reklama
Ciasto drożdżowe topielec ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe topielec ze śliwkami i kruszonką

Wy też uwielbiacie ciasta drożdżowe z kruszonką? Ja przepadam za takim ciachem ze śliwkami i kruszonką, natomiast zawsze jadłam ją, wiadomo z cukrem. Teraz zmodyfikowałam przepis i ciasto wyszło jeszcze lepsze.

Ciasto:

  • 30 g drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka syropu klonowego
  • śliwki

Kruszonka:

  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki

Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny miodu i mąki. Poczekać aż podwoi objętość.

Następnie dodać pozostałe składniki, ciasto wyrobić. Jeżeli będzie bardzo klejące, dodać mąkę. Gdy będzie gotowe włożyć do ścierki i zawiązać rogi.

Włożyć do garnka z zimną wodą, ważne by woda zakrywała ciasto. Pozostawić do wypłynięcia na wierzch.

W tym czasie możemy pokroić śliwki na pół, wydrążyć pestki. Pozostała jeszcze kruszonka – moja ulubiona.

Mąkę wyrabiamy z masłem, płatkami migdałów i syropem klonowym. Gdy ciasto będzie już gotowe, wałkujemy je i wykładamy na blachę/tortownicę. Na nim układamy śliwki i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temp. 180 stopni 20-25 minut.

Ja nie zużyłam całego ciasta. Zostawiłam 1/4, aby zrobić szybką pyszną przekąskę, o której kolejnym razem.

#‎ciasto‬ ‪#‎drożdżowe‬ ‪#‎kruszonka‬ ‪#‎śliwki‬ ‪#‎ciastozwody‬

Pozdrawiam serdecznie,
Marta

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama