• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

ZUS

• Starter tematu Starter tematu monika_pk
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
joanna30 pisze:
wybierz sie koniecznie do zusu,albo chociaz zadzwon,swiadczenie rehabilitacyjne przyznaje ci zus po zlozeniu przez cieebie wniosku,dlaczego masz zostac bez pieniazkow,a przeciez one ci sie naleza

Mąz dzwonił do zusu i zanim rozpatrzą wniosek to troche czasu minie (chyba) a wiesz może jakie papiery muszę złożyć - nie byłam w szpitalu i wszystkie wyniki mam dobre

reklama
bacia pisze:
joanna30 pisze:
wybierz sie koniecznie do zusu,albo chociaz zadzwon,swiadczenie rehabilitacyjne przyznaje ci zus po zlozeniu przez cieebie wniosku,dlaczego masz zostac bez pieniazkow,a przeciez one ci sie naleza

Mąz dzwonił do zusu i zanim rozpatrzą wniosek to troche czasu minie (chyba) a wiesz może jakie papiery muszę złożyć - nie byłam w szpitalu i wszystkie wyniki mam dobre
Bacia,odbierz poczte,napisalam do Ciebie w zwiazku z ZUSem.

Ja tez nie bylam w szpitalu i mam wyniki dobre,ale mam obciazajaca prace(pracuje jako pielegniarka w Domu opieki dla chorych psychicznie).Twoja praca tez nie jest lekka,bo kazdy wie ze to praca bardzo stresujaca,a w dodatku poza miastem,wiec nie miej obaw ze Ci nie przysluza tego zasilku rechabilitacyjnego.

Zwolnienie jest potrzebne jezeli sie pracuje gdzies,bo dzieki niemu jakos tlumaczysz swoja nieobecnosc.Inaczej wyszloby ze nie jestes w pracy,nie jestes ani na urlopie platnym,ani na nieplatnym,bo do tego trzeba wniosek wypelnic,no i nic nie tlumaczy dlaczego nie ma Cie w pracy- wtedy mogliby Cie zwolnic.Ale po uplywie 182 dni,jezeli sie nie wnioskowalo o swiadczenia rechabilitacyjne,to poprostu to zwolnienie nie jest platne,czyli nie dostajesz pieniazkow.

Jeżeli ktos pracuje w firmie zatrudniającej powyżej 20 osób z ZUSu powinien dostać pismo, że to firma nadal będzie wypłacała świadczenie. Do mnie takowe dotarło 9 tygodni po złożeniu wniosku. Do pracodawcy również i to jest podstawa do wypłacania kasy. A zwolnienie potzrebne jest tylko pro forma, żeby pracodawca nie maił podstawy do zwolnienia za nieusprawiedliwioną nieobecność.

ja pracuje w firmie gdzie jest nas zatrudnionych gdzies ok 15 osób...powiedziano mi w ZUSie jak i biurze rachunkowym ze lekarz nie musi wystawiac L4 jesli mam przyznane świad. rehab. .....pokserowałam wszyskie pisemka z Zusu odnosnie tego zasiłku i zaniosłam do biura rach. ....a szefów poinformowałam o zaistniałej sytuacji...zapytali tylko czy w biurze wiedza..:)....

reklama
Nie bralam dzis zwolnienia bo juz mam przyznany zasilek. Ostatnie zwolnienie tez bylo na wyrost. Jednak teraz jak Was czytam to juz sama nie wiem czy powinnam wziac czy nie,zeby nie miec nieusprawiedliwionej nieobecnosci w pracy. Kadrowa nie wiedziala , w koncu stwierdzila ze skoro mam przyznane swiadczenie to oni i tak na tej podstawie beda wyplacac mi pieniazki. Tylko zeby nikt sie po jakims czasie nie przyczepil,ze mnie nie ma w pracy. Co o tym myslicie?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry