Jak zrobić lukier

Jak zrobić lukier

reklama

Upiekłaś babkę, ale wydaje ci się, że czegoś jej brakuje. Polewa? Ta wydaje się zbyt ciężka. Cukier puder? Nie, to banalne … Lukier! Tak, to jest to. Lukier to nic innego, jak biała polewa z cukru. Naturalnie możesz kupić gotowy – w torebce do podgrzania, tylko po co?

Do jego zrobienia potrzebujesz:

·    15 dag cukru pudru
·    2-3 łyżki soku z cytryny (prawdopodobnie z całej cytryny)
·    1-2 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Wszystko razem wymieszaj - zrób to dość szybko i bardzo dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolej odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki – dosyp cukru. Pamiętaj, by wypieki oblać nim bardzo szybko, bowiem lukier zastyga w błyskawicznym tempie.

Czy wiesz, że

·    do lukru możesz dodać kroplę oliwy – zyskasz pewność, że lukier nie popęka.

·    możesz też dodać barwnika spożywczego. Dostępne niemal we wszystkich barwach, zwykłą babkę zamienią w wypiek zdecydowanie niebanalny.

·    Na nie zastygnięty jeszcze lukier możesz położyć wiórki kokosowe lub pokrojone orzechy. Nie dość, że urozmaicisz powierzchnię ciasta, to i ukryjesz ewentualne niedoskonałości.

mzb

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: