• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Żłobki i przedszkola:)

No wczoraj był kosmos! całe popołudnie i wieczór mówiła, że nie pójdzie do przedszkola
icon_sad.gif

dziś rano to samo! mówię do niej chodź zobaczymy jak się dzieci mają! ona do mnie "dobrze, ale nie zostawisz mnie tam" ja do niej, że zobaczymy!
no i w przedszkolu zaprowadziłam ją do sali, poleciała do zabawek jak zobaczyła, że się zbieram to w płacz, dałam jej buziaka i wyszłam! pani mówi, że dziś było o niebo lepiej! troszkę się przespała, bawiła się póxniej, nawet narysowała 2 słoneczka
icon_smile.gif
jedno dla mnie, drugie dla Pawła
icon_smile.gif
no i nawet zjadła obiad, tzn. drugie dania :-) no i mówi, że jutro też pójdzie i że będzie płakać, ale tylko troszkę :-)

reklama
Agrafka - ile kasy???Wow, nieźle...u nas jest 150zł za cały rok szkolny i z tego będą szły pieniążki na artykuły szkolne (kredki, papier itp), małe dofinasowanie jakiś wyjść i trochę zabawek..do tego zapłaciłam 30zł na ubezpieczenie i tyle. zajęcia dodatkowe - u nas zaczynają się od października i np. rytmika na semestr wychodzi 60zł (zapisałam młodą), zajęcia będą w poniedziałki o 12.30..mają być też zajęcia taneczne, ale tu się jeszcze waham, bo w sumie w naszym przedszkolu cały ten rok ma być poświęcony muzyce (śpiew, taniec itd..), więc nie wiem, a za semestr kosztuje to 144zł..

gawit gratulacje dla Martynki! super

a jak u Was z wycieczkami, bo widzę,z ę żadna nie pisze. Piszecie tylko, ze komitet na pomoce i przyboty. A kto płaci za teatrzyki w przedszkolu, wycieczki, kino itp?

gawit gratulacje dla Martynki! super

a jak u Was z wycieczkami, bo widzę,z ę żadna nie pisze. Piszecie tylko, ze komitet na pomoce i przyboty. A kto płaci za teatrzyki w przedszkolu, wycieczki, kino itp?

jak teatrzyk jest na miejscu, albo mogą dojść spacerkiem to się płaci pani (zwykle były to kwoty 2 góra 5zł)

u nas jest 80zł na rok na Radę Rodziców za to kupują artykuły papiernicze do sal, autobusy gdy gdzieś jadą, zwykle jakieś 2 większe wycieczki (całodniowe) w okolicach Mikołaja i Dnia Dziecka, paczka na Mikołaja . Tak było z Patulą więc myślę, że z Arkiem będzie tak samo.

Kilolek, ja zrozumiałam z tego, co mówiła wychowawczyni, że część na to, co wymieniłaś będzie z komitetu, a część my będziemy dopłacać..a jak będzie - to się okaże w praniu..

Znalałam i doczytałam z ciekawością ten wątek

gratulacje dla wszystkich przedszkolaków!!!

Cieszę się, że dałam Pawła w lutym do przedszkola bo teraz idzie bez problemu (oprócz tej nieszczesnej kupy-zaczął się lekko blokować tzn, wstrzymywać), oczywiście lekki katarek, ale myślę że na tle bardziej alergicznym. Pawel chodzi co drugi dzień więc w domu go zawsze podleczę ten jeden dzień.

Musimy jakoś przetrwać te pierwsze dni, wiadomo że płacz się dzieciom udziela

Dziewczyny fajnie że z dzieciaczkami już coraz lepiej.
U mnie dziś M zaprowadzał Alę i niestety byla od niego odrywana z placzem, ale jak przyszła, sprowadziłą ją pani wychowawczyni i mówiła ze ładnie się bawiła już później.
Z resztą Ala sama mi też opowiadała że bawiły się z Olą w domku na placu i że miały pożar w domku :-) i poprpsiła chłopca żeby ugasił, ale były korki i straż długo jechała :-):-)
A potem rzucała żółtą piłkę z Olą tak mocno że piłka wyleciała za płot :)

Ala mówi ze nie lubi pani MArty - wychowaczynki, mimo, ze to bardzo miła Pani,a le wydaje mi się ze wiem już o co chodzi. Ala chyba widziałą jak ta pani przytula inną dziewczynkę która płakała i tak sobie myślę, ze jej brakuje bardzo tego przytulania, kontaktu fizycznego. W domu ejst ciągle tulona, w żłobku też ciocie tuliły dzieci, brały na kolana, a tutaj na pewno jest tego dużo mniej o ile w ogóle.
Musze o tym powiedzieć wychowawczyni.

A co do pieniędzy, widze, ze jedynie u kilolka jest jakoś podobnie jak u mnie, w innych przedszkolach dużo taniej. Ciekawe czy przełoży się to na ilość imprez itp.
Pieniadze na RR są u nas właśnie na pokrycie wszystkich wyjść, wycieczek, imprez itd. Nasz fundusz klasowy bedzie na pomoce dla naszych dzieci. Jeśli chodzi o RR to nie ma tu przejrzystości i na razie nie słyszałam zeby był gdzieś dostęp do informacji o tym co i za ile jest kupowane i tu jest główny problem. Bo np. u Ali było we wtorek 1 mydło na 4 umywalki w łazience (!). Arodzice na wyprawke mieli przyniesc:
- mokre chusteczki
- suche chusteczki
- reczniki papierowe
- ryze papieru
- 2 paczki kredek
- 2 kleje

Nei mam nic przeciwko kupowaniu materiałów, ale z tymi środkami czystości to już zaczyna być przesada - no przecież coś w tym przedszkolu musi być chyba z pieniedzy gminy ? Albo ja już nic nie rozumiem ?

u nas z oplatami jak podliczyłam teraz wszsytko (bez tych chusteczek :)) to w maksymalnym wariancie wychodzi 460 zł, ale nie wiem czy czegoś nie zgubiłam..

zależy od gminy ale nasza nie daje na pomoce plastyczne. Czy est mydło i papier to nie wiem, nie przysżło mi do głowy zapytac chłopaków. z reszta i tak by pewnie nie powiedzieli. Ale chusteczki przynosimy co miesiac.
Agrafka moze dlatego, ze u nas generalnie jest drogo, drogie gminy

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry