reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Zupa tradycyjna czy zupa krem?

tosziba

Zaciekawiona BB
Orientujecie się czy jest jakaś różnica w obu formach zup? Chodzi mi o walory zdrowotne. Co Wasze maluchy wolą bardziej - gładki kremik czy jak jednak coś w zupce pływa? Macie może jakieś ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe zupki?

reklama
Sama się sobie dziwię, ale moje dziecko uwielbia gęste zupy jarzynowe, musi bardzo dużo warzyw i mięsa. Z tego faktu oczywiście bardzo się cieszę, bo wiem jak to wygląda z apetytem dzieciaków.

Nigdy się nie zastanawiałam czy to różnica, ale chyba nigdy nie przyrządzałam kremu, tylko zawsze zupy jak już, więc może i jest różnca? .. Może niech się wypowie ktoś doświadczony, wraz ze sprawdzonym przepisem. :-)

myślę że różnica polega tylko na tym kto co lubi. w tych zupach kremach można przemycić zwłaszcza dziecku jakiś nielubiony owoc, moja córka na przykład nie lubi zielonego groszku a zblendowany w zupie zjada. Do zupy z cukinii jej dorzucam groszek właśnie, do tego przepisu Zupa - krem z cukinii

Właśnie w tych kremach jest ten plus, ze można dużo rzeczy przemycić. Tylko nie wiem czy takie blendowanie jakoś wpływa na posiłek czy nie.
Co do przepisu - nigdy z cukinii zupki nie robiłam, spróbuję :)

Orientujecie się czy jest jakaś różnica w obu formach zup? Chodzi mi o walory zdrowotne. Co Wasze maluchy wolą bardziej - gładki kremik czy jak jednak coś w zupce pływa? Macie może jakieś ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe zupki?

Czytałam że zupy krem sycą na dłużej :)

Każde warzywa muszą być składnikiem diety, zwłaszcza dzieci. Oczywiście te nieobrobione zawierają najwięcej witamin. A jeśli chodzi o różnicę pomiędzy zupą a kremem, to nie sądzę, żeby jedno i drugie traciło coś na obróbce. Każda zupa dobra, a jeśli chodzi o formę, cóż, najlepsza ta, którą po prostu Twoje dziecko je ze smakiem.

Raz czy dwa razy robiłam zupę krem. Jest smaczna i dobra jako przystawka. Wole jednak tradycyjne esencjoanlne zupy. Takie,którymi można się najeść ;) Nie mam czasu na jakieś ekskluzywne gotowanie bo jestem mamą na pełen etat plus pracuję tak wiec gotuję szybkie, smaczne jedzenie. Zupy, którymi można sie najeść i które są dobre na obiadek.
Jedna z naszych ulubionych jest zupa fasolowa na wędzonym boczku - gotuję na początku tygodnia i potem mam jedzonko na kilka następnych dni.
zupa-fasolowa.jpg

Ostatnia edycja:
reklama
zależy od dnia ale już w ogóle nie zaprawiam mąką. Ostatnio robiłam zupę krem z pomidorów wyszła pyszna, kupiłam gotowy przecier z ogródka dziadunia, wywar, oczywiście z warzywkami które dały aromatu i gęstości do tego na koniec mozarella + grzanki czosnkowe, Naturalna i szybka zupa.

Do góry