrzewam, że nie specjalnie na nią wpływa - trzeba z nim ostrożnie, bo za pewne jak większość leków które się niedawno pojawiły w aptekach nie przeszedł odpowiednich testów.
Na zgagę "lżejszego kalibru" pomagają mi tylko migdały, porządnie zmielone ze śliną na papkę:) Inne sposoby nie działają, nie próbowałam otrąb.

U mnie zgaga pojawiła się na szczęście dopiero pod sam koniec ciąży. Wstrętne uczucie:wściekła/y:! Brałam Rennie (za radą gina) oraz jadłam migdały - faktycznie pomagają, a ponadto są dobre (w każdym razie ja - lubię) i zdrowe:-). Córeczka faktycznie urodzia się kudłata, choć to oczywiście niezależne od zgagi;-). Natomiast radzę powstrzymać się od jedzenia słodyczy (choć wiem, że bywa to trudne:tak:), bo wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych, co zwiększa zgagę.

reklama
Przede wszystkim odstaw slodycze (cukier), smazone jedzonko, ciezkostrawne wszelkie sprawy. Zgaga pojawia sie, kiedy rosnaca macica uciska jelita i te z kolei naciskaja na zoladek. Jadaj czesciej, ale mniejsze porcje. Co na zgage? Migdaly mam sprawdzone - zwykle migdaly, pogryzalam sobie prawie ciagle, trzeba je solidnie przezuwac przed polknieciem i pomaga. POza tym surowa marchewka neutralizuje soki zoladkowe, woda splukuje je z przelyku wiec tez mozna. Jest teoria o mleku, ale tego nie sprawdzalam. Mialam koszmarne zgagi w kazdej ciazy, potrafia dopiec.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry