• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Zus, upadek firmy a ciąża

Yonce

Fanka BB :)
Dziewczyny, potrzebuje Waszej pomocy [emoji24] może któraś z Was orientuje się w tych sprawach.

Mam umowę o prace na czas określony do końca grudnia. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Dziś koleżanki z pracy napisały mi,że moja firma złożyła wniosek o upadłość..stad moje pytania:
1. Co teraz z moich chorobowym do czasu porodu?
2. Co z zasiłkiem macierzyńskim i ubezpieczeniem?

reklama
Rozwiązanie
Najważniejsze, żebyś nie denerwowała się sytuacją w której się znalazłaś. Niczego nie stracisz, nikt nie ma prawa zostawić Cię na lodzie. Firma ma obowiązek poinformować Cię o rozwoju sytuacji. Spokojnie zajmuj się tylko sobą. Z przyjemnością Ci pomogłam, bo sama szukałam podobnych wątków i nie mogłam znaleźć nic sensowanego. Pozdrawiam,spokojnej ciąży :)

Dziękuje Ci z całego serca! [emoji173]️ jestem teraz dużo spokojniejsza
reklama
Nic się nie martw. Kilka dni temu byłam w identycznej sytuacji. Po tym jak firma rozwiązała ze mną umowę w skutek likwidacji, złożyłam do zus dokumenty o przyznanie mi zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego ( na infolini zus powiedzą Ci dokladnie jakie to muszą być dokumenty). ZUS miał na wydanie decyzji 30 dni, po 9 dniach dostałam decyzję pozytywną i wypłacono mi zaległe pieniążki, W zwolnienia chorobowe już się nie bawiłam bo trzeba składać co miesiąć wnioski i oświadczenia z nimi związane, a nie widziało mi się odwiedzać ich siedziby co 3 czy co 4 tygodnie.

Nic się nie martw. Kilka dni temu byłam w identycznej sytuacji. Po tym jak firma rozwiązała ze mną umowę w skutek likwidacji, złożyłam do zus dokumenty o przyznanie mi zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego ( na infolini zus powiedzą Ci dokladnie jakie to muszą być dokumenty). ZUS miał na wydanie decyzji 30 dni, po 9 dniach dostałam decyzję pozytywną i wypłacono mi zaległe pieniążki, W zwolnienia chorobowe już się nie bawiłam bo trzeba składać co miesiąć wnioski i oświadczenia z nimi związane, a nie widziało mi się odwiedzać ich siedziby co 3 czy co 4 tygodnie.

I ten zasiłek to jest 80% podstawy Twojej wypłaty ? Czy 100%?

I powiedz mi jeszcze proszę, skoro nie jesteś na chorobowym to pracujesz? Jak to wyglada? Ile wynosi taki zasiłek i czy mówili Ci jak to wyglada po porodzie? Długo trwała likwidacja Twojej firmy? Moja w tym tyg złożyła wniosek o upadłość

Dostałąm 100 % swojej wypłaty. Nie pracuję,napisałam oświadczenie (obowiązkowe przy składaniu wniosku),że w zwiąku z likwidacją firmy nie mam możliwości zarobkowych. Nie wiem ile trwała likwidacja bo otrzymałam tylko świadectwo pracy z informacją, że moja umowa o pracę została rozwiązana w skutek likwidacji. Z tego co orientowałam się na infolini ZUS ( bardzo mili ludzie tam pracują,bez problemu odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania,polecam) likwidacja i upadłość to ta sama procedura. Zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego otrzymywać będę do dnia porodu. Po porodzie zacznę otrzymywać zasiłek macierzyński, w takiej samej kwocie i przez taki sam czas jakby to miało miejsce w przypadku gdyby umowa została mi przedłużona do dnia porodu.

Dostałąm 100 % swojej wypłaty. Nie pracuję,napisałam oświadczenie (obowiązkowe przy składaniu wniosku),że w zwiąku z likwidacją firmy nie mam możliwości zarobkowych. Nie wiem ile trwała likwidacja bo otrzymałam tylko świadectwo pracy z informacją, że moja umowa o pracę została rozwiązana w skutek likwidacji. Z tego co orientowałam się na infolini ZUS ( bardzo mili ludzie tam pracują,bez problemu odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania,polecam) likwidacja i upadłość to ta sama procedura. Zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego otrzymywać będę do dnia porodu. Po porodzie zacznę otrzymywać zasiłek macierzyński, w takiej samej kwocie i przez taki sam czas jakby to miało miejsce w przypadku gdyby umowa została mi przedłużona do dnia porodu.
Jeszcze jedna dość ważna sprawa.Jeśli Twój stan zdrowia nie pozwala Ci na to by załatwić sprawy w ZUS osobiście, bez problemu możesz napisać upoważnienie i ktoś to może zrobić za Ciebie.

reklama

Czyli teraz masz 100% jak na chorobowym w ciąży a po porodzie 80%? Ja dowiedziałam się od koleżanek z pracy ze moja firma dopiero złożyła wniosek o upadłość, dlatego jestem ciekawa ile to potrwa. Najbardziej się martwiłam o ubezpieczenie, bo chciałabym dalej ciąże prowadzić na NFZ. Bardzo mi pomogłas, dziękuje [emoji173]️

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry