Czekoladki owsiane

Czekoladki owsiane

W moim rodzinnym domu mama często przyrządzała czekoladowe ciasteczka owsiane. W składzie jednak była dość duża ilość masła i cukru - postanowiłam zmienić te składniki na zdrowsze i nie tak kaloryczne, aby córcia również mogła ich spróbować.

reklama

Składniki:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 120 ml mleka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 16 łyżek płatków owsianych
  • opcjonalnie rodzynki, żurawina

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondlu, wlewamy mleko, dodajemy kakao i mieszamy tak, by nie powstały grudki. Następnie dodajemy syrop klonowy i płatki owsiane. Potrzebna jest taka ilość płatków, by masa czekoladowa była gęsta, zwarta. Można dodać suszone owoce. Gdy masa jest dokładnie wymieszana z płatkami i owocami, używając dwóch małych łyżeczek nakładamy małe kulki na deskę wyłożoną folią aluminiową. Wkładamy do zastygnięcia do lodówki. Teraz możemy napić się pysznej kawy, podjadając te smakowite ciasteczka bez wyrzutów sumienia.

#‎ciasteczka‬ ‪#‎czekoladki‬ ‪#‎kakao‬ ‪#‎olejkoko‬ ‪#‎płatkiowsiane‬ ‪#‎syropklonowy‬‪#‎deser‬

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Idealne na przekąskę, obiad bądź też jako dodatek do barszczu.  Pierwszy raz robiłam indyjski sos do nich...   Więcej

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Od dawna chodził za mną barszcz. Któregoś dnia zrobiłam paszteciki drożdżowe – i postanowiłam zrobić do...   Więcej

Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Robiąc przegląd owoców w mojej kuchni zauważyłam, że kilka z nich lata świetności ma już za sobą:)...   Więcej

reklama