reklama

reklama

Kotleciki z zielonego groszku

Zarówno mali wegetarianie (ale mięsożercy także, a jakże!), jak i ich mamy, z pewnością ucieszy poniższy przepis na kotleciki z zielonego groszku.

Są one nie tylko zdrowe, ale ładne i smaczne.

Można je podawać w towarzystwie innych warzyw bądź dipów.

Składniki:

·    2 szklanki mrożonego groszku
·    łyżeczka soku z limonki lub cytryny
·    1 szalotka lub dymka
·    łyżeczka masła (lub łyżka jogurtu – jak wolisz)
·    jajko
·    bułka tarta
·    sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy (np. prowansalskie, bazylia, gałka muszkatołowa, ale także koper czy pietruszka)
·    oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, dodaj sok z limonki/cytryny. Gotuj 2 minuty, ostudź.

Cebulkę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy.

Groszek i cebulę wrzuć do blendera, zmiksuj.

Masę przełóż do miski, dodaj jajko, masło (lub jogurt), bułkę tartą, sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy.

Uformuj placuszki, obtocz je w bułce tartej, smaż na rozgrzanej oliwie 2-3 minuty z każdej strony. Powinny być złociste.

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: