reklama

reklama

Tęczowy deser

Prosty deser, który cieszy i podniebienie, i oko. Zwłaszcza dzieciaki będą szczęśliwe.

Do jego przygotowania wystarczą galaretki, bita śmietana i… trochę czasu.

Składniki:

  • 3 galaretki w różnych kolorach (żółty, czerwony, zielony)
  • bita śmietana (ok.400 ml kremówki lub 2 bite śmietany w proszku ubite z mlekiem)

Sposób przygotowania: Przyrządź galaretki, rozpuszczając je w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Ubij śmietanę.

Każdą galaretkę podziel na pół – rozlej do dwóch naczyń. Do jednej części dodaj ubitą śmietanę, około 1/3 szklanki (wymieszaj), drugą część zostaw czystą.

Do wysokich szklanek lub pucharków wlewaj warstwami: galaretkę ze śmietaną, galaretkę czystą. I tak kolejno każdy kolor. Pamiętaj, by niższa warstwa była zastygnięta – inaczej kolory się wymieszają.

Na wierzch deseru ułóż resztę bitej śmietany. Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania

Zupy

Drugie dania

Desery 

Kolacje

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: