reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zmiany skórne na buzi u niemowlaka

Witam serdecznie. Chciałam poradzić się w kwestii zmian skórnych u 7 tygodniowej córki. zmiany trwają już ok 2 tygodni ale teraz jest najgorzej. Zwykle pogarsza się również podczas jedzenia bo zmiany robią się czerwone i później bledną. Wyeliminowałam nabiał w razie gdyby to mogło szkodzić. Zamieszczam zdjęcia i dziękuję za pomoc

Załączniki

• IMG_1918.jpeg
    IMG_1918.jpeg
    937,6 KB · Wyświetleń: 159
  • IMG_1916.jpeg
    IMG_1916.jpeg
    1,4 MB · Wyświetleń: 49
  • IMG_1914.jpeg
    IMG_1914.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 51
reklama
Witam serdecznie. Chciałam poradzić się w kwestii zmian skórnych u 7 tygodniowej córki. zmiany trwają już ok 2 tygodni ale teraz jest najgorzej. Zwykle pogarsza się również podczas jedzenia bo zmiany robią się czerwone i później bledną. Wyeliminowałam nabiał w razie gdyby to mogło szkodzić. Zamieszczam zdjęcia i dziękuję za pomoc

Wygląda na typowy trądzik niemowlęcy.
A na uszach na ciemiebiuchę

Dzięki za odpowiedź. A czy powinnam to czymś smarować? Kąpię małą codziennie z dodatkiem emolium

Generalnie nic się nie robi.
Można przemywać zwykłą przegotowaną wodą, szczególnie jeżeli są upały albo mlekiem matki.
Dlaczego kąpiecie w emolium, które jest dla dzieci z dużymi problemami skórnymi?

U nas dokładnie tak samo wyglądał początek ŁZS. Emolium koniecznie odstaw. Nie wprowadza się emolietnów bez potrzeby. Zobacz, czy zmiany będą się z czasem cofać, jeśli nie i obejmą dekolt, brzuszek pasuje pokazać się mądremu pediatrze albo położnej.

reklama
Położna na wizycie patronazowej nam poleciła, powiedziała że łagodzi stany zapalne skóry
co takiego? 🤦 Nie, emulsja do kąpieli emolium nie łagodzi stanów zapalnych skóry. Są dużo lepsze preparaty jeśli już trzeba używać emolietnów. Na trądzik niemowlęcy się ich nie stosuje. Jeśli to trądzik sam przyjedzie. Nieważne czym będziesz smarować. Ciemieniuchę na uszach możesz próbować zmiękczyć przed kąpielą np. bepanthenem i po kąpieli delikatnie (!) zatrzeć pieluchą tetrową

Do góry