reklama
Pieczone krokiety z farszem ruskim w panierce z orzechów

Pieczone krokiety z farszem ruskim w panierce z orzechów

Wiadomo - krokiety musiały być w zdrowszej wersji, czyli nie smażone na oleju, lecz pieczone. I tak zrodził się pomysł na krokiety w panierce z orzechów z dodatkiem bułki tartej i siemienia lnianego z moim ulubionym farszem ruskim. Dodatkowo farszu jest na tyle dużo, że jutro użyję go do pierogów ruskich, a naleśników można usmażyć więcej i zjeść je na deser w wersji na słodko. Tak więc przygotowując jedno danie tak naprawdę możemy wykonać trzy;)

Składniki

  • jajka na naleśniki - 2 sztuki
  • mąka na naleśniki - 1 szklanka
  • mleko na naleśniki - 1 szklanka
  • woda na naleśniki - 3/4 szklanki
  • olej na naleśniki - 2 łyżki
  • ziemniaki na farsz - 1 kg
  • ser biały półtłusty na farsz - 0.75 kg
  • cebula na farsz - 1 szt
  • pieprz do farszu - szczypta
  • papryka wędzona do farszu - szczypta
  • majeranek do farszu - szczypta
  • bułka tarta, przygotowana najlepiej z czerstwego pieczywa domowego do panierki - 3/4 szklanki
  • siemie lniane do panierki - 2 łyżki
  • ziarna słonecznika do panierki8 - 2 łyżki
  • rzechów lekko zmielonych, ja użyłam nerkowców i orzechów włoskich do panierki - 1/2 szklanki
  • jajko do panierki - 1 sztuka
  • awokado na dip - 1 sztuka
  • jogurt naturalny na dip - 1 łyżka
  • pieprz do dipu - szczypta

Przygotowanie

Ja zaczęłam od obrania i ugotowania na parze ziemniaków na farsz. W tym czasie zabrałam się za naleśniki.

Składniki na nie należy wymieszać ze sobą energicznie, jeśli ciasto będzie za gęste dodajcie mleka, jeśli za rzadkie, dodajcie mąkę. Odstawiłam na chwilę ciasto do leżenia, naleśniki będą wtedy bardziej pulchne.

Ziemniaki oraz biały ser przeciskam przez praskę, nie będą wtedy wyczuwalne grudki w farszu. Zeszkliłam na patelni cebulę, dodałam ją do farszu, doprawiłam sowicie świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką, dokładnie wymieszałam, można zagnieść czystymi rękami.

Zabrałam się za smażenie naleśników, nie trzeba dodawać oleju na patelnię, gdyż mamy już olej w cieście. Smażę je na lekko złotawy kolor. Nakładam farsz na środek każdego naleśnika, brzegi naprzeciwko siebie zawinęłam do środka, tak by powstała koperta. Tak przygotowane naleśniki z farszem, obtaczam w jajku, następnie w naszej bułce tartej z dodatkiem orzechów oraz podprażonych ziaren słonecznika i siemienia lnianego.

Wykładam krokiety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temp. 180 stopni około 15 minut. Mnie wyszło 10 krokietów, natomiast farszu została jeszcze połowa, będzie on idealny do jutrzejszych pierogów. Zawsze łatwiej i szybciej wykonać danie, gdy jedna część jest już przygotowana.

Podałam je z dipem z awokado. Składniki na dip wystarczy zblendować ze sobą. Smacznego!

reklama