Paluchy serowo-ziołowe

Paluchy serowo-ziołowe

Jeśli został Wam ser (taki na sernik), to możecie go użyć do zrobienia pysznych paluchów, które wymyśliłam. Robi się je naprawdę szybko. Będą idealne jako przekąska dla dzieci, ale również dla nas - na przykład do piwa z przyjaciółmi. Julka zjadła ich tyle, że w pewnym momencie przestałam liczyć;)

reklama

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 25 dag maki (użyłam pół na pół pszenną i gryczaną)
  • 25 dag sera białego lub sera twarogowego np. takiego na sernik
  • 1 jajko
  • przyprawy: pieprz, papryka wędzona, majeranek, oregano

Mąkę wyrabiamy z miękkim masłem, jajkiem i serem. Masa będzie odrobinę klejąca. Odkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na dużej blaszce. Ta ilość wystarcza na blachę taką oryginalną z piekarnika. Dobrze jest rozwałkować ciasto od razu na blaszce. Podzielić na małe kwadraty bądź podłużne paski, można użyć noża bądź radełka. Następnie posypujemy całość przyprawy i startym parmezanem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

#‎ciastka‬ ‪#‎przekąska‬ ‪#‎ser‬ ‪#‎kruche‬ ‪#‎przyprawy‬

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Idealne na przekąskę, obiad bądź też jako dodatek do barszczu.  Pierwszy raz robiłam indyjski sos do nich...   Więcej

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Od dawna chodził za mną barszcz. Któregoś dnia zrobiłam paszteciki drożdżowe – i postanowiłam zrobić do...   Więcej

Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Morelowe muffinki z kruszonką z płatków owsianych

Robiąc przegląd owoców w mojej kuchni zauważyłam, że kilka z nich lata świetności ma już za sobą:)...   Więcej

reklama