reklama
Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Paszteciki drożdżowe z fasolą, soczewicą i sosem indyjskim

Idealne na przekąskę, obiad bądź też jako dodatek do barszczu.  Pierwszy raz robiłam indyjski sos do nich i na pewno będzie on moim absolutnym hitem;)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki – u mnie pszenna, może być pełnoziarnista
  • 3/4 kostki masła
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 35 g drożdży
  • 1 jajko

Farsz:

  • 20 dag upieczonego indyka
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • szklanka fasoli czerwonej
  • przyprawy: majeranek, pieprz, papryka wędzona

Sos indyjski:

  • 4 duże pomidory
  • 1 papryka
  • cebula
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • imbir
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: garam masala, papryka czerwona słodka i wędzona, chilli, kolendra mielona,kumin mielony,cynamon, pieprz

Fasolę zostawiamy na 12 h do odmoczenia. Następnie opłukujemy i gotujemy w świeżej wodzie około godziny. Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy zblendować indyka pieczonego, ugotować soczewicę czerwoną oraz podpiec paprykę czerwoną do sosu. Oczywiście papryki można wrzucić do piekarnika podczas pieczenia czegoś innego, by zaoszczędzić czas i energię;)

Ugotowaną czerwoną fasolę łączymy z soczewicą i zblendowanym indykiem, doprawiamy majerankiem, pieprzem i papryka wędzoną oraz dokładnie mieszamy.

Ciasto po leżakowaniu rozwałkujemy i kroimy na kwadraty, na dolną część nakładamy farsz, na górnej robimy paseczki nożem, zlepiamy ze sobą i końce przygniatamy widelcem, będą ładnie wyglądały.

Smarujemy jajkiem i posypujemy np. czarnuszką, słonecznikiem, dynią itp.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 18-20 min.

Do pasztecików przygotowałam indyjski sos.

Paprykę czerwoną pieczemy w piekarniku około 20 minut w temp. 180 stopni, by wydobyć jej wędzony smak oraz zdjąć z łatwością skórkę. Na patelni szklimy cebulę oraz wyciśniety przez praskę czosnek, dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory, dusimy pod przykryciem, aż pomidory zmiękną i puszczą sok. Wyciągamy skórki pomidorów, powinny same odejść, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę podpieczoną paprykę czerwoną i wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jogurt naturalny, mieszamy.

Po chwili doprawiamy nasz sos przyprawami: garam masala, paprykami, chilli, kolendrą, kuminem, świeżo zmielonym pieprzem, mniej więcej po połowie łyżeczki oraz szczyptę cynamonu. Po dokładnym wymieszaniu, blendujemy nasz sos i serwujemy z pasztecikami.

#paszteciki #sosindyjski #fasola #soczewica #indyk #garammasala #kumin #drożdżowe

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama