reklama
Sałatka z pieczonym kalafiorem i cieciorką

Sałatka z pieczonym kalafiorem i cieciorką

Dzisiaj proponuję zdrową, pyszną przekąskę – sałatkę z pieczonym kalafiorem i cieciorką. Należy tylko pamiętać o wymoczeniu cieciorki w wodzie około 12 h.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • szklanka cieciorki
  • pół kalafiora
  • granat
  • sałata
  • orzechy włoskie

Odmoczoną wcześniej cieciorkę płuczemy pod wodą i gotujemy około 1-1,5 h na wolnym ogniu. Możemy ugotować większa ilość cieciorki, cześć użyjemy do sałatki, a pozostałą np. do zrobienia hummusu.

W tym czasie kroimy polędwiczkę na małe kawałki, doprawiamy pieprzem i oregano i obtaczamy w rozdrobnionych orzechach włoskich.

Kalafiora dzielimy na małe różyczki.

Po ugotowaniu cieciorki, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia około szklanki ciecierzycy, układamy różyczki kalafiora i mięso.

Kalafiora i cieciorkę smarujemy oliwą z dodatkiem pieprzu i wędzonej papryki, pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni, aż do zarumienienia.

Możemy przygotować pastę tahini z syropem klonowym do sałatki. W tym celu miksujemy sezam z oliwą, powstaje pasta tahini, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego, odrobinę soku z cytryny i sos gotowy.

Na talerzu układamy sałatę, upieczone mięso, ciecierzycę i kalafiora, posypujemy granatem i podajemy z sosem.

#‎sałatka‬ ‪#‎przekąska‬ ‪#‎cieciorka‬ ‪#‎tahini‬ ‪#‎kalafior‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎granat‬

Pozdrawiam,

Marta

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama