reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zła HCG i PAPPA, złe NT, obrzęk i brak kości nosowej

Aktualnie 12+6
Wolna Hcg:130,84 -> 2,42 MoM
Pappa: 0,29 -> 0,264 MoM
Crl: 66 mm
NT: 4,7 mm
FHR: 169 ud/min
Obrzęk uogólniony
Mózg ok, serce ok, przepływy ok, pępowina trójnaczyniowa, żołądek ok, pęcherz ok, płyn w normie.

Ryzyko
ZD: 1:4
Trisomia 18: 1:330
Trisomia 13: 1:46

Zalecona amnipunkcja, echo serca, konsultacja z genetykiem
Przeczytałam już tu chyba całe forum ale muszę zadać to pytanie: Czy jest aż tak źle jak wygląda?

reklama
Aktualnie 12+6
Wolna Hcg:130,84 -> 2,42 MoM
Pappa: 0,29 -> 0,264 MoM
Crl: 66 mm
NT: 4,7 mm
FHR: 169 ud/min
Obrzęk uogólniony
Mózg ok, serce ok, przepływy ok, pępowina trójnaczyniowa, żołądek ok, pęcherz ok, płyn w normie.

Ryzyko
ZD: 1:4
Trisomia 18: 1:330
Trisomia 13: 1:46

Zalecona amnipunkcja, echo serca, konsultacja z genetykiem
Przeczytałam już tu chyba całe forum ale muszę zadać to pytanie: Czy jest aż tak źle jak wygląda?

A zadałaś to pytanie lekarzowi? Co powiedział lekarz?

Zlecił amnipunkcje, powiedział, że ryzyko ZD bardzo duże i nie wygląda to dobrze ale dopiero amnipunkcja da 100% pewności. Brak jest też kości nosowej. Potem się rozpłakałam i za dużo do mnie nie docierało. Mam się skosultować z lekarzem prowadzącym i genetykiem.

Zlecił amnipunkcje, powiedział, że ryzyko ZD bardzo duże i nie wygląda to dobrze ale dopiero amnipunkcja da 100% pewności. Brak jest też kości nosowej. Potem się rozpłakałam i za dużo do mnie nie docierało. Mam się skosultować z lekarzem prowadzącym i genetykiem.
No to masz odpowiedzi na swoje pytania. Generalnie więcej Ci tu nikt nie powie, bo wyniki sama widzisz.

Lekarzem nie jestem ale jak masz ryzyko 1:4 i brak kości nosowej to bym się nie zastanawiała tylko ogarniała amnio.
Teraz przeczytałam, że NT to prawie 5mm, nie no - to znacznie nad normę.

Ostatnia edycja:
Będę robić amniopunkcję ale szukam nie wiem, może jakiegoś wsparcia, słów otuchy od osób z podobnymi wynikami albo przeżyciami, źle sformułowałam pytanie znajdujące się na końcu mojego pierwszego posta.

reklama
Do góry