reklama

zwolnienie lekarskie

Aniu jeżeli miałaś zwolnienie lekarskie to musiałaś przecież je dać do zakładu pracy, lekrza tez sie rozlicza z ZUSem z każdego wystawionego zwolnienia. A jeżeli dostałaś zwolnienie lekarskie to dla ZUS jesteś na zwolnieniu i tyle. :)

reklama
Jest chyba jeszcze coś takiego jak anulowanie zwolnienia zresztą do Zusu na deklaracji zakład nie wykazał, że korzystałaś ze zwolnienia skoro go nie zgłosiłaś i chodziłaś do pracy ale warto to dokładnie sprawdzić

Margolis,dzieki o to mi chodzilo.Nie zglaszam tego zwolnienia nigdzie,ani u pracodawcy ani tez w ZUSie czy gdziekolwiek indziej.Dostawalam wiec  tylko pensje z zakladu pracy.A czy tak sie nie robi?W samej mojej firmie sa 3 osoby,ktore sa niby na zwolnieniu (czyli czyt.pobieraja zasilek chorobowy z ZUS) a caly czas pracuja i dostaja pelny wymiar pensji.Uznalam,ze skoro czuje sie dobrze to bede pracowac i chyba szkody nikomu nie wyrzadzilam - nie pobieralam zadnych swiadczen.Chodzilo mi tylko o to,czy wystawiajacy zwolnienie lekarz zglasza ten fakt gdzies,np. w ZUSie

Anna! Tak lekarz wystawia zwolnienie w trzech egzemplarzach - jeden dostajesz Ty, drugi przekazuje do Zusu a trzeci musi sam przechowywać przez chyba 3 lata.

Margolis Leynie właśnie chodziło o to że wg jej obliczeń mój okres zasiłkowy powinien się skończyć 23 lipca a nie 1 sierpnia ponieważ liczyła ciągłość dni począwszy od pierwszego dnia mojego L-4 i nie odjeła tego mojego tygodnia kiedy byłam w pracy.Ale to nieważne , co do tego orzeczenia lekarza orzecznikaZUS to mam je wysłać do kadr a jak przyjdzie póżniej decyzja ZUS to też mam przesłać.

Olśniło mnie właśnie!
KIedyś czytałam o tym świadczeniu ale w pracy kadrowa zapewniła mnie,że w ciąży moge być na zwolnieniu do końca bez żadnych ograniczeń.
182 dni mijają mi 27 lipca!- a termin porodu mam wrześniowy.Jesli złoże cokolwiek to bedzie to zaledwie 3 tyg przed upływem 182 dni-nie 6 tyg.
Czy bedą z tego jakieś problemy?
Jak myślicie?

To Twój pracodawca nawalił, ale załatwiaj wszystko jak najszybciej i składaj! Dostaniesz później decyzję i przez parę dni możesz nie mieć żadnej podstawy do wypłaty pieniędzy alepotem powinni wyrównać.

adasia pisze:
Margolis Leynie właśnie chodziło o to że wg jej obliczeń mój okres zasiłkowy powinien się skończyć 23 lipca a nie 1 sierpnia ponieważ liczyła ciągłość dni począwszy od pierwszego dnia mojego L-4 i nie odjeła tego mojego tygodnia kiedy byłam w pracy.Ale to nieważne , co do tego orzeczenia lekarza orzecznikaZUS to mam je wysłać do kadr a jak przyjdzie póżniej decyzja ZUS to też mam przesłać.

Margolis pisze:
Adasia! Leynie chodziło o to że taka krótka przerwa nie przerywa biegu 182 dni zwolnienia ale przerwy nigdy się nie dolicza tylko te dni wcześniejszego zwolnienia.

boziu... Leynie chodziło właśnie o to, co napisała Margolis, tylko chyba nie potrafiła normalnie jak człowiek tego wytłumaczyć i zamieszała nieco ;)
najważniejsze, że jest dobrze i otrzymałaś świadczenie rehabilitacyjne
ja się zastanawiam jak rozpatrzy ZUS mój wniosek...
na razie spóźniają się z zasiłkiem :( zwolnienie miałam do 28 czerwca a pieniążków na koncie nie ma. w ZUSie mi powiedzieli, że dopiero 4 lipca wyjdzie od nich przelew...
kurcze... składki trzeba opłacać co do dnia, bo jak się tylko spóźnisz to tracisz prawa (piszę np o tych co prowadzą własną działalność gospodarczą), a sami punktualni to już być nie muszą >:(

Anna25 pisze:
Margolis,dzieki o to mi chodzilo.Nie zglaszam tego zwolnienia nigdzie,ani u pracodawcy ani tez w ZUSie czy gdziekolwiek indziej.Dostawalam wiec tylko pensje z zakladu pracy.A czy tak sie nie robi?W samej mojej firmie sa 3 osoby,ktore sa niby na zwolnieniu (czyli czyt.pobieraja zasilek chorobowy z ZUS) a caly czas pracuja i dostaja pelny wymiar pensji.Uznalam,ze skoro czuje sie dobrze to bede pracowac i chyba szkody nikomu nie wyrzadzilam - nie pobieralam zadnych swiadczen.Chodzilo mi tylko o to,czy wystawiajacy zwolnienie lekarz zglasza ten fakt gdzies,np. w ZUSie

bardzo interesujące... bo generalnie jak się jest na zasiłku chorobowym to pracować raczej nie wolno... chyba, że zakład pracy nie wykazuje obecności pracownika w tym czasie w pracy a pensje wypłaca "na lewo" albo pensję wykazuje, za to pracownik nie pobiera zasiłku
bo gdyby dostawał i zasiłek i pensję to ZUS mógłby to uznać za wyłudzenie chyba ::)
strasznie to zagmatwane...

lekarz musi zgłosić wystawione przez siebie zwolnienie do ZUS...

reklama
Oczywiście Leyna masz rację , na L-4 się nie pracuje.Nawet jeżeli tak jak Ania napisała nie dała L-4 do pracy to Zus i tak jest poinformowany o zwolnieniu , bo lekarz wysyła kopię.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry