reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zielona Góra i okolice

eee to fajnie:) bo juz sie przestraszylam ze bede musiala w jakas wielka walizke sie zapakowac --tyle tego na listach bb przeczytlam:) pozatym zawsze ktos mi moze cos dowiezc do szpitala ......powinnam sie juz spakowaac chyba:p skoro rozwarcie juz mam....:szok::tak:

reklama
Kasia tu masz listę :)

Rzeczy do szpitala:
a) dokumenty:
- dowód osobisty,
- dyskietka ubezpieczeniowa,
- legitymacja ubezpieczeniowa (aktualna, podbita na 1 m-c przed porodem)
- karta ciąży + wyniki badań (wszystkie z całej ciąży)
- akt małżeństwa (z nim zgłasza się urodzenie dziecka).
b) dla mamy:
- szlafrok,
- 2 koszule nocne,
- papcie + ewentualnie klapki (pod prysznic)
- ręcznik, mydło, itp.
- kubek + sztućce,
- majtki (większe) i staniczek,
- 2 paczki podpasek Bella max (właściwie podobno są to pieluchy do kupienia w aptece, a po porodzie wręcz niezbędne bo bardzo chłonne),
- 2 podkłady jednorazowe na łóżko (zależy od szpitala),
- ENEMA - lewatywa jednorazowa (zależy do szpitala),
- golarka jednorazowa (zależy od szpitala),
- pampersy dla noworodków (około 8 na dobę),
- Tantum Rosa - saszetki, skuteczny środek przeciwzapalny do przemywania rany po porodzie,
- 3-5 litrów wody mineralnej niegazowanej (do porodu, bardzo chce się pić),
c) dla maluszka (potrzebne dopiero do wypisu):
- koszulka,
- kaftanik,
- czapeczka cienka (w letnim okresie),
- pampers,
- pieluszka tetrowa (do przykrycia buzi w drodze do samochodu),
- rożek lub becik,
- śpiochy,
- sweterek,
- fotelik do samochodu.

Jednak trzeba się upewnić w danym szpitalu, ponieważ różne zasady mogą mieć poszczególne z nich.

2 podkłady jednorazowe na łóżko (zależy od szpitala),
- ENEMA - lewatywa jednorazowa (zależy do szpitala),
- golarka jednorazowa (zależy od szpitala),

U nas tego nie trzeba :-)

A tak z reszta sie zgadzam :-)

Dzięki Gabi - ja całkowiecie zapomniałam co obiecalam

Kasiu powiem ci czego nie mialam z tej listy w szpitalu...

- aktu malzenstwa bo nie bylam mezatka... a dziecko sie rejestruje pozniej w urzedzie

-lewatywy, golarki, tantum rosa,podkłądy na łózko,

AAA NAJWAZNIEJSZY JEST PAPIER TOALETOWY... weź bo nie daja...zapomnialabym...

Tak naprawde.. ja Asie trzymalam pierwsza dobe w tetrach a w nocy w pampkach.. dziecko tak smulke czesto puszczza ze nie nadazysz z pampkami...

JEśli chodzi o golarke to golilam sie sama w domu 4 dni przed porodem i starczylo...

koszule uzywalam szpitalne(swoje tez mialam) bo mi moich bylo szkoda...zawsze sie czlowiek troszku poplami ejdnak.

Z wodą Gabi ma racje... ja urodzilam o 13 i do rana 7 rano nastepnego dnia wypilam 3 but 1,5ll wody bez gazu.. musieli mi dokupic...

i dobra rada jeszcze...wez cos lekkiego do jedzonka... bo w szpitalu dieta glodowa...albo jako matka karmiaca dostaniesz bigos lub golabki :p

o kurcze...zaczynam sie denerwowac...koszule jedna wezme:p(bo jedna mam:p:)
aktu malzenstwa tez nie wezme bo nie mam.....i ubezpieczenie....zapisalam sie tydzien temu w UP --kazali sie zglosic 30 -ale nie wiem czy dadza mi ksiazeczke z pieczatka....fcuk....bo jeszcze mamy rodzinna -znaczy moja mama ma...
ciagle siemysli dziecko dziecko...a o sobie wcale a kilka waznych rzeczy przeciez ja potrzebuje...te pieluchy dlamnie,woda, kapcie....a w szpitalu w zg jest jakis sklep z takimi rzeczami??apteka?:)pewnie jest.....

KAska.. nie bardzo... musisz wczesniej sobie kupic...z tego co pamietam to apteka jest kolo szpitala a taki punkt sprzedazy dla pacjentow itp jest owszem, ale dopiero gdzies kolo chirurgii a to zupelnie inny budynek..

W UP powinnaś dostać swistek, że jesteś ubezpieczona... nie wiem czy mialas juz wizyte po 7 dniach od zarejestrowania sie... czy ci ustalili tak poprostu nastpeny termin. jak mailas ta wizyte po 7 dniach to jzu powinnas miec ten papierek.. kartka a4 z wydrukowanymi danymi...

Dobra rada.. spakuj sie do szpitala .. juz teraz.. im szybciej tym lepiej.. i nei licz na sklepy w szpitalu...Badz gotowa na kazda chwile :)

Powodzenia

aaaa w takim razie lipa.kupie wyszstko sama:)heeh .torbe mam:)]
w up bylam 17 i kazala mi przyjsc 30wrzesnia...to pewnie dostane papierek:)i juz niebede musiala sie denerwowac o to....

reklama
Aktu nie trzeba brać - to przecież bez sensu - nikt nie leci do urzędu prosto ze szpitala...:dry:

A co to jest "dyskietka ubezpieczeniowa"???:baffled:

Do góry