Gofry

Kiedyś Julce gofry nie smakowały. Postanowiłam spróbować zrobić je ponownie. Tym razem i ona dołączyła do grona wielbicieli moich gofrów:). Przepis bardzo prosty i łatwy w wykonaniu.

Czas przygotowań 15 minut
Czas : 30 minut

Składniki

  • maka - 2 szkl
  • mleko, ja użyłam kokosowego - 2 szkl
  • jajka - 2 szt
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • olej - 1/3 szklanki
  • śmietanka - 150 ml
  • mascarpone - 1 łyżka
  • ulubione owoce -

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę, w osobnej misce zmiksować mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami, mlekiem i olejem. Następnie dodać do tej masy ubite białka, delikatnie wymieszać i smażyć w gofrownicy. Ja zaserwowałam je na słodko, ale mogą być również w wersji wytrawnej. Na gofry nałożyłam ubitą śmietankę z mascarpone i posypałam owocami i orzechami.

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Idealne na przekąskę, obiad bądź też jako dodatek do barszczu.  Pierwszy raz robiłam indyjski sos do nich...   Więcej

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Od dawna chodził za mną barszcz. Któregoś dnia zrobiłam paszteciki drożdżowe – i postanowiłam zrobić do...   Więcej

Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Robiąc przegląd owoców w mojej kuchni zauważyłam, że kilka z nich lata świetności ma już za sobą:)...   Więcej

Caprese na makaronie typu lasagne

Caprese na makaronie typu lasagne

Jak zrobić caprese na makaronie typu lasagne? Zobaczcie sami. To prosta, szybka, efektowna i przepyszna...   Więcej

reklama