Nie toleruje smaku, konsystencji ma po nim refluks czy uczulenie?
Mam fajny przepis, tylko tam jest ziemniak. Można by go zastąpić kluseczkami, czy makaronem, ale moim zdaniem to nie to samo. Zupa świetnie smakuje i szybko się robi.
1 marchewka,
1 cebula lub kawałek pora,
5 ziemniaków,
4 łyżki czerwonej soczewicy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki słodkiej
1/3 łyżeczki gałki muszkatolowej
Sól do smaku
Por lub cebulę kroisz i podsmarzasz na 2 łyżkach oleju, dodajesz potraktowana na małych oczkach marchewkę, soczewicę, zalewasz 1 litrem wrzątku i gotujesz pod przykryciem ok 15 min. Blendujesz wszystko, dodajesz ziemniaki, gotujesz kolejne 15 min, jak ziemniaki są miękkie dodajesz przyprawy przecier i gotowe. (Zamiast soli zwyklej daje łyżeczkę soli ziołowej)
Możesz wszystko zblendowac na zupę krem, lub w ogóle nie blendowac. Zupa niezwykle sycąca i gęsta. Jak za mało wody, to daj więcej. Myślę, że ziemniaki można zamienić na kluseczki czy makaron