Makaron z bazyliowym pesto

Makaron z bazyliowym pesto

Oryginalnie pesto z bazylii powinno się robić w moździerzu, w którym rozciera się wszystkie składniki.

Jeżeli nie masz czasu albo moździerza- wykorzystaj blender. Pamiętaj tylko żeby nie "zmasakrować" składników:-)

Składniki

  • 25g liści świeżej bazylii
  • ¼ szklanki oliwy extra virgin
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 łyżka owczego sera pecorino
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżka orzeszków piniowych
  • 1 szczypta soli
  • 450g makaronu

reklama

Przygotowanie

W blenderze umieść bazylię, sól i czosnek. Miksuj przez kilka sekund.
Dodaj orzeszki i włącz blender znów na chwileczkę. Następnie dodaj parmezan, pecorino, a na koniec wlej oliwę i wymieszaj przez 5 sekund.

W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź go, wymieszaj z pesto i możesz nakładać na talerze. Do stołu możesz podać trochę listków bazylii i dodatkowo ser.

Sprawdź inne nasze przepisy:

Śniadania Zupy Drugie dania Desery

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: