reklama

reklama

Ryż ze śmietaną i truskawkami

Ryż z sosem śmietanowo-truskawkowym to smak dzieciństwa. Jego wielkim plusem jest to, że smakuje wybornie, a robi się go szybko, bez zbędnych przygotowań.

Niektórzy, bo wyczarować ten deser, idą bardzo na skróty – wykorzystują ryż ugotowany w wodzie i polewają całość jogurtem lub sosem. Ale nie oszukujmy się  - to nie to…

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka ryżu
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy


Na sos:

  • 500 ml śmietany
  • mały jogurt truskawkowy
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 dag truskawek
  • szczypta soli


Zagotuj wodę, mleko, cukier, cukier waniliowy i sól. Wrzuć ryż i gotuj kilkanaście minut na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając – aż ryż wchłonie płyn. Wyłącz gaz i odstaw ryż na chwilę.

Sos: Śmietanę, jogurt, cukier ubij za pomocą robota lub trzepaczki balonowej, dodaj owoce (kilka zostaw). Tak powstałym sosem polej górki ryżu (możesz je uformować za pomocą małych foremek, miseczek czy łyżki do lodów), udekoruj owocami. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: